ASF ia în calcul reducerea de 3 ori a comisionului pe tranzacții, în contextul constituirii Contrapărții Centrale

ASF ia în calcul reducerea de 3 ori a comisionului pe tranzacții, în contextul constituirii Contrapărții Centrale
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 nov 2018

Ovidiu Wlassopol, membru în boardul Autorității de Supraveghere Financiară, a declarat că reglementatorul pieței ar urma să reducă la 0,02% comisionul pe tranzacții, de la 0,06% cât este în prezent, ca urmare a unui pachet de facilități introdus în paralel cu crearea unei contrapărți centrale românești.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Proiectul de contraparte centrală, pentru care în curând Bursa de Valori București va solicita aprobarea acționarilor săi, ar urma să fie susținut de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), nu numai prin suportul acordat în problemele de reglementare a sistemului post-tranzacționare, dar și prin susținerea unei taxări mai mici a activității de tranzacționare în regim bursier, astfel încât costul să fie redus la nivelul investitorului.

Anunțul a fost făcut astăzi de Ovidiu Wlassopol, membru neexecutiv al ASF, la deschiderea ședinței de tranzacționare a BVB. Conform acestuia, comisionul de tranzacționare perceput acum de supraveghetorul pieței ar urma să fie coborât la 0,02%, de la 0,06%. Acesta va fi mai departe transferat în piață de Bursă, prin reducerea taxării tranzacțiilor în ansamblul lor.

„Eu cred că trebuie să facem o analiză și să vedem dacă ASF și BVB pot renunța la o parte din comisionul de tranzacții astfel încât să crească atractivitatea pentru investitori”, a declarat Wlassopol în cadrul unui eveniment în care a fost lansată Asociația pentru Relația cu Investitorii la Bursă din România (ARIR).

EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul lucrează la eliminarea impozitului din câștiguri pe bursă. Ar ajuta Bursa de Valori București și ar pune investitorii români pe picior de egalitate cu nerezidenții. Impactul bugetar ar fi infim

Măsura are sens întrucât, prin existența unei contrapărți centrale, crește siguranța operațiunilor post-tranzacționare și este redus riscul de contraparte. Managementul marjelor și al expunerilor de către noua entitate preia indirect o parte din însărcinările ASF pentru creșterea siguranței tranzacțiilor în regim bursier.

Proiectul unei contrapărți centrale românești s-a conturat ca cel care trebuie urmat – în detrimentul conectării la o entitate simlară deja existentă sau crearea unei contrapărți regionale – în această primăvară, când, la Adunarea Generală Extraordinară a Acționarilor care a urmat celei de bilanț, acționarii BVB au aprobat de principiu o investiție de 7 milioane de euro pentru realizarea unei astfel de instituții.

Contrapartea centrală este necesară pentru existența unei piețe lichide a derivatelor la BVB, deschizând posibilitatea achiziționării de acțiuni în marjă, dar și vânzărilor în lipsă. „Înființarea unei Contrapărți Centrale de către BVB poate readuce piața derivatelor la București și crește interesul investitorilor străini”, a declarat și Wlassopol astăzi.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
bvb
bursa
contraparte centrala
ovidiu wlassopol