GRAFIC Pe fondul unor turbulențe financiare care au dus bursa germană la minimul ultimilor 2 ani, și acțiunile românești suferă un declin de 1%. Vânzări în special pe acțiunile bancare

GRAFIC Pe fondul unor turbulențe financiare care au dus bursa germană la minimul ultimilor 2 ani, și acțiunile românești suferă un declin de 1%. Vânzări în special pe acțiunile bancare
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 6 dec 2018

Deși a avut o ședință „roșie”, bursa de la București a supraperformat piețelor principale europene, care au avut scăderi de peste 3%.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Scenariu repetat de mai multe ori de la începutul anului. Șoc în piețele internaționale, cu vânzări abrupte pentru activele de risc, însă reacție atenuată la BVB. Investitorii activi pe piața locală s-au repliat pentru un declin de 1% pe fondul unor volume foarte apropiate de media primelor 10 luni ale anului.

Tabloul de la BVB apare ca unul de acalmie față de cel din Europa. Indicele Euro Stoxx 600 a coborât la minimul ultimilor doi, încheind ședința de astăzi cu o scădere abruptă, de circa 3,31%. Bursa de la Frankfurt a scăzut cu 3,48%, cea de la Paris a pierdut 3,32%, în time, la Londra, declinul a fost de 3,15%.

În regiune, indicele WIG 20 al bursei de la Varșovia a suferit un recul de 2,56%, indicele BUX al bursei de la Budapesta a scăzut cu 2,27%, iar PX al bursei de la Praga a avut un declin de 1,18%.

Fondul Proprietatea a atacat la tribunal noi contracte intragrup ale Engie România, înainte de AGA la care a fost respinsă propunerea sa de listare la bursă a companiei CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea a atacat la tribunal noi contracte intragrup ale Engie România, înainte de AGA la care a fost respinsă propunerea sa de listare la bursă a companiei

La București, indicele compozit BET Plus a coborât cu 0,98%, iar indicele reprezentativ BET s-a depreciat cu 1,06%, până la nivelul de 8.656,79 de puncte. Din punct de vedere tehnic, corecția de astăzi nu schimbă datele tehnice, tendința de la BVB fiind una pozitivă, cu minime din ce în ce mai ridicate și maxime tot mai temerare, în timp ce mediile mobile în proporții Fibonacci, dispuse în „evantai” încă validează existența unui trend ascedent.

GRAFIC Pe fondul unor turbulențe financiare care au dus bursa germană la minimul ultimilor 2 ani, și acțiunile românești suferă un declin de 1%. Vânzări în special pe acțiunile bancare

Aproape jumătate din rulajul de 39,06 milioane lei (8,39 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de titlurile bancare, acestea dând și tonul tendinței negative într-o piață totuși cu închideri divergente pentru acțiunile din top 10 tranzacționare. Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,61%, până la prețul de 2,4350 lei/acțiune, pe transferuri de 11,68 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a coborât cu 0,70%, până la prețul de 14,10 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 5,47 milioane lei. Ziua agitată pe plan extern la BVB s-a reflectat printr-o activitate sporită pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), echivalentă cu 1,15 milioane lei. Cotația a suferit un recul de 3,88% în acord cu evoluția de pe piața principală din Viena.

Bucuroși că vor fi reumplute cuferele Fondului de Compensare, brokerii salută decizia instanței în cazul Harinvest care obligă BCR la plata a 19,7 milioane lei, bani ce ar urma să ajungă la investitori CITEȘTE ȘI Bucuroși că vor fi reumplute cuferele Fondului de Compensare, brokerii salută decizia instanței în cazul Harinvest care obligă BCR la plata a 19,7 milioane lei, bani ce ar urma să ajungă la investitori

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) s-au depreciat cu 0,42%, până la prețul de 0,9500 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 5,02 milioane lei. Dintre fondurile închise de investiții, titlurile SIF au avut deprecieri încă și mai abrupte, trăgând în jos indicele sectorial BET-FI, care a suferit un declin de 0,67%, până la nivelul de 36.332,26 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a subperformat pieței, cu o depreciere de 1,33%. Cel mai lichid emitent din structura sa a fost astăzi, cu schimburi însumând 4,02 milioane lei, Electrica (EL), societate ale cărei titluri au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 11,30 lei/acțiune. În direcția pieței, cu un declin de 0,70%, au mers titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 35,55 lei/acțiune o zi în care pe acest simbol s-au cumulat transferuri de 3,32 milioane lei.

Au decolat peste reperul tranzacțiilor de 1 milion de lei

O activitate de tranzacționare peste media obișnuită a respectivilor emitenți, cu puțin peste 1 milion de lei am consemnat pe 2 acțiuni din domeniul aeronautic. Astfel, titlurile producătorului de elicoptere IAR Brașov (IARV) au urcat cu 0,25%, până la prețul de 8,02 lei/acțiune, iar titlurile Aerostar Bacău (ARS) s-au corectat cu 0,40%, până la prețul de 5,02 lei/acțiune.

De asemenea, tranzacții peste reperele volumelor medii am consemnat pe titlurile TeraPlast Bistrița (TRP), respectiv schimburi de 1,61 milioane lei. Cotația a avansat cu 1,15%, până la prețul de 0,3520 lei/acțiune. Compania din domeniul materialelor de construcții a anunțat că urmează să încaseze în urma unui vot în AGA de la TeraSteel suma de 12,50 milioane lei, sub formă de dividende parțiale în contul rezultatului la 9 luni al subsidiarei unde controlează 97,85% din capitalul social.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
electrica
fondul proprietatea
romgaz
erste
aerostar