GRAFIC O sesiune cu bursa în dificultate: declin peste 1 procent, volume mici, semnal tehnic negativ pe indicele BET și acțiunile Conpet în imposibilitatea de revenire

GRAFIC O sesiune cu bursa în dificultate: declin peste 1 procent, volume mici, semnal tehnic negativ pe indicele BET și acțiunile Conpet în imposibilitatea de revenire

Sursa foto: Chillchilllanla / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mai 2018

Cumpărătorii care au încercat ieri o regrupare au capitulat astăzi, cel puțin momentan, iar indicele reprezentativ de la BVB a mai suferit un recul, tras în jos de acțiunile bancare și cele ale OMV Petrom.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„O prostie și o minciună”. Așa a caracterizat liderul majorității parlamentare, Liviu Dragnea, zvonurile privind o reducere la zero a contribuțiilor la fondurilor de pensii active la Pilonul II, cei mai constanți cumpărători locali pe piața de capital românească. Fantoma desființării fondurilor de pensii care bântuie încă de anul trecut este, însă, doar unul dintre motivele de anxietate ale investitorilor activi la BVB.

Maximele post-criză au fost consumate în anonimat, iar volumele chiar s-au redus, trădând mai degrabă un interes modest la actualele niveluri de preț. Chiar și rezultatele preponderent pozitive afișate la nivel trimestrial au trecut fără a fi marcate de jucători prin cumpărări mai consistente. În aceste condiții, cu atât mai neliniștitoare este reluarea parcursului corectiv început la sfârșitul lunii trecute.

Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști CITEȘTE ȘI Impact Developer & Contractor trece pe pierdere. Vânzările de locuințe scad, în condițiile în care accesul în cartierul Greenfield Băneasa este frânat de activiști ecologiști

Indicele compozit BET Plus a pierdut 1,12%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,20%, până la nivelul de 8.576,50 de puncte. Ceea ce putea fi un prag de suport consistent a constituit punct de regrupare a cumpărătorilor în zona de 8.650 de puncte, a rezistat pentru o zi. Chiar dacă în sesiunile următoare nu este exclus ca indicele să revină peste acest reper, cel puțin pentru astăzi semnalul tehnic este negativ, cotația coborând cu o lumânare lungă roșie atât sub media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55), cât și sub retragerea Fibonacci de 38,2% a ultimului impuls ascendent, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC O sesiune cu bursa în dificultate: declin peste 1 procent, volume mici, semnal tehnic negativ pe indicele BET și acțiunile Conpet în imposibilitatea de revenire

Pare a fi o poveste a pieței românești pentru că pe bursele europene ziua a fost neconcludentă, după cum o arată tabloul Bloomberg: -0,04% pentru indicele Euro Stoxx 50, +0,15% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +0,26% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,20% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,02% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,24% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,02% pentru indicele PX de la Praga.

Lipsa de direcție a burselor mari, induce și în rândul investitorilor de la BVB o stare de expectativă. Activarea sporadică a ordinelor să răsfrânge asupra volumelor. Astăzi rulajul pieței de acțiuni a fost de numai 25,00 milioane lei (5,39 milioane euro). Descătușarea de după etapa raportărilor financiare trimrestriale ale companiilor listate, așteptată de brokeri, întârzie să se producă.

FOTO Operatorul Bursei din Londra caută în București angajați inclusiv la metrou, pe magistrala Pipera-Berceni, intens folosită de corporatiști și studenți CITEȘTE ȘI FOTO Operatorul Bursei din Londra caută în București angajați inclusiv la metrou, pe magistrala Pipera-Berceni, intens folosită de corporatiști și studenți

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 7,30 milioane lei, s-au aflat titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au coborât cu 1,57%, până la prețul de 2,5000 lei/acțiune. Deși s-au depărtat cu 8,76% de maximul la închidere de 2,7400 lei/acțiune consemnat la finalul lunii trecute, încă actuala cotație conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,85 miliarde lei (2,34 miliarde euro), care o face cea mai valoroasă entitate din sistemul bancar românesc.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota pieței locale de capital, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a depreciat cu 1,16%, până la prețul de 13,60 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,60 milioane lei.

Tot pe segmemntul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 0,31%, până la prețul de 0,9740 lei/acțiune pe al 2-lea rulaj al zilei, de 3,39 milioane lei. În ansamblu, a fost o sesiune pe contrasens pentru segmentul fondurilor închise de investiții de la BVB al cărui indice financiar BET-FI a închis „pe verde”, cu un avans de 0,58%, până la nivelul de 38.670,28 de puncte.

Un „roșu” ceva mai aprins pe sectorul acțiunilor energetice

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței cu un declin de 1,71%, tras în jos de titlurile celui mai important emitent din structura sa. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) s-au corectat abrupt, cu 3,70%, până la prețul de 0,3515 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,72 milioane lei, în pofida faptului că astăzi la Londra cotația țițeiului de tip Brent s-a întors peste pragul de 79,00 dolari/baril, la maximele ultimilor 3 ani și jumătate.

Pe același segment, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au coborât cu 1,46%, până la prețul de 370,00 lei/acțiune, la o zi după ce compania a anunțat scăderea cu 26% a profitului net, la 236,6 milioane lei. După închiderea ședinței de tranzacționare, emitentul a notificat piața că Ministerul Economiei, cu o deținere de 58,5% din acțiuni a formulat o cerere de completare a convocatorului pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor din 7 iunie cu o propunere pentru distribuirea unui dividend brut de 45,38 lei/acțiune, echivalentul a 90% din câștigul atribuibil obținut în anul 2017.

Până la marea încasare de 7 milioane de euro, Romcarbon Buzău raportează rezultate trimestriale apropiate de cele de anul trecut CITEȘTE ȘI Până la marea încasare de 7 milioane de euro, Romcarbon Buzău raportează rezultate trimestriale apropiate de cele de anul trecut

După ce a raportat pentru primul trimestru un profit net de 59 milioane lei, comparativ cu pierderea de 51 milioane lei din perioada similară a anului precedent, compania Electrica (EL) a fost din nou ținta unui val de vânzări pe acțiunile sale. Trendul descedent s-a reluat, iar cotația a coborât cu 1,32%, la 10,50 lei/acțiune, nivel cu numai 1,35% peste minimul la închidere de 10,36 lei/acțiune, de la listarea acestui emitent în vara anului 2014, consemnat la finele lunii trecute.

Slăbiciune am consemnat și pe titlurile Conpet Ploiești (COTE). După deprecierea de 6,17% de marți, din ziua în care compania a raportat scăderea cu 41% a profitului net trimestrial, la 11,46 milioane lei, cotația a avut o tendința de revenire în prima parte a sesiunii, dar s-a înscris pe o traiectorie descendentă după orele prânzului și a închis pe minimul zilei, la prețul de 99,40 lei/acțiune, cu 1,00% sub referință, așa cum se vede pe graficul atașat.

GRAFIC O sesiune cu bursa în dificultate: declin peste 1 procent, volume mici, semnal tehnic negativ pe indicele BET și acțiunile Conpet în imposibilitatea de revenire

O notă distinctă, au avut-o titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care au staționat la prețul de 36,60 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,36 milioane lei, la o zi după ce producătorul de gaze naturale a raportat reducerea profitului net trimestrial cu 10%, la jumătate de miliard de lei.

În suferință după raportarea financiară se află și titlurile Sphera Franchise Group (SFG), care au coborât astăzi cu 4,19%, prețul de 29,70 lei/acțiune, pe transferuri cu puțin peste 266.000 de lei în piața reglementată. CU o zi înainte, compania care operează lanțurile de alimentație publică Pizza Hut, Pizza Hut Delivery, KFC și Tac Bell a raportat pentru primul trimestru un profit net de 12,55 milioane lei, în scădere cu 10,93% față de perioada similară a anului trecut, deși Sphera Franchise și-a majorat cu 52,37% vânzările din restaurante, la 170,23 milioane lei, de la 111,72 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și singura tranzacție specială a zilei din piața deal. Efectuat la prețul de 31,00 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la 1,08 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
banca transilvania
brd
transgaz
romgaz
conpet
sphera franchise
electrica