Profit Piața de Capital.forum: Adrian Tănase, director general BVB: Contrapartea Centrală ar urma să primescă autorizarea până la finalul anului. Produsele derivate de la BVB – cel mai probabil o poveste doar pentru 2023

Profit Piața de Capital.forum: Adrian Tănase, director general BVB: Contrapartea Centrală ar urma să primescă autorizarea până la finalul anului. Produsele derivate de la BVB – cel mai probabil o poveste doar pentru 2023

Adrian Tanase, director general BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 13 apr 2022

Directorul general al BVB, Adrian Tănase, menționează pentru finalul anului, la Videoconferința Profit Piața de Capital.forum, autorizarea proiectului de Contraparte Centrală și spune că Bursa va încerca o sincronizare cât mai rapidă a rezolvării conectivității participanților la piață la noua entitate și promovarea noilor produse derivate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Videoconferința, organizată cu sprijinul Agista, Banca Transilvania, Bursa de Valori București, CreditAmanet, Depozitarul Central, Nordis Group și SIF Banat-Crișana, a fost transmisă în direct și la PROFIT NEWS TV

Termenul avansat inițial de Bursa de Valori București pentru a 2-a parte a acestui an ca reper al lansării pieței instrumentelor derivate ar urma să fie împins către anul 2023, având în vedere complexitatea procesului de operaționalizării a Contrapărții Centrale, entitatea care ar urma să asigure compensarea tranzacțiilor.

Adrian Tănase, directorul general al BVB, a declarat la videoconferința Profit Piața de Capital.forum, că inițiatorii proiectului de Contraparte Centrală se află în faza finală de evaluare pentru a face aplicația oficială. În tot acest timp, se poartă discuții extinse cu autoritățile. „Nu este un proiect simplu”, a spus Tănase.

EXCLUSIV Proiectul OUG de amânare a ratelor: aplicare pentru persoanele fizice care declară că le-au crescut cheltuielile cu 25% și firmele cărora le-au scăzut rezultatele lunare cu 25% în ultimele 3 luni UPDATE Guvernul pas înapoi, amână decizia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Proiectul OUG de amânare a ratelor: aplicare pentru persoanele fizice care declară că le-au crescut cheltuielile cu 25% și firmele cărora le-au scăzut rezultatele lunare cu 25% în ultimele 3 luni UPDATE Guvernul pas înapoi, amână decizia

În prezent se realizează o auditare a documentației din dosar în vederea promovării unui „caz convingător” în colegiul ESMA. Preocuparea importantă este pentru simulările de risc.

Soluția tehnică este oferită de Euronext Clearing care asigură compensările pentru tranzacțiile bursiere din Italia și care în 2 ani va implementa sistemul și pentru 7 piețe europene operate de Euronext ca platformă de trading.

Din momentul în care se face aplicația oficială, va exista un termen de 6 luni de răspuns de la reglementatorul pieței, respectiv emiterea propriu-zisă a autorizării. Termenul asumat de Tănase, care s-a ocupat de proiect este pentru finalul anului.

După aceea va mai fi nevoie, însă, de 2-3 luni pentru realizarea conectivității cu participanții. BVB, care va propune și produsele ce vor face obiectul operațiunilor de clearing, va încerca o sincronizare cât mai rapidă între conectarea brokerilor și lansarea instrumentelor derivate.

viewscnt
Afla mai multe despre
hidroelectrica
bvb
bursa
adrian tanase
mfp
franklin templeton
fondul proprietatea
bcr pensii