GRAFIC Bursa mai are un singur hop pentru a anula integral prăbușirea cotațiilor antrenată de „taxa pe lăcomie”

GRAFIC Bursa mai are un singur hop pentru a anula integral prăbușirea cotațiilor antrenată de „taxa pe lăcomie”

Sursa foto: Sindlera / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 apr 2019

După o secvență de aprecieri timide, indicele principal de la Bursa de Valori București mai are nevoie de un avans de doar 3% pentru a se întoarce la reperele de tranzacționare care au precedat promovării de către Guvern în decembrie a ordonanței de urgență cu prevederi șoc pentru mediul corporativ. O ultimă rezistență tehnică stă în calea recuperării integrale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Perspectiva ajustării drastice a condițiilor de taxare pentru domeniile bancar și energetic introduse la sfârșitul anului trecut, dar și un rally consistent pe piețele financiare au adus din bursa românească pe maxime ale acestui an și mai lipsește doar un ultim sprint pentru recuperarea integrală a căderii cotațiilor de la sfârșitul anului trecut.

Un salt important vineri a fost urmat de 3 ședințe în această săptămână cu aprecieri modeste. Astăzi, indicele compozit BET Plus a câștigat 0,16%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,17%, până la nivelul de 8.169,66 de puncte. Parcursul a fost remarcabil. Piața a surmontat succesiv obstacole tehnice: mai întâi maximul local unde s-a oprit raliul din ianuarie, apoi media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul, și nivelurile de retragere Fibonacci ale scăderii de la finalul lui 2018, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC Bursa mai are un singur hop pentru a anula integral prăbușirea cotațiilor antrenată de „taxa pe lăcomie”

Indicele celor mai lichide acțiuni de la BVB tatonează acum pentru atacarea ultimului prag de rezistență important înaintea anulării integrale a șocului bursier de la cumpăna dintre ani. Este vorba de echivalentul minimului relativ de la începutul lunii septembrie a anului trecut.

Piața încă ezită, iar cumpărătorii sunt timizi, așa cum se vede și din declinul volumelor. Astăzi, rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 20,95 milioane lei (4,41 milioane euro), la mai puțin de jumătate față de activitatea medie de tranzacționare zilnică de la bursă din 2018. Pentru mulți investitori poate exista percepția că raliul este supraextins, dar indicatorul RSI (Real Strength Index) în configurația sa clasică de 14 perioade arată că indicele BET nu a intrat nicicând în zona de supracumpărare.

Fondul Proprietatea are oferte pentru participația de un sfert de miliard de lei la monopolul românesc al sării. Și Guvernul este interesat CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea are oferte pentru participația de un sfert de miliard de lei la monopolul românesc al sării. Și Guvernul este interesat

Mișcarea de revenire a fost susținută de acțiunile bancare în contextul „îndulcirii” taxei pe activele bancare prevăzută în ordonanța de urgență din decembrie. Astăzi, peste jumătate din lichiditatea de la BVB a fost asigurată de aceleași acțiuni. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,23%, până la prețul de 2,1450 lei/acțiune, pe transferuri de 7,14 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 13,16 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,02 milioane lei. Avansul celor 2 acțiuni este susținut de dividendul brut de 1,64 lei/acțiune, cu randament net de 11,84% la finalul sesiunii de azi, în cazul BRD și de remunerarea acționarilor aproape în echivalentul întregului profit net de 1,21 miliarde lei obținut anul trecut de Banca Transilvania.

Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12% CITEȘTE ȘI Conducerea Romgaz propune un dividend cu randament net de 12%

Piața locală beneficiază de un climat favorabil activelor de risc. Astăzi, piața a avut suflu favorabil din Germania, unde indicele DAX30 a urcat cu 3,41% și a depășit reperul de 12.000 de puncte, însă în rest evoluțiile au fost, totuși, neconcludente sau chiar negative: +0,19% indicele Euro Stoxx 50, -0,22% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,09% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,79% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,77% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,11 % pentru indicele PX de la Praga.

Impuls pozitiv a venit din piețele internaționale ale petrolului, unde astăzi cotația țițeiului de tip Brent a ajuns în zona unui maxim al ultimelor 5 luni de 70,55 lei/acțiune, amendat, este adevărat, de vânzări masive pe finalul zilei.

La București, titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom (SNP), au închis cu 0,55% peste referință, la prețul de 0,3630 lei/acțiune, pe al 3-lea rulaj în piața reglementată, de 2,52 milioane lei. Pe același emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal, în valoare de 1,09 milioane lei. Cu toate acestea, indicele energetic BET-NG a avut o evoluție anemică, +0,09%.

De asemenea, indicele financiar BET-FI a avut o apreciere în linie cu media pieței, de 0,13%, până la nivelul de 35.990,45 de puncte. Cel mai important titlu din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a staționat la prețul de 0,9240 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,52 milioane lei, în ziua în care acționarii au votat reducerea capitalului social prin anularea unui număr de 1,49 miliarde acțiuni proprii dobândite prin programul de răscumpărare.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
petrol