GRAFIC Bursa românească închide o săptămână de reveniri

GRAFIC Bursa românească închide o săptămână de reveniri
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 iul 2018

După vânzările abrupte care au marcat piața la joia trecută, antrenate de promovarea unui proiect de act normativ care prevede plafonarea prețului gazelor naturale, bursa s-a aflat în această săptămână pe o traiectorie de revenire, indicii principali reușind chiar să treacă peste valorile care au precedat declinul abrupt al titlurilor producătorului de gaze naturale Romgaz.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, PAID, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ultima zi de tranzacționare a acestei săptămâni de la Bursa de Valori București a fost una de aprecieri moderate, indicii principali de la BVB câștigând aproximativ o treime de procent, pe fondul unei lichidități mai degrabă modeste, rulajul pieței de acțiuni fiind de numai 25,20 milioane lei (5,44 milioane euro).

Dinspre Europa suflul a fost pozitiv, în cea mai mare parte indicii continentali și regionali având închideri peste referință: +0,51% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,50% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,57% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,40% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,37% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,89% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,01% pentru indicele PX de la Praga.

De ce a eșuat oferta Alro. Cererea internă a fost la susținere, însă au lipsit străinii. Ce spun investitorii CITEȘTE ȘI De ce a eșuat oferta Alro. Cererea internă a fost la susținere, însă au lipsit străinii. Ce spun investitorii

În ansamblu, a fost o săptămână bună pentru bursă, piața fiind pe o traiectorie de recuperare după ce joia trecută a fost zguduită de informația potrivit căreia Guvernul are în pregătire un proiect de act normativ care prevede plafonarea prețului gazelor naturale la 55 lei/MWh, un nivel inferior chiar celui de dinainte de liberalizarea pieței de profil în primăvara anului trecut. Retragerea acestuia de pe portalul Ministerului Finanțelor Publice și declarațiile ministrului de resort Eugen Teodorovici potrivit căruia proiectul nu are perspective de a fi promovat pe termen mediu au creat premisele raliului de revenire.

Acesta a fost mai degrabă timid și nu lipsit de sincope, dar la acest moment deja indicii principali au fost aduși la punctul de plecare de unde au fost trași în jos de declinul acțiunilor celor 2 producători de gaze naturale, Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP).

Avansul a fost în mod particular robust ieri, dar mișcarea a păstrat elan și pentru astăzi. Indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,33%, iar indicele reprezentativ BET a avansat cu 0,30%, până la nivelul de 8.040,78 de puncte.

Indicele nu numai că a trecut peste punctul unde s-a oprit prima secvență a raliului din minime, dar acest lucru are și semnificați tehnice întrucât pare a tinde să depășească o confluență de rezistențe importante date de retragerea Fibonacci de 23,6% a ultimului impuls descendent și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21). În perioada imediat următoare, cel mai probabil scenariu, dacă avem în vedere parametrii tehnici, este o etapă de consolidare preț de mai multe ședințe, cu indicele BET blocat între mediile mobile de viteză în proporții Fibonacci, respectiv media mobilă exponențială de 21 de zile depășită ieri și media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

GRAFIC Bursa românească închide o săptămână de reveniri

Sesiunea de astăzi a avut particularitatea de a fi adunat schimburi peste media obișnuită a emitentului din ultimii ani pe acțiunile SIF Banat Crișana (SIF1). Titlurile societății au avansat cu 0,77%, până la prețul de 2,6200 lei/acțiune, pe transferuri de 6,11 milioane lei în piața reglementată. În același timp, pe piața deal am consemnat și o tranzacție specială cu 1 milion de acțiuni cu simbolul SIF1, valoarea acesteia ridicându-se la 2,58 milioane lei.

A fost, în general, o activitate de tranzacționare sporită pe segmentul fondurilor închise de investiții, al cărui indice sectorial BET-FI a urcat cu 0,27%, până la nivelul de 37.835,44 de puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP) a pierdut 0,11% la nvelul capitalizării bursiere, titlurile închizând la prețul de 0,8890 lei/acțiune, într-o zi în care a dunat schimburi de 2,21 milioane lei.

Clienții fondurilor de investiții au clacat chiar la reluarea creșterii dobânzilor. Retrageri de peste 1 miliard de lei numai trimestrul trecut CITEȘTE ȘI Clienții fondurilor de investiții au clacat chiar la reluarea creșterii dobânzilor. Retrageri de peste 1 miliard de lei numai trimestrul trecut

Pe segmentul bancar, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,20%, până la prețul de 2,5050 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 4,95 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a urcat cu 0,99%, până la prețul de 14,34 lei/acțiune, pe fondul unor tranzacții de aproximativ 933.000 de lei. Valoarea transferurilor de tip deal a fost mai mult decât dublă, de 1,86 milioane lei.

Segmentul energetic și de utilități – care a avut prim-planul bursier, în principal prin acțiunile Romgaz – a cedat cel puțin pentru o zi ștafeta lichidității. Într-o zi în care indicele sectorial BET-NG s-a apreciat cu 0,57%, niciun emitent de la această categorie nu a depășit o valoare a tranzacțiilor de 1 milion de lei, cu excepția titlurilor Romgaz, care au cumulat schimburi de 2,75 milioane lei, într-o zi în care au coborât cu 0,16%, până la prețul de 30,80 lei/acțiune. De notat, titlurile producătorului de gaze naturale încă sunt cu 3,14% sub prețul de dinaintea intrării în piață a știrii privind plafonarea gazelor naturale. În continuare, structura ședințelor de tranzacționare arată că volumele s-a realizat pe scădere, element de precauție pentru investitori.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
romgaz
banca transilvania
sif banat crisana
fondul proprietatea
brd
bursa