Obligațiunile Bittnet intră pe bursă la un preț superior celui din oferta publică. Strategia pe anii 2024-2027 a Grupului vizează o majorare semnificativă a ratelor de profitabilitate

Obligațiunile Bittnet intră pe bursă la un preț superior celui din oferta publică. Strategia pe anii 2024-2027 a Grupului vizează o majorare semnificativă a ratelor de profitabilitate

Sursa foto: BVB

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 mai 2024

Compania Bittnet listează cea de-a 9 emisiune de obligațiuni din istoria sa. Co-fondatorul Mihai Logofătu spune că profitul net al societății ar urma să fie de minimum 30 milioane lei începând cu anul 2027.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

17 iunie - Eveniment Profit.ro - Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit, Cushman and Wakefield, Globalworth, imobiliare.ro, Meta Estate, Nordis
25 iunie - Medika TV - Maratonul Sănătății dentare. Parteneri: Maxilomed, Regina Maria Dental Clinics

Bittnet Systems (BNET) a adus astăzi la tranzacționare, pe piața de obligațiuni a Bursei de Valori București, emisiunea de titluri corporative, negarantate și neconvertibile în valoare de 6,62 milioane lei scadente în anul 2028 (BNET28A), vândute în ofertă publică luna trecută.

Obligațiunile au un debut pozitiv în ring, În jurul prânzului cotația stabilizându-se la nivelul de 96,53 lei pe titlu, cu 0,55% peste prețul de 96,00 lei pe unitate al ofertei publice. La acest nivel, randamentul anual al prețului „dirty”este de 10,18%. În prima oră de tranzacționare a fost atins și un maxim de 98 lei pe titlu.

ULTIMA ORĂ După Hidroelectrica, și Nuclearelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă CITEȘTE ȘI ULTIMA ORĂ După Hidroelectrica, și Nuclearelectrica dă în judecată Fiscul pentru supraimpozitare retroactivă

„În 9 ani de zile am atras peste 57 milioane lei prin runde de majorare de capital și peste 63 de milioane lei prin emisiuni de obligațiuni, 9 la număr, incluzând-o și pe aceasta”, spune CEO-ul Mihai Logofătu, adăugând că societatea a făcut rambursări de principal în valoare de 33 milioane lei și a plătit 12 milioane lei în dobânzi, dată fiind valoarea agregată a cupoanelor.

Spre deosebire de alte instrumente financiare de la cota pieței de obligațiuni românești, cele ale Bittnet au avut în timp lichiditate, criteriu îndeplinit și la această emisiune în care s-au realizat primele tranzacții din prima oră.

CONFIRMARE Operațiune de piață de aproape 700 milioane de lei, oferta de la Premier Energy se închide la prețul de 19,50 lei/acțiune CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Operațiune de piață de aproape 700 milioane de lei, oferta de la Premier Energy se închide la prețul de 19,50 lei/acțiune

O explicație al existenței volumelor stă în faptul că obligațiunile Bittnet au avut plasamente de la aproximativ 2.000 de investitori. „Să ai 2.000 de dețineri, asta înseamnă o distribuție foarte bună și foarte mulți oameni care au folosit acest instrument, și-au văzut banii înapoi și au primit o dobândă corectă pentru acest lucru”, spune Mihai Logofătu.

Compania vizează accesarea de capital și în runde de finanțare viitoare, Bittnet obișnuind deja investitorii cu o frecvență ridicată a operațiunilor de piață. „Bittnet este un model de folosire a pieței de capital”, a declarat în cadrul evenimentului de listare Adrian Tănase, director general al Bursei de Valori București.

SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere CITEȘTE ȘI SIPEX Company își majorează afacerile trimestriale cu aproape 10%, dar începe anul pe pierdere

În luna aprilie, Bittnet a vândut titlurile obligatare în care în piață s-au introdus 501 ordine pentru achiziția a 111.025 de obligațiuni pe întreg intervalul de preț cuprins între 94 lei pe titlu și 106 lei pe titlu. Cele 66.249 de titluri, reprezentând doar 44,16% din oferta pentru maximum 150.000 de obligațiuni au fost vândute la prețul de 96 lei pe unitate, ceea ce a situat valoarea ofertei la 6,36 milioane lei.

„Avem nevoie să finanțăm în continuu activitatea, să ne putem duce la bună îndeplinire planul de afaceri și aici soluțiile pe care noi le-am ales au fost întotdeauna echilibrate între piața de capital și piața bancară. Am fost întotdeauna prezențio în ambele zone”, spune directorul Mihai Logofătu.

AAGES Târgu Mureș își majorează veniturile trimestriale cu aproape o treime CITEȘTE ȘI AAGES Târgu Mureș își majorează veniturile trimestriale cu aproape o treime

Compania a reușit să plaseze titlurile într-o perioadă în care acestea au fost în concurență nu numai cu ediția cu cea mai mare participare a programului Fidelis de titluri de stat, dar și cu operațiunea de piață de vânzare de obligațiuni corporative de către compania Life is Hard (LIH), subliniază Alexandru Dobre, director de Finanțe Corporative la SSIF TradeVille, intermediarul ofertei. „Compania are un model de business care, spun eum se pliază mai bine celor listate în SUA”, explică acesta succesul.

Climatul în care oferta intră în piață este unul de „oboseală”, în care compania a fost departe de a atrage suma maximă țintită, dar și într-un context în care a început anul cu un trimestru de pierdere. Pe de altă parte, este și o etapă a marilor promisiuni. „Începutul anului 2024 este cel mai efervescent de an în dimensiunea și numărul contractelor pe care le-am semnat”, afirmă Mihai Logofătu, completând că aceste livrări vor trebui să fie finanțate.

Comelf – declin al afacerilor și profitului net la T1 CITEȘTE ȘI Comelf – declin al afacerilor și profitului net la T1

Profit.ro a semnalat pentru prima parte a acestui an secvența de contracte cu valoare semnificativă pentru Bittnet, înțelegerile fiind încheiate în principal de firmele Dendrio Solutions și Toptech, ambele din divizia Digital Infrastructure a Grupului. Majoritatea contractelor sunt cu entități din sectorul public.

Logofătu semnalează faptul că în strategia pe anii 2024-2027 a companiei „creșterea devine cumva subordonată profitabilității”. „Rămânem o poveste de creștere, dar căutăm să privim – dincolo de creștere – la cum devenim o companie mai solidă, cum reducem riscul, dependența de țară, dependența de o anumită verticală, de o anumită industrie, de un anumit tip de business”, este mesajul CEO-ului pentru investitori.

Biofarm își reduce profitul net trimestrial cu o treime CITEȘTE ȘI Biofarm își reduce profitul net trimestrial cu o treime

Astfel, la finalul ciclului, în anul 2027, Bittnet ar urma să aibă un câștig pretaxare EBITDA de 3 ori mai mare decât cel din 2023, în timp ce profitul operațțional ar urma să crească de 4 ori. De asemenea, strategia vizează stabilizarea profitului net la un nivel peste 30 milioane lei începând cu anul 2027.  Compania vizează „trecerea la următorul nivel de maturitate prin aceea că scoatem mai multă profitabilitate să răsplătim acționarii care în acești ani au fost alături de noi”, potrivit lui Mihai Logofătu.

Astfel, va fi schimbată și abordarea în zona fuziunilor și achizițiilor. Dacă în trecut Bittmet a vizat cumpărarea unor business-uri mari pentru a majora afacerile sale în ansamblu, acum țintele vor fi firmele de servicii, cu livrări în afara țării și cu un procent mare al EBITDA raportat la venituri. Achizițiile ar urma să fie finanțate prin îndatorare, fără diluarea acționarilor existenți

Vrancart trece pe pierdere la T1 CITEȘTE ȘI Vrancart trece pe pierdere la T1

Conducerea companiei consideră că are spațiu de îndatorare pentru acest lucru. Bittnet avea la 31 martie datorii totale de 148,11 milioane lei, reduse cu 30,33%, de la 212,59 milioane lei, la sfârșitul anului trecut.

„O îngrijorare legată de Bittnet e gradul de îndatorare. Noi credem că în toți acești ani gradul de îndatorare a fost scăzut și întotdeauna capitalurile împrumutate comparativ cu capitalurile proprii au avut un raport favorabil”, spune Mihai Logofătu.

Cu acest exercițiu obligatar, Bittnet își clarifică strategia pe anii 2024-2027. „La finalul acestui ciclu, vom avea un business mai balansat, cu o profitabilitate ridicată, vom avea o sezonalitate ușor mai echilibrată față de ceea ce se întâmplă astăzi; asta înseamnă că putem să ne uităm la indicatori de profitabilitate și în prima parte a anului fără să avem aceleași emoții și fără să dăm atâtea explicații investitorilor”, a conchis co-fondatorul Bittnet.

viewscnt
Afla mai multe despre
bittnet
bvb
bursa
adrian tanase
mihai logofatu
obligatiuni