Indicele BET câștigă peste jumătate de procent și atinge un nou maxim istoric

Indicele BET câștigă peste jumătate de procent și atinge un nou maxim istoric

Acțiunile Transelkectrica s-au cuplat la trendul de creștere, pe fondul unei știri cu impact internațional.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 27 mai 2024

Tractat de aprecierile acțiunilor de pe podiumul de la BVB, indicele celor mai lichide acțiuni românești ajunge la o nouă valoare-record.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie. Parteneri: Garanti BBVA, Gomag.

Cu piețele financiare americane închise într-o zi de comemorare a eroilor căzuți, volatilitatea a fost redusă pe bursele din Europa, unde fondurile de investiții SUA au lipsit de lșa tranzacționare. Tendința a fost, totuși, una pozitivă pe vechiul continent, cu închideri pozitive pentru indicii principali de la Paris și Frankfurt.

La BVB, piața a urmat această mișcare, cu o sesiune „verde”, în care rulajul de pe segmentul de acțiuni s-a ridicat la 65,88 milioane lei (13,24 milioane euro). Piața a fost trasă în sus chiar de cele mai tranzacționate acțiuni, ceea ce dă un plus de credibilitate impulsului ce a propulsat bursa românească pe noi maxime.

GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere CITEȘTE ȘI GRAFIC Profitul net al Cemacon, controlată de fondatorii Dedeman, se prăbușește. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au crescut cu 0,80%, până la prețul de 31,55 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 13,36 milioane lei în piața reglementată. Pe acest emitent s-a colnsemnat și singurul transfer special din piața deal, cu o valoare de 3,18 milioane lei. La închiderea pieței, instituția de credit a notificat piața asupra încheierii programului de răscumpărări aprobat în AGA de bilanț de anul trecut conform căreia societatea putea achiziționa până la 5,00 milioane acțiuni proprii, la un preț maxim de 30,00 lei/acțiune.

Titlurile Romgaz (SNG) au avut un salt de 4,08%, până la prețul de 58,70 lei/acțiune, pe a 2-a activitate a zilei, de 12,24 milioane lei. Pe același sector energetic – al cărui indice BET-NG a câștigat 0,98% și care va primi un nou emitent mâine în Premier Energy (PE) – titlurile Hidroelectrica (H2O) au urcat cu 0,66%, până la prețul de 137,20 lei/acțiune, în circulstanțele unor volume echivalente cu  5,85 milioane lei.

SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere CITEȘTE ȘI SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere

Sunt mișcările care au antrenat o creștere cu 0,57% a indicelui reprezentativ BET care a închis la o nouă valoare record. Profit.ro a semnalat încă de la începutul lunii, în baza unor argumente de ordin tehnic, faptul că indicele celor mai lichide avea calea deschisă pentru atacarea unor noi maxime. De atunci, indicele BET a avansat cu 3,11%.

Indicele BET câștigă peste jumătate de procent și atinge un nou maxim istoric

Prin contrast, indicele BET-FI a pierdut 0,90%, până la nivelul de 58.294,88 de puncte, sub influența declinului de 1,15% al titlurilor Fondul Proprietatea (FP) care s-au stabilizat la prețul de 0,4650 lei/acțiune, într-o ședință în care au adunat tranzacții de 1,30 milioane lei. Tot la capitolul financiar, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au suferfit un recul de 1,26%, până la prețul de 18,65 milioane lei, pe al 4-lea rulaj al zilei, de 4,89 milioane lei.

AROBS Transilvania – profit net drastic diminuat la T1 CITEȘTE ȘI AROBS Transilvania – profit net drastic diminuat la T1

Altă acțiune preferată în „boom”-ul bursier al anilor 2005-2007 de investitorii instituționali nerezidenți, cea a OMV Petrom (SNP) s-a retras cu 0,14%, până la nivelul de 0,7050 lei pe unitate, în condițiile unor transferuri de 4,19 milioane lei.

Acestea au fost urmate de alte 2 simboluri de pe segmentul energetic, ambele cu tendință ascdendentă, dar de amplitudine diferită: +0,10%, până la prețul de 49,20 lei/acțiune, pentru titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce au însumat schimburi de 2,46 milioane lei, și +2,85%, până la prețul de 32,50 lei/acțiune, pentru titlurile Transelectrica (TEL) ce au întrunit o activitate de 1,91 milioane lei. Transportatorul național de elecrgie electrică a notificat piața că a semnat un memorandum cu privire la înființarea unei societăți de tip Joint Venture în aplicarea Acordului între Guvernele Republicii Azerbaidjan, Georgia, România și Ungaria privind Parteneriatul Strategic în domeniul Dezvoltării și Transportului Energiei Verzi – Proiectul ”Green Energy Corridor”.

AAGES Târgu Mureș își majorează veniturile trimestriale cu aproape o treime CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș își majorează veniturile trimestriale cu aproape o treime

Titlurile One United Properties (ONE), una din singurele 2 companii românești unde fondurile de pensii nu au expuneri majore, s-au depreciat cu 1,27%, până la prețul de 0,8570 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,83 milioane lei. Tot pe o tendință negativă, -0,59%, s-au aflat și titlurile Digi Communications (DIGI), care au închis la prețul de 67,60 lei/acțiune o sesiune în care au adunat volume echivalente cu 1,76 milioane lei.

În rest, reperul unor transferuri de 1 milion de lei a mai fost depășit de 5 instrumente financiare, cu mișcări diferite din punctul de vedere al direcției și al amplitudinii deviației față de referință: +1,51%, până la prețul de 4,70 lei/acțiune, pentru titlurile MedLife (M), -2,77%, până la prețul de 22,80 lei/acțiune, pentru titlurile Transport Trade Services (TTS), +2,56%, până la prețul de 22,05 lei/acțiune, pentru titlurile Transgaz (TGN), +9,55%, până la prețul de 2,1800 lei/acțiune, pentru titlurile Antibiotice Iași (ATB) și +0,92% pentru unitățile de fond ale ETF-ului lansat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille care replică structura indicelui BET (TVBETETF).

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
hidroelectrica
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
nuclearelectrica