GRAFIC Bursa și-a luat din nou elan. Indicii s-au apreciat, trași în sus de acțiunile OMV Petrom

GRAFIC Bursa și-a luat din nou elan. Indicii s-au apreciat, trași în sus de acțiunile OMV Petrom
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 7 mai 2018

Cumpărătorii s-au reactivat la BVB. Indicele acțiunilor blue-chip a urcat cu 0,7% în prima zi de tranzacționare a săptămânii.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Debut pozitiv la Bursa de Valori București. Cotațiile au fost împinse în sus de „tauri”, într-o încercare de ieșire din parcursul corectiv pe care piața s-a înscris încă de la finele lunii trecute. Acțiunile care și în etapa de „boom” de la jumătatea deceniului trecut erau tradițional preferate de investitorii străini, cele ale OMV Petrom (SNP) și BRD Groupe Société Générale (BRD), au fost cele care au tractat piața, cu un avans peste media restului titlurilor. Schimburile pe cei 2 emitenți au însumat 21,14 milioane lei, reprezentând 59,88% din rulajul de 35,30 milioane lei (7,58 milioane euro) al pieței de acțiuni.

Sesiunea „verde” de la BVB a fost favorizată de climatul pozitiv al burselor mature de pe continent, ale căror indici au avut aprecieri pe linie: +0,61% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,86% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris și +1,02% pentru indicele DAX de la Frankfurt. Prin contrast, închiderile au fost divergente la nivel regional: -0,85% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,99% pentru indicele BUX de la Budapesta și +1,08% pentru indicele PX de la Praga.

EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Transelectrica ar urma să investească în Republica Moldova, devenind acționar majoritar la Moldelectrica, după modelul tranzacției Transgaz-Vestmoldtransgaz

La BVB, indicele compozit BET Plus s-a apreciat cu 0,63%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 0,69%, până la nivelul de 8.849,35 de puncte. Din punct de vedere tehnic, mișcarea corectivă încă nu este încă invalidată, deși trecerea indicelui peste media mobilă exponențială (EMA21) este o indicație că cel puțin cumpărătorii încearcă să forțeze din nou piața în sus. Sesiunile următoare sunt decisive pentru a vedea în ce măsură piața va imprima o intersecție a mediei mobile exponențiale de 5 zile (EMA5) cu media mobilă simplă de 8 zile (SMA8), ceea ce ar marca o întoarcere a tendinței pe termen scurt pe o pantă ascendentă.

GRAFIC Bursa și-a luat din nou elan. Indicii s-au apreciat, trași în sus de acțiunile OMV Petrom

Într-o zi în care la Londra prețul țițeiului Brent a atins un nou maxim al ultimilor 3 ani și jumătate, peste reperul de 76,50 dolari/baril, și la BVB titlurile celei mai importante companii petroliere românești, OMV Petrom, au crescut cu 2,30%, până la prețul de 0,3565 lei/acțiune pe cele mai mari tranzacții, de 10,60 milioane lei. Acestea au tras în sus, de altfel, indicele sectorial BET-NG, care a supraperformat pieței, cu un avans de 0,85%.

Închiderile au fost divergente pe segmentul energetic. Astfel, titlurile Romgaz au staționat la prețul de 37,10 lei/acțiune, pe transferuri de 2,40 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au pierdut 0,51%, până la prețul de 390,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,51 milioane lei. Un blocaj privind acordarea dividendelor aferente câștigului obținut anul trecut a favorizat acest declin.

Constantin Frățilă încearcă să oprească consolidarea acțiunilor SIF Transilvania după un model în care Asociația Investitorilor „a trântit” operațiunea SIF Moldova CITEȘTE ȘI Constantin Frățilă încearcă să oprească consolidarea acțiunilor SIF Transilvania după un model în care Asociația Investitorilor „a trântit” operațiunea SIF Moldova

Interes a existat și pentru titlurile bancare. Pe al 2-lea rulaj al zilei, de 9,17 milioane lei, titlurile BRD au urcat cu 1,40%, până la prețul de 15,90 lei/acțiune. Titlurile sunt susținute de raportarea trimestrială conform căreia instituția de credit și-a majorat cu un sfert profitul net față de primele 3 luni din 2017, la aproximativ 414 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a corectat cu 0,19%, până la prețul de 2,5900 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,17 milioane lei. Investitorii au aflat săptămâna trecută că de pe bilanțurile băncii ies 24,57 milioane lei, echivalentul a 106,06 milioane lei moldovenești, pentru achiziția a încă 5,42% din acțiunile Victoriabank, a 3-a bancă din sistemul bancar al Republicii Moldova, în cadrul ofertei publice de preluare obligatorii. Astfel, Banca Transilvania a ajuns la o deținere de 44,62% din titlurile Victoriabank, iar concertat cu cu Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) va controla 72,19% din acțiunile băncii unde pentru care prima tranzacție, vizând 39% din acțiuni s-a consumat în luna ianuarie.

Performanță bună pentru acțiunile Romcarbon

Tot pe sectorul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP), s-au apreciat cu 0,52%, până la prețul de 0,9600 lei/acțiune, pe transferuri de 2,54 milioane lei. Pe același segment al fondurilor închise de investiții, acțiunile SIF nu au performat la fel de bine, fapt pentru care indicele BET-FI a subperformat pieței, cun un avans de numai 0,19%, până la nivelul de 38.784,73 de puncte.

Am mai remarcat volume peste media obișnuită a respectivului emitent, echivalentul a aproximativ 238.000 de lei, pe titlurile Romcarbon Buzău (ROCE) într-o sesiune în care cotația a urcat cu 5,49%, până la prețul de 0,1825 lei/acțiune. Tendința pozitivă a fost favorizată de vânzarea pentru 7 milioane de euro a unui teren din Iași, o intrare de cash pe bilanțuri pe care nu scontau investitorii. De la publicarea anunțului chiar în ziua desfășurării Adunărilor Generale ale Acționarilor și până în prezent, cotația a urcat cu 21,66%.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
banca transilvania
brd
bvb
bursa
romcarbon
fondul proprietatea