Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 16% în S1 2018, urmare a majorării prețului de vânzare a energiei pe fondul liberalizării totale a pieței

Profitul net al Nuclearelectrica a crescut cu 16% în S1 2018, urmare a majorării prețului de vânzare a energiei pe fondul liberalizării totale a pieței
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 14 aug 2018

Operatorul centralei nucleare de la Cernavodă, Nuclearelectrica, și-a majorat cu 15,93% profitul net în prima jumătate a anului, la 182,3 milioane lei, pe seama creșterii cu 11% a veniturilor din vânzarea energiei electrice produse în pofida scăderii producției, determinată de majorarea cu 22% a prețului de vânzare pe piața concurențială a contractelor bilaterale, unde Nuclearelectrica și-a plasat 79% din energia vândută.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Anul acesta, ca urmare a liberalizării totale a sectorului, Nuclearelectrica nu a mai fost obligată să livreze o parte din energia produsă la prețuri reglementate stabilite de ANRE, mai mici decât cele de pe piețele concurențiale administrate de OPCOM. Astfel, 79% din vânzările companiei s-au efectuat pe bază de contracte bilaterale, iar restul pe piața pentru ziua următoare și piața intraday.

Pe piața contractelor bilaterale, prețul mediu de vânzare obținut de Nuclearelectrica a fost de 197,68 lei/MWh în primul semestru din 2018, cu 22% mai mare față de perioada similară a anului trecut. Acest lucru a compensat scăderea cu 19,5% a prețului mediu obținut pe piața spot (unde compania și-a plasat doar 21% din vânzări), dar și scăderea cu 1,9% a producției de energie.

Musk: Goldman Sachs și Silver Lake acordă consultanță pentru retragerea Tesla de la bursă CITEȘTE ȘI Musk: Goldman Sachs și Silver Lake acordă consultanță pentru retragerea Tesla de la bursă

Din aceste motive, veniturile din vânzarea energiei electrice au crescut cu 11,3%, la 968,6 milioane lei. Totalul veniturilor din exploatare ale Nuclearelectrica a avansat cu 12,7%, la peste 1 miliard de lei. Totodată, au crescut și cheltuielile de exploatare, fără depreciere și amortizare, cu 15%, la 519,3 milioane lei.

Nuclearelectrica și-a realizat programul de investiții în S1 2018 din punct de vedere valoric în proporție de doar puțin peste 30% (74,58 milioane lei din 244,86 milioane lei), nivel superior totuși celui din primele  luni din 2017, care a fost de doar 21%.

"În analiza gradului valoric trebuie luat în considerare faptul că acesta poate diferi de gradul de realizare fizic; astfel, dacă un proiect de investiții a fost finalizat cu succes, gradul de realizare fizic este de 100%, însaă gradul de „realizare” valoric poate fi subunitar, respectiv mai mic de 100%, dacă proiectul a fost implementat la un cost mai mic decât sumele bugetate; aceste economii reprezintă beneficii pentru societate, deoarece aceleași rezultate se obțin cu resurse mai mici", se explică în raportul semestrial al Nuclearelectrica. 

viewscnt
Afla mai multe despre
nuclearelectrica
snn
centrala de la cernavoda
energie nucleara
reactoare cernavoda