ULTIMA ORĂ Guvernul pune în practică amenințarea lui Vâlcov și îngheață prețul de vânzare al gazelor de la producători la furnizori la 55 lei/MWh, sub nivelul de dinainte de liberalizare. Risc de infringement

ULTIMA ORĂ Guvernul pune în practică amenințarea lui Vâlcov și îngheață prețul de vânzare al gazelor de la producători la furnizori la 55 lei/MWh, sub nivelul de dinainte de liberalizare. Risc de infringement
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
Florin Rusu
Florin Rusu
scris 18 iul 2018

Guvernul a inițiat un proiect de HG prin care vrea să plafoneze prețul de vânzare al gazelor din producția internă de la producători la furnizori la 55 lei/MWh până în 2021, sub nivelul de dinainte de liberalizarea pieței, de 60 lei/MWh, cu motivarea că, în absența unei astfel de măsuri, gazele interne se vor mai scumpi până la peste 80 lei/MWh în 2019. Dacă va fi adoptată respectiva hotărâre de guvern, împotriva României va fi declanșată, probabil, o nouă procedură de infringement de către Comisia Europeană.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
20 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În nota de fundamentare a proiectului se arată că prețul mediu de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizata în perioada aprilie 2017 – august 2018 a evoluat de la 70,93 lei/MWh la 77,72 lei/MWh. Guvernul estimează că prețul mediu estimat de vânzare al gazelor naturale de către producătorii interni pe piata centralizata la 31.03.2019 va fi de 80,25 lei/MWh, iar cel al gazelor din import, la aceeași dată, de 94,58 lei/MWh.

"Pentru asigurarea unui mediu concurențial corect pentru sectorul de gaze naturale din Romania și stoparea creșterii necontrolate a prețurilor gazelor naturale din producția internă, reprezentanții Ministerului Finanțelor Publice și Ministerului Energiei s-au întâlnit miercuri, 18 iulie, la sediul MFP, pentru a analiza posibilitatea instituirii unor forme de control al prețurilor gazelor naturale practicate de către producătorii interni, până la data 30.06.2021", a transmis MFP.

A fost semnat primul contract de conversie. Banca Transilvania a avut întâlniri cu aproape jumătate dintre clienții cu credite în franci preluați cu Bancpost. O treime au acceptat pe loc conversia CITEȘTE ȘI A fost semnat primul contract de conversie. Banca Transilvania a avut întâlniri cu aproape jumătate dintre clienții cu credite în franci preluați cu Bancpost. O treime au acceptat pe loc conversia

Potrivit sursei citate, pentru eliminarea efectelor negative asupra consumatorilor casnici, având în vedere că după 1 aprilie 2017 s-a liberalizat complet prețul de vânzare al gazelor naturale, iar tendința de creștere a fost continuă și constantă, aceasta fiind în prezent de 29,5%, în timp ce pentru luna martie 2019 se estimează o creștere de 33,75%, se impune adoptarea unui act normativ care să plafoneze prețul gazelor naturale.

"Se stabilește prețul maxim de vânzare a gazelor naturale din  producția internă la producători până la data de 30.06.2021, în valoare de 55 lei/MWh", prevede proiectul de HG. De reținut că acest nivel este inferior celui al ultimului preț reglementat de vânzare către furnizori a gazelor naturale din producția internă destinat consumatorilor casnici, de 60 lei/MWh, valabil până la liberalizarea din aprilie anul trecut. De asemenea, dat fiind că, în urma liberalizării, a dispărut distincția dintre prețul producției interne de gaze destinată consumatorilor casnici și cel al producției destinate celor industriali, rezultă că prețul maxim propus de Guvern se va aplica indiferent de tipul de clienți cărora furnizorii le vor vinde ulterior gazele cumpărate de la producători. 

Prețul de vânzare de la producători la furnizori are o pondere de peste 65% în prețul final al gazelor plătit de consumatorii casnici reglementați. Pe locul 2 se află tarifele reglementate de distribuție, cu circa 25%. 

Pentru impunerea acestei măsuri, Guvernul invocă art. 4, alin. 2 din Legea Concurenței: “În sectoarele economice sau pe piețele unde concurența este exclusă sau substanțial restrânsă prin efectul unei legi sau datorită existenței unei poziții de monopol, Guvernul poate, prin hotărâre, să instituie forme corespunzătoare de control al prețurilor pentru o perioadă de cel mult 3 ani, care poate fi prelungită succesiv pe durate de câte cel mult un an, dacă împrejurările care au justificat adoptarea respectivei hotărâri continuă să existe”. Executivul justifică invocarea acestei prevederi din Lege prin faptul că industria locală de producție de gaze constituie un duopol, cei mai mari producători, OMV Petrom și Romgaz, controlând cumulat circa 95% din aceasta.

Amazon a vândut peste 100 de milioane de produse în timpul evenimentului de marketing Prime Day. Acțiunile au atins un nivel record CITEȘTE ȘI Amazon a vândut peste 100 de milioane de produse în timpul evenimentului de marketing Prime Day. Acțiunile au atins un nivel record

Potrivit unei alte legi, specifice domeniului, Legea energiei, “în situația unui dezechilibru major între cerere și ofertă și/sau a unei disfuncționalități evidente a pieței de gaze naturale, Guvernul, la propunerea ANRE și cu avizul Consiliului Concurenței, poate limita creșterea excesivă a prețurilor/tarifelor sau poate decide blocarea acestora pentru o perioadă determinată de maximum 6 luni, care poate fi prelungită succesiv pentru durate de câte cel mult 3 luni, cât timp persistă circumstanțele care au determinat adoptarea respectivei decizii, prin: a) fixarea unei limite superioare a prețului; b) limitarea venitului din activitatea reglementată (pe baza căruia se stabilesc prețurile și tarifele reglementate – n.r.)", stipulează legea.

De reținut că, potrivit aceluiași act normativ, costurile recunoscute și amânate ale jucătorilor de pe piața gazelor care practică tarife și prețuri reglementate se recuperează ulterior integral, tot prin majorări de tarife aprobate de ANRE.

Dacă va fi adoptată respectiva hotărâre de guvern, împotriva României va fi declanșată, probabil, o nouă procedură de infringement de către Comisia Europeană.

Procedura de infringement constituie un proces care presupune atenționarea unui stat membru UE de către Comisia Europeană pentru încălcarea unei obligații și, ulterior, dacă părțile nu se înțeleg, acționarea statului respectiv în judecată la Curtea Europeană de Justiție, unde țara în cauză este amendată, de obicei, cu o sumă substanțială.

Guvernul poate introduce o politică de control al prețurilor la gaze naturale, prin care acestea să scadă cu 20%, a anunțat luni seară la Antena 3 consilierul prim-ministrului, Darius Vâlcov, în condițiile în care, potrivit calculelor sale, din 2013, gazele s-au scumpit cu 75%, iar principalii producători interni, OMV Petrom și Romgaz, au "marje de profit de 300%" (de fapt 200% chiar și după cifrele avansate de acesta, cost de producție 27 lei și preț de vânzare 81 lei/MWh -n.r.).

Părintele va avea posibilitatea să își exprime o singură dată acordul pentru ieșirea din țară a copilului său pentru o perioadă de până la trei ani și pentru mai multe călătorii în străinătate CITEȘTE ȘI Părintele va avea posibilitatea să își exprime o singură dată acordul pentru ieșirea din țară a copilului său pentru o perioadă de până la trei ani și pentru mai multe călătorii în străinătate

Potrivit acestuia, la baza inițiativei stă o adresă a Autorității Naționale de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE).

"Chiar astăzi am primit o adresă de la președintele ANRE-ului, prin care ni se spune <Măi, situația nu este deloc roz.>. La 1 august urmează o creștere, pentru că așa e legislația, de 4% a prețului la gaze. Dar mare atenție: acest lucru se întâmplă pentru că, în România, suntem într-o situație de duopol, în sensul în care două mari companii, și n-am să le dau numele, au peste 95% din producția românească (OMV Petrom și Romgaz – n.r.) și atunci își permit ca, la un cost de producție de 27 de lei/MWh, gazele să ajungă la vânzare la 81 lei/MWh. Adică un profit de 300% (de fapt 200% chiar și după cifrele avansate de acesta -n.r.)", a spus Vâlcov la Antena 3.

El a precizat că o parte din acest profit ajunge și la bugetul de stat. Statul controlează Romgaz cu peste 70% din acțiuni și are o deținere minoritară de 20,63% la OMV Petrom, unde acționar majoritar este grupul austriac OMV. În plus, producătorii interni de gaze datorează impozitul pe veniturile suplimentare din dereglementarea prețului la gaze, de 60%-80% din aceste venituri, în funcție de prețurile pe care le practică.

"Așa au înțeles unii manageri că trebuie mers înainte. Mărim prețul, pentru că până la urmă cine îl suportă? E un prost care trebuie să îl plătească. Asta în loc să mărim producția și să diversificăm sursele, astfel încât să vindem mai mult, poate chiar și la export, dar la un preț mai mic", a mai spus Vâlcov.

FOTO Conacul neoromânesc de la Nana, în mijlocul Bărăganului, estimat de Artmark Historical Estate la 250.000 de euro CITEȘTE ȘI FOTO Conacul neoromânesc de la Nana, în mijlocul Bărăganului, estimat de Artmark Historical Estate la 250.000 de euro

Momentan, starea tehnică a sistemului național de transport al gazelor nu permite decât exporturi către Republica Moldova, al căror volum este infim în raport cu totalul producției și vânzărilor interne de gaze, inclusiv din cauza faptului că interconexiunea cu sistemul de peste Prut nu ajunge deocamdată decât până la Ungheni, nu și pánă la Chișinău, centrul principal de consum al Republicii Moldova.

"Constatând că, din 2013 până astăzi, prețul la gaze a crescut cu 75%, ca urmare a dorinței acestor două entități de a obține profit de 300%, adică de câteva miliarde de lei pe an, ANRE-ul s-a sesizat și ne-a trimis această adresă și ne întreabă ce să facem, pentru că există lege. Leac există pentru toate. Și legea spune în felul următor: când te afli într-o astfel de situație, poți să intervii ca Guvern și pentru maxim 3 ani de zile să reglezi prețul, astfel încât acesta să poată fi suportat. Și acest lucru, pe care și eu o să-l recomand și o să-l susțin, sunt sigur că în această direcție vom merge. În următorul an de zile, prețul gazelor se va ieftini cu peste 20%", a declarat consilierul premierului Dăncilă.

În 2013, prețul de vânzare al gazelor de producție internă de către producători către furnizori era stabilit de Guvern și se cifra, la finalul anului, la 49,80 lei/MWh pentru gazele destinate consumatorilor casnici și 68,30 lei/MWh pentru cele destinate clienților industriali. Între timp, piața a fost liberalizată total pentru consumatorii noncasnici și parțial și pentru populație. Potrivit ultimelor date ale ANRE, în aprilie 2018, prețul mediu de vânzare al gazelor de la producători la furnizori a fost de 75-78 lei/MWh, în funcție de tipul de tranzacții, bilaterale sau pe piețele centralizate. 

viewscnt
Afla mai multe despre
pret gaze
scumpire gaze
ieftinire gaze
plafonare pret gaze