TeraPlast se pregătește să încaseze dividende parțiale substanțiale de la subsidiara TeraSteel

TeraPlast se pregătește să încaseze dividende parțiale substanțiale de la subsidiara TeraSteel

Dividendele parțiale ale TeraPlast vin inclusiv din investiția în Serbia

scris 4 dec 2018

Fructificând legea adoptată la jumătatea acestui an care conferă posibilitatea acordării dividendelor trimestriale, grupul Teraplast ar urma să beneficieze de repartizări de câștiguri în baza rezultatelor la 9 luni, de la cea mai dinamică subsidiară a sa, care și-a triplat afacerile.

TeraPlast Bistrița (TRP) urmează să încaseze dividende în valoare de 12,5 milioane lei dn partea TeraSteel, subsidiara de panouri termoizolante și structuri zincate din grup, unde are o participație de 97,85% din titluri. Consiliul de Administrație l-a mandatat pe directorul general Alexandru Stânean, directorul general al TeraPlast, să voteze în favoarea acestei decizii în Adunarea Generală a Acționarilor de la TeraSteel din decembrie.

Suma se bazează pe câștigul net obținut de Diviziei Steel, care la 9 luni care a avut o creștere de 207,72% a cifrei de afaceri, la 350,00 milioane lei, de la 113,74 milioane lei în perioada similară a anului trecut, în paralel cu o ameliorare cu 120,41% a câștigului pretaxare EBITDA, la 31,74 milioane lei, de la 14,40 milioane lei.

 Fondul Proprietatea, câștig de peste 1 miliard de lei la 10 luni. Profituri nete agregate de aproape 300 milioane lei și pentru SIF-uri CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea, câștig de peste 1 miliard de lei la 10 luni. Profituri nete agregate de aproape 300 milioane lei și pentru SIF-uri

TeraSteel a acordat în acest an dividende în valoare de 21 milioane de lei. Rezultatele sale sunt consecința integrării unor noi business-uri, respectiv preluarea controlului la compania prahoveană Depaco, ce livrează țiglă metalică sub marca Wetterbest, și achiziția unei fabrici de panouri sandwich în Serbia.

La doar 1 an de la inaugurare, TeraSteel Serbia a înregistrat un volum de vânzări de peste 1 milion de metri pătrați de panouri termoizolante cu spumă poliuretanică și peste 100.000 metri liniari de tablă cutată autoportantă, în valoare totală de peste 13 milioane de euro. Investițiile totale în această unitate de producție sunt de peste 6 milioane de euro, ultima investiție a companiei fiind noul modul de fabricație a panourilor termoizolante cu vată minerală, a cărei producție planificată este de 300.000 de metri pătrați în 2019.

Încasarea de dividende parțiale vine în contextul intrării în vigoare la jumătatea acestui an a unui act normativ care conferă posibilitatea companiilor să efectueze inclusiv trimestrial repartizări de câștiguri. 

„Având în vedere noile prevederi legale, TeraPlast SA poate să înregistreze această sumă ca profit suplimentar și o va putea distribui către acționarii săi”, spune președintele Consiliului de Admnnistrațe Dorel Goia. “Astfel, acționarii TeraPlast SA vor putea beneficia de profitul realizat de subsidiarele grupului în anul fiscal 2018, după Adunarea Generală a Acționarilor din luna aprilie 2019. Deși încă nu are o politică formală de dividende, TeraPlast oferă un dividend stabil inca din 2016.”

EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Reducerea contribuției la Pilonul II, la Curtea Constituțională

La data de 30 septembrie, activele totale ale TeraPlast se ridicau la 633,14 milioane lei, în urcare cu 39,95% față de cele de 452,51 milioane lei de la sfârșitul anului trecut. În același interval de raportare, datoriile totale ale companiei s-au majorat cu 69,12%, la 385,03 milioane lei, de la 227,67 milioane lei.

TeraPlast a fost adusă la cota Bursei de Valori București în vara anului 2008, în pragul șocului financiar care a condus la căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, iar acționarul majoritar Dorel Goia recunoștea recent că „majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare”. La ultimul preț de piață, de 0,3490 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 299,06 milioane lei (64,22 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
terasteel
serbia
depaco
dorel goia
bvb
bursa