Guvernul lucrează la legislația aferentă pieței derivatelor pe care BVB vizează să o lanseze anul viitor

Guvernul lucrează la legislația aferentă pieței derivatelor pe care BVB vizează să o lanseze anul viitor

Sursa foto: ProductionPerig | Dreamstime.com

Marius Oncu
Marius Oncu
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 oct 2022

Ministerul Finanțelor Publice a pus spre consultare publică un proiect de lege care transpune în legislația națională dispoziții europene privind contrapărțile centrale. Noul act ar urma să intre în ansamblul normativ care reglementează piața derivatelor. BVB are în faze avansate un proiect de constituire a unei Contrapărți Centrale românești care să asigure operațiunile de clearing pentru tranzacțiile cu instrumente derivate, precondiție pentru introducerea acestora în piața locală.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Dacă investitorii activi în piața de capital românească au un angajament din partea Bursei de Valori București pentru lansarea unei piețe a derivatelor începând cu 2023, lucrurile avansează nu numai la nivelul soluției tehnice pentru o contraparte centrală, dar și în plan legislativ, unde autoritățile vizează transpunerea la nivel național a reglementărilor europene în materie.

În acest sens, pe portalul Ministerului Finanțelor Publice, guvernanții au pus spre dezbatere un proiect de lege pentru punerea în aplicare a dispozițiilor Regulamentului UE al Parlamentului European și al Consiliului European pentru redresarea și rezoluția contrapărților centrale. Este vorba despre o metodologie de aplicare a planurilor de salvare în cazul unor probleme de sustenabilitate după modelul implementat și pentru piața bancară.

Fondul Proprietatea își propune să finalizeze IPO la producătorul de sare Salrom până în mai 2023 CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea își propune să finalizeze IPO la producătorul de sare Salrom până în mai 2023

Votată în Adunarea Generală a Acționarilor de la Bursa de Valori București de la începutul anului 2019, implementarea Contrapărții Centrale, condiție pentru existența unei piețe lichide a derivatelor, are o întârziere față de calendarele avansate inițial. „Suntem gata cu dosarul și în faza în care va trebui să testăm și sistemele”, declara în vară pentru Profit.ro Adrian Tănase, director general al operatorului de piață BVB, cel care conduce proiectul. El menționa începerea implementării tehnice a sistemelor și a testelor cu brokerii cu brokerii.

În luna octombrie a anului trecut, directorul BVB declara pentru Profit.ro că dosarul va fi depus spre avizare la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) și că lansarea pieței derivatelor ar fi urmat să aibă loc în ultima parte din 2022, însă, acest moment a fost amânat pentru 2023.

„Există o anumită întârziere față de termenele pe care le aminteam la începutul anului, dar asta din cauza unei schimbări de abordare în procesul de autorizare și implementare pe care am decis-o”, spune acum Tănase. Astfel, Bursa renunță la ideea ca procesele de autorizare și implementare să meargă în paralel, promotorii proeictului gândindu-se că este mai bine ca sistemele să fie deja instalate când depun dosarul spre avizare la ASF.

OMV Petrom și-a înjumătățit ritmul de scădere a producției de hidrocarburi CITEȘTE ȘI OMV Petrom și-a înjumătățit ritmul de scădere a producției de hidrocarburi

Legislația merge, de asemenea, în paralel. Noul proiect de lege pune sub supravegherea ASF a informațiilor relevante aferente planurilor de rezoluție pentru contrapartea centrală, inclusiv date cu caracter personal și stipulează și măsuri sancționatorii pentru neconformări la regulamente și obligațiile de informare a supraveghetorului pieței. Amenzile pentru persoanele fizice sunt între 1.000 de lei și 24,3 milioane lei, dar sunt prevăzute și interdicții de a exercita funcții superioare în contrapartea centrală pentru perioade între 90 de zile și 5 ani.

Pentru această toamnă, BVB are programată testarea sistemului de clearing. „Ne dorim ca în momentul în care facem aplicația să avem și o certificare a soluției tehnice”, spune șeful executiv de la BVB. El afirmase și în luna aprilie, la Profit Piața de Capital.forum, că cel mai probabil lansarea pieței derivatelor este pentru 2023, dar o confirmare precisă vine în vară: primele instrumente programate a fi lansate, respectiv contractele futures pe inidici, acțiuni și energie, vor fi promovate în prima parte a anului viitor, după autorizarea Contrapărții Centrale.

EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Numărul 2 în telefonia din Moldova, deținut de cel mai mare grup din Nepal, având în spate un politician singurul miliardar nepalez - la BVB . Proprietarul a finanțat construcția unui templu hindus dedicat zeității Shiva

Noul proiect de lege pus în dezbatere publică modifică inclusiv Legea 126/2018 privind piețele de instrumente financiare în sensul introducerii referirii la "tehnologia registrelor distribuite sau DLT", parte în ansamblul de clearing în care va opera Contrapartea Centrală.

„Produsele sunt ale operatorului de piață”, a fost clarificarea lui Tănase cu privire la piața derivatelor. În prezent, la cota BVB sunt produse structurate promovate de Erste, Raiffeisen Centrobank și BRK Financial Group, dar acestea sunt puțin lichide și în majoritate populare sunt instrumentele derivate, care au activ suport în piețele financiare internaționale și nu de la BVB.

Tănase spune că existența derivatelor și în special vânzările în lipsă vor face mai eficientă poziționarea în cotații a market-makerilor, cu efect pozitiv asupra creșterii lichidității acțiunilor listate la cota BVB. Problematica împrumutului de acțiuni în vederea vânzărilor în lipsă a fost abordată într-o întâlnire de săptămâna trecută a reglementatorilor de la ASF cu o serie de stakeholderi ai pieței de capital. "Nu mai suntem într-o zonă de studiu de oportunitate; suntem într-o zonă de discuție tehnică deja cu autoritățile locale."

AAGES își majorează cu o treime veniturile la S1 CITEȘTE ȘI AAGES își majorează cu o treime veniturile la S1

Soluția tehnică în proiectul Contrapărții Centrale este oferită de Euronext Clearing, care asigură compensările pentru tranzacțiile bursiere din Italia și care în 2 ani va implementa sistemul și pentru 7 piețe europene operate de Euronext ca platformă de trading.

Din momentul în care se face aplicația oficială, va exista un termen de 6 luni de răspuns de la reglementatorul pieței, respectiv emiterea propriu-zisă a autorizării. Dosarul va fi avansat către ASF, care va face o evaluare a riscului și va prezenta propunerea în fața unui colegiu din care vor mai face parte membri din Banca Națională a României și ai reglementatorului european de resort ESMA, aceștia urmând să acorde un aviz pozitiv sau negativ.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
adrian tanase
asf
contrapartea centrala
euronext clearing
mfp