Indicele BET câștigă o cincime de procent și urcă pe un nou maxim istoric. Volumele sunt mici, compensate parțial de tranzacții pe piața titlurilor de stat

Indicele BET câștigă o cincime de procent și urcă pe un nou maxim istoric. Volumele sunt mici, compensate parțial de tranzacții pe piața titlurilor de stat

Sursa foto: Daniil Peshkov / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mai 2021

Susținută de creșterea acțiunilor, Fondul Proprietatea avansează pe noi valori record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii activi la New York Stock Exchange imprimă o tendință de vânzare încă de la începutul acestei săptămâni, care a adus o corecție de peste 100 de puncte pentru indicele S&P500. La BVB, acest suflu nu s-a resimțit, iar piața și-a urmat parcursul pozitiv, câștigând un nou maxim.

Astfel, indicele compozit BET Plus a avansat cu 0,19% și indicele reprezentativ BET s-a apreciat cu 0,20%, până la nivelul de 11.695,86 puncte, cel mai ridicat din istoria sa, într-o mișcare puternică pe termen scurt susținută de media mobilă exponențială de 5 zile (EMA5), așa cum se vede pe graficul atașat.

Indicele BET câștigă o cincime de procent și urcă pe un nou maxim istoric. Volumele sunt mici, compensate parțial de tranzacții pe piața titlurilor de stat

Nu este o mișcare susținută de volume. Rulajul pieței de acțiuni abia a fost de 31,90 milioane lei (6,47 milioane euro) și acela complertat de transferuri de tip deal excepționale cu 4,28 milioane acțiuni Electroargeș Curtea de Argeș (ELGS), reprezentând 7,05% din capitalul social al producătorului de electrocasnice. Efectuat la prețul de 1,0000 lei/acțiune, schimbul s-a ridicat la valoarea de 4,28 milioane lei.

ULTIMA ORĂ BestJobs a venit pe bursă cu obligațiuni CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ BestJobs a venit pe bursă cu obligațiuni

În piața reglementată, cele mai tranzacționate titluri, cu volume în echivalent 7,88 milioane lei, au fost cele ale Băncii Transilvania (TLV) care s-au corectat cu 0,19%, până la prețul de 2,6100 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 14,97 miliarde lei (3,04 miliarde euro).

„Banca Transilvania a raportat o creștere a segmentului de creditare și a  publicat un rezultat net în T1 de 656 milioane lei, dublu față de T1  2020”, spune Mircea Iliescu, investitor activ la BVB și autor al evenimentului de recapitulare a rezultatelor financiare periodice ale companiilor listate The Power Table. „Remarcăm și faptul ca nu numai ca nu a mai fost necesar să se  constituie provizioane suplimentare în 2021, dar chiar o parte din  profitul obținut a venit în urma eliberării unor provizioane făcute de către bancă în 2020.”

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), s-a retras cu 0,12%, până la prețul de 16,00 lei/acțiune, pe o activitate de 1,24 milioane lei.

Dogecoin, monedă virtuală lansată ca o glumă, a crescut cu 40%, devenind a patra cea mai mare criptomonedă CITEȘTE ȘI Dogecoin, monedă virtuală lansată ca o glumă, a crescut cu 40%, devenind a patra cea mai mare criptomonedă

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au crescut cu 1,96%, până la prețul de 1,7700 lei/acțiune, pe tranzacții de 3,79 milioane lei, trăgând în sus indicele sectorial BET-FI pentru un avans de 0,23%, până la nivelul de 49.452,13 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,18%. Cel mai important titlu din structura sa, cel al OMV Petrom (SNP), a urcat cu 0,53%, până la prețul de 0,4705 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al pieței, de 4,99 milioane lei. Iliescu, fondator și administrator al portalului BVBescu.ro, amintește că OMV Petrom a publicat date  financiare mai slabe în T1 2021. „Rezultatele nu au venit, însă ca o surpriză, deoarece era cunoscut faptul ca business-ul societății a continuat să sufere și în acest an de pe urma cererii slabe de produse  petroliere generată de restricțiile de mișcare încă în vigoare.”

Interes a existat și pentru piața de obligațiuni, unde titlurile de stat scadente în anul 2024 (R2403A) au adunat schimburi de 2,29 milioane lei. Reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de emisiunile cu maturitate la sfârșitul acestui an (R2112A) și în 2023 (R2312A).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
titluri de stat
electrica