GRAFIC Tendință pozitivă la bursă. Corecția ex-dividend pe Romgaz aruncă indicii "pe roșu". Acțiunile Fondul Proprietatea depășesc pentru prima dată de la listare pragul psihologic de 1 leu

GRAFIC Tendință pozitivă la bursă. Corecția ex-dividend pe Romgaz aruncă indicii "pe roșu". Acțiunile Fondul Proprietatea depășesc pentru prima dată de la listare pragul psihologic de 1 leu

Sursa foto: Denisismagilov / Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 mai 2019

Într-un climat mai degrabă pozitiv, majoritatea acțiunilor de la BVB au închis „pe verde”. Se reaprinde interesul pentru acțiunile SIF, într-o perspectivă a ridicării pragurilor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Volumele bune se mențin o constantă la Bursa de Valori București. Rulajul pieței de acțiuni s-a ridicat la 65,32 milioane lei (13,73 milioane euro) într-o sesiune mai degrabă pozitivă, însă care a avut și închideri divergente ale acțiunilor. „Imagine mixtă” este sintagma folosită de Simion Tihon, broker la Prime Transaction, pentru caracterizarea zilei.

Indicii principali au avut de suferit în contextul corecției ex-dividend al titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au căzut cu 9,33%, până la prețul de 31,60 lei/acțiune, pe prima activitate de tranzacționare a zilei, de 16,74 milioane lei. Cel mai mare impact a fost pe indicele energetic BET-NG care a coborât cu 3,52%. Este motivul pentru care Tihon ne invită să ne uităm la indicele BET-TR, cel care include încasările de dividende pentru cele mai lichide acțiuni românești și care a închis cu 0,48% peste referință.

Simptomatic pentru direcția pieței, titlurile Băncii Transilvania (TLV), cele care surprind sentimentul de piață, au urcat cu 0,44%, până la un nou maxim local, de 2,2800 lei/acțiune, pe a 2-a valoare de tranzacționare a zilei, de 15,57 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-au apreciat cu 0,35%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 4,72 milioane lei. Pe acest emitent s-a realizat și un transfer special în piața deal, de 1,11 milioane lei.

Sunt mișcări în sens cu piețele europene, unde astăzi indicii au avut aprecieri pe linie: +0,62% indicele Euro Stoxx 50, +0,46% pentru indicele FTSE de la Londra, +0,51% pentru indicele CAC40 de la Paris, +0,54% pentru indicele DAX30 de la Frankfurt, +1,56% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, +0,39% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,30% pentru indicele indicele PX de la Praga.

Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace CITEȘTE ȘI Statul își blochează singur accesul la cei minim 200 milioane dolari din privatizarea Rompetrol Rafinare, pe care și-i bugetează pe hârtie din 2016 încoace

La București, indicele compozit BET Plus a suferit un recul de 0,76%, iar indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,86%, până la nivelul de 8.403,12 de puncte, ambele rezultatul ajustării ex-dividend amintite. Din punct de vedere tehnic, totul apare ca un impuls corectiv după explozia către noi maxime ale acestui an a indicelui acțiunilor lichide românești în ședința de marți.

GRAFIC Tendință pozitivă la bursă. Corecția ex-dividend pe Romgaz aruncă indicii

Piața ar fi fost și mai sus, dar piața a fost trasă în jos după ce ordine venite pe finalul sesiunii au determinat deprecieri de 1,82% pentru titlurile OMV Petrom (SNP), până la prețul de 0,3780 lei/acțiune și de 4,04% pe titlurile Electrica (EL), până la prețul de 10,70 lei/acțiune, atrage atenția Tihon de la Prime Transaction.

“Evoluția bună de azi cred că a fost determinată și de modificările făcute azi de Guvern prin care au schimbat cerințele de capital pentru Pilonul 2 de pensii”, a declarant pentru Profit.ro brokerul.

Hidroelectrica a atacat în justiție decizia ANRE privind cantitatea de energie pe care este obligată să o vândă pe piața reglementată la prețuri stabilite de instituție CITEȘTE ȘI Hidroelectrica a atacat în justiție decizia ANRE privind cantitatea de energie pe care este obligată să o vândă pe piața reglementată la prețuri stabilite de instituție

Tendința pozitivă s-a văzut și pe titlurile Fondul Proprietatea (FP), care au crescut cu 2,32%, până la prețul de 1,0150 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 7,92 milioane lei, cea mai ridicată valoare la închidere de la listarea acestui emitent la începutul anului 2011. La același preț s-a afectuat un transfer special pe piața deal cu 2,00 milioane de acțiuni, în sumă de 2,03 milioane lei.

Este o ironie că nivelul de 1,0000 lei/acțiune, care era valoarea nominală, țintă ce părea de neatins acum 8 ani, când titlurile se tranzacționau cu discount de 50-60%, a fost depășit abia acum, când valoarea nominală a acțiunii este de numai 0,5200 lei/acțiune. Capitalizarea de piață a Fondului este de 9,24 milioane lei (1,94 milioane euro), pentru o companie a cărui activ net a scăzut cu 38,30%, la 9,65 miliarde lei (2,03 miliarde euro) la nivelul lunii aprilie a acestui de an, față de prima valoare a activului net de 15,64 miliarde lei (3,67 miliarde euro) ultimul activ net de dinainte de listare.

Indicele BET-FI, în structura căruia FP este cel mai important emitent, a crescut cu 3,68%, până la nivelul de 37.393,58 de puncte, salt care în sarcina evoluțiilor acțiunilor SIF. Tihon menționează „evoluția foarte bună a SIF-urilor în contextul în care astăzi, Guvernul a aprobat proiectul de lege privind eliminarea pragului la SIF-uri și urmează să fie trimis în Parlament”. Cel mai lichid dintre aceste titluri au fost cele ale SIF Transilvania (SIF3), care s-au apreciat cu 4,80%, până la prețul de 0,2620 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,58 milioane lei.

Guvernul a stabilit procedura prin care fondurile de pensii de la Pilonul II vor finanța proiecte în parteneriat public-privat.Teodorovici: Participarea la proiecte a fondurilor va fi în corelație cu cerințele de capitalizare CITEȘTE ȘI Guvernul a stabilit procedura prin care fondurile de pensii de la Pilonul II vor finanța proiecte în parteneriat public-privat.Teodorovici: Participarea la proiecte a fondurilor va fi în corelație cu cerințele de capitalizare

În piața deal, cea mai mare tranzacție specială, în valoare de 4,06 milioane lei, s-a realizat cu 1,02% din titlurile Cemacon Zalău (CEON). La jumătatea acestei luni, fondatorii retailerului din Moldova, frații Dragoș și Adrian Pavăl, au ajuns să concentreze 87,46% din acțiunile producătorului de cărămidă, după ce au cumpărat participația de aproape o treime a fondului fondul Business Capital For Romania-Opportunity Fund Cooperatief, înregistrat în Olanda, în acționariatul căruia se află CEFS, entitate aparținând omului de afaceri Florin Pogonaru, și grupul bancar austriac Erste.

Pe segmentul energetic, într-un context în care astăzi la Londra prețul țițeiului de tip Brent a coborât la minimul ultimelor 2 luni în zona de 65,00 dolari/baril, titlurile Nuclearelectrica (SNN) au crescut cu 3,46%, până la prețul de 11,36 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,92 milioane lei, iar titlurile Transgaz (TGN) au avansat cu 0,27%, până la prețul de 371,00 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 2,00 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
cemacon