Indicele BET s-a oprit pe nivelul de 7.000 de puncte

Indicele BET s-a oprit pe nivelul de 7.000 de puncte
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 sep 2016

La capătul unei săptămâni în care a oscilat în jurul pragului psihologic de 7.000 de puncte, indicele reprezentativ BET de la BVB a închis exact pe acest reper. Scăderea titlurilor OMV Petrom, în perspectiva derulării ofertei publice a Fondului Proprietatea pentru vânzarea a 19% din capitalul social al companiei, și a celor ale Romgaz, în contextul insolvenței RADET, a pus presiune pe indice.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În condițiile aprecierilor consistente din piețele europene, indicele BET, al titlurilor blue-chip de la Bursa de Valori București, urcase la mai puțin de 0,60% de maximul anual, însă au revenit astăzi, pentru o închidere la nivelul de 7.000,27%, sub forța de gravitație a acestui reper psihologic. Declinul de astăzi al indicelui a fost de 0,64%, într-o dinamică încă și mai accentuată față de cea de 0,56% a indicelui extins al pieței BET Plus.

Este un declin în acord cu parcursul de astăzi al piețelor europene, al căror indice reprezentativ Euro Stoxx 50 a coborât cu 0,64% sub referință, amplitudine similară cu cea a indicelui BET. Dacă indicele FTSE100 de la Londra a suferit un recul marginal, de 0,03%, indicii CAC40 de la Paris și DAX de la Frankfurt s-au depreciat cu 0,47% și, respectiv, 0,44%.

La nivel regional, indicele WIG20 din Polonia a pierdut 0,77%, iar indicele BUX de la Budapesta a scăzut cu 0,64%, în timp ce declinul a fost de 0,21% pentru indicele PX de la Praga.

Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea CITEȘTE ȘI Cu toții suntem în întuneric, spune „vulturul” de la Fondul Proprietatea

Șocul a survenit pe fondul unor scăderi mai importante ale două acțiuni energetice. Astfel, titlurile OMV Petrom (SNP) au coborât cu 3,47%, până la prețul de 0,2500 lei/acțiune, în condițiile în care Fondul Proprietatea a anunțat că va derula o ofertă publică de vânzare accelerată a participației sale de 19% din titluri. Experiența investitorilor de la exercițiile de piață similare inițiate de Fond la Transelectrica, Transgaz, OMV Petrom, Romgaz și Conpet le spune că titlurile ar urma să fie înstrăinate cu discount față de prețul de piață, context în care, intraday, cotația a alunecat chiar și pe un minimum de 0,2455 lei/acțiune, cu 5,21% sub referința de joi.

Fondul Proprietatea își vinde prin ofertă publică o parte din deținerea de 19% din acțiunile OMV Petrom CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea își vinde prin ofertă publică o parte din deținerea de 19% din acțiunile OMV Petrom

Investitorii de pe Romgaz au avut de digerat știrile potrivit cărora companiile RADET și ELCEN vor solicita instanțelor intrarea în insolvență. RADET are datorii istorice de 3,6 miliarde lei către ELCEN, în timp ce, la finele anului trecut, Romgaz acumulase creanțe de 389,3 milioane lei în raport cu ELCEN. Cotația a continuat să coboare, declinul fiind de 1,69%, până la prețul de 23,20 lei/acțiune, la minimul ultimei luni. Dacă pe OMV Petrom transferurile au fost de numai 1,54 milioane lei, în acord cu lichiditatea tradițional mai mică a acestui emitent, pe titlurile Romgaz au fost înregistrate volume echivalente cu 4,01 milioane lei. Șocul pe cei doi emitenți a tras în jos indicele energetic BET-NG, care a suferit un recul de 1,85%.

Scenariu: RADET și ELCEN ar putea fuziona în insolvență, pentru stingerea datoriilor istorice CITEȘTE ȘI Scenariu: RADET și ELCEN ar putea fuziona în insolvență, pentru stingerea datoriilor istorice

Vânzătorul de la Petrom a avut, însă, o zi bună, titlurile Fondului Proprietatea apreciindu-se cu 0,25%, până la prețul de 0,8020 lei/acțiune, în contextul în care investitorii au primit favorabil informația că Fondul Proprietatea ar urma să aibă cash disponibil pentru derularea programului de răscumpărare. Transferurile de 17,21 milioane lei pe acest emitent au reprezentat 47% din rulajul total de 36,66 milioane lei (8,24 milioane euro) al pieței de acțiuni. Creșterea pe titlurile Fondului a influențat favorabil și indicele financiar BET-FI, care s-a depreciat cu numai 0,11%, până la valoarea de 29.276,09 puncte.

Fondul Proprietatea are în vedere distribuirea an de an de cash pentru acționari de minimum 0,05 lei/acțiune CITEȘTE ȘI Fondul Proprietatea are în vedere distribuirea an de an de cash pentru acționari de minimum 0,05 lei/acțiune

Al doilea rulaj al zilei, de 5,56 milioane lei în piața regular, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au avansat astăzi cu 0,83%, pe un nou maxim ex-dividend de 2,435 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 8,88 miliarde lei (aproape 2 miliarde euro). Pe acest emitent au mai fost efectuate și tranzacții speciale în piața deal în valoare de 1,83 milioane lei.

Tot pe segmentul deal, au mai fost schimbate titluri ale transportatorului de țiței prin conducte Conpet în valoare de 1,48 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
omv petrom
romgaz
elcen
conpet