GRAFIC Într-o zi plină a sezonului de raportări financiare, tranzacțiile de la BVB s-au concentrat pe acțiunile companiilor care au furnizat datele semestriale încă de la începutul lunii

GRAFIC Într-o zi plină a sezonului de raportări financiare, tranzacțiile de la BVB s-au concentrat pe acțiunile companiilor care au furnizat datele semestriale încă de la începutul lunii

Sursa foto: Merkushev / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 aug 2018

Peste 3 sferturi din activitatea de tranzacționare de astăzi de la Bursa de Valori București a fost concentrată pe acțiunile Băncii Transilvania, OMV Petrom și BRD Groupe Société Générale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

În contextul unei zile contradictorii pe bursele europene și al unei avalanșe de raportări financiare care urmează să fie procesate de investitori, acțiunile de la București nu au avut o direcție clară, iar amplitudinea mișcării a fost redusă la nivelul principalilor indici.

Nu a fost, însă, o sesiune de apatie. Rulajul pieței de acțiuni de 56,35 milioane lei (12,09 milioane euro) a fost peste media activității de de tranzacționare de anul trecut, dar și din primele 6 luni ale acestui an. Peste jumătate din aceste schimburi au fost reprezentate de transferurile în valoare de 29,50 milioane lei pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au urcat cu 0,43%, până la prețul de 2,3300 lei/acțiune care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 11,21 miliarde lei (2,40 miliarde euro).

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a pierdut 0,15%, până la prețul de 13,58 lei/acțiune, pe volume echivalente de 5,39 milioane lei. Al 2-lea rulaj al zilei, de 8,87 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au depreciat cu 0,93%, până la prețul de 0,31809 lei/acțiune. De altfel, nu mai puțin de 77,67% din tranzacțiile cu acțiuni s-au realizat pe aceste cele mai lichide 3 simboluri.

„Boom”-ul creditării se vede în bilanțul Băncii Transilvania. Grupul BT a raportat un profit atribuibil acționarilor în creștere cu 67% CITEȘTE ȘI „Boom”-ul creditării se vede în bilanțul Băncii Transilvania. Grupul BT a raportat un profit atribuibil acționarilor în creștere cu 67%

Sunt închideri divergente la nivelul principalelor acțiuni, în timp ce indicii principali au închis „pe roșu”, continuând parcursul descendent început la jumătatea săptămânii trecute. Astfel, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,19%, iar indicele reprezentativ BET a suferit un declin de 0,14%, până la nivelul de 8.084,04 de puncte.

Din punct de vedere tehnic, indicele BET se află pe o mișcare de respingere dintr-o confluență de rezistențe importante: 1) zona de congestie în care piața „s-a blocat” la sfârșitul lunii mai și începutul lunii iunie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a întregului „swing” descendent din maximele post.criză consemnate la finele lunii aprilie și minimele locale de la începutul lunii iulie, 3) media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

GRAFIC Într-o zi plină a sezonului de raportări financiare, tranzacțiile de la BVB s-au concentrat pe acțiunile companiilor care au furnizat datele semestriale încă de la începutul lunii

La sfârșitul sesiunii de astăzi, indicele BET a intrat într-o aglomerare a mediilor mobile în proporții Fibonacci de viteză și cele care definesc tendința pe termen scurt (momentum). O etapă de indecizie este probabilă din punct de vedere tehnic și ar corespunde etapei de indecizie care de regulă însoțește vârful perioadei de raportări financiare.

Nici piețele europene nu au dat o direcție. Deși, pe mai multe perechi valutare, astăzi au fost testate zone extreme, indicii bursieri europeni au avut închdieri divergente și deviații mici de la nivelurile de referință, așa cum o arată tabloul Bloomberg: -0,01% pentru indicele Euro Stoxx 50, -0,40% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -0,16% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,00% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,52% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,81% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,50% pentru indicele PX de la Praga.

Dorel Goia, președinte TeraPlast: Majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare CITEȘTE ȘI Dorel Goia, președinte TeraPlast: Majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare

Titlurile Romgaz Mediaș (SNG) au crescut cu 0,31%, până la prețul de 32,20 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 1,61 milioane lei în piața reglementată. Pe același emitent s-a realizat și cea mai mare tranzacție specială a zilei, în valoare de 1,61 milioane lei, într-o zi în care compania a anunțat că și-a diminuat cu 10% profitul net semestrial, la 797 milioane lei, de la 887,5 milioane lei în prima jumătate a anului trecut.

Prin contrast, titlurile Trangaz (TGN) au suferit un recul de 2,06%, până la prețul 333,00 lei/acțiune pe transferuri de 1,51 milioane lei în piața reglementată. De asemenea, în piața deal a fost încheiat o tranzacție specială la prețul de 330,00 lei/acțiune, cu 2,94% sub referință, în valoare de 660.000 de lei. Transportatorul de gaze naturale și-a diminuat cu 30% profitul net, la 279 milioane lei.

Electrica (EL) a venit în fața investitorilor cu un profit net de 210 milioane lei, de 26 de ori mai mare decât cel de doar 8 milioane lei din perioada similară a anului trecut, când compania a traversat șocul din piața energiei pe contracte de livrare la zi. Titlurile Electrica au urcat cu 2,63%, la 10,16 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,27 milioane lei.

Prăbușire cu aproape 40% a profitului net semestrial al Conpet CITEȘTE ȘI Prăbușire cu aproape 40% a profitului net semestrial al Conpet

Titlurile Nuclearelectrica (SNN) au coborât cu 1,60%, la 7,38 lei/acțiune, pe un rulaj de aproximativ 555.000 de lei, deși compania care operează centrala nuclearelectrică de la Cernavodă a raportat o creștere de 15,93% a profitului net în primul semestru, la 182,3 milioane lei. Din aceste închideri divergente, a rezultat un recul mediu de 0,26% al acțiunilor de pe segmentul energetic și de utilități, așa cum acesta este surprins de indicele sectorial BET-NG.

O dinamică apropiată, -0,19%, a avut-o și indicele financiar BET-FI, care a închis la nivelul de 37.854,89 de puncte. Cel mai important emitent din structura acestuia, Fondul Proprietatea (FP), a avut o zi neutră, titlurile staționând la prețul de 0,8880 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,60 milioane lei.

Minime noi pe acțiunile Digi. Impact negativ de 29% pentru investitorii care au cumpărat în oferta publică de listare

Pe o serie de emitenți, raportările financiare au imprimat deviații majore față de nivelurile de referință ale sesiunii precedente. Titlurile furnizorului de profile de tâmplărie din aluminiu Alumil Rom Industry (ALU) au scăzut cu 6,13%, până la prețul de 0,7650 lei/acțiune, pe tranzacții de aproximativ 206.000 de lei. Firma a afișat o pierdere semestrială de aproximativ 973.000 de lei.

Dezamăgiri au fost și pentru 2 companii listate recent. Astfel, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Taco Bell, au scăzut cu 4,23%, până la prețul de 24,90 lei/acțiune. Este reacția negativă a pieței după ce compania a raportat un declin de aprope o treime a profitului net la S1, deși vânzările de restaurante au urcat cu 44,5%, la 350,07 milioane lei, de la 242,20 milioane lei.

Pentru acționari dezastrul este încă și mai mare în cazul titlurilor Digi Communications (DIGI). Acestea au coborât cu 2,07%, până la un nou minim de la listare de 28,40 lei/acțiune, nivel cu 29,00% sub prețul de 40,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus această companie la cota BVB în luna mai a anului trecut. Societatea care deține operatorul telecom RCS&RDS și-a înjumătățit profitul net semestrial la 15,3 milioane lei, de la 31,83 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
omv petrom
brd
romgaz
sphera franchise
digi
transgaz