Inflația și șocul facturilor din energie au afectat capacitatea de a economisi a românilor cu salarii sub medie. Cum s-au văzut schimbările în comportamentul de investiții de la firul ierbii

Inflația și șocul facturilor din energie au afectat capacitatea de a economisi a românilor cu salarii sub medie. Cum s-au văzut schimbările în comportamentul de investiții de la firul ierbii

Sursa foto: Jan Sučko | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 4 feb 2024

Scumpirile din prima parte a anului 2022 au adus în impas unele planuri de investiții recurente ale multor români. Pe măsură ce au urmat majorări salariale, aceștia au revenit către fondurile de investiții.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Politica de majorări salariale a anilor 2012-2018 a majorat substanțial veniturile disponibile ale românilor, iar aceasta s-a reflectat nu numai în consum, ci și în nivelul de economisire și acumulare de resurse în planurile de investiții.

Depozitele gospodăriilor populației aproape s-au triplat, la 337,99 miliarde lei la sfârșitul anului trecut, de la doar 122,79 miliarde lei în ianuarie 2013, conform statisticilor furnizate de Banca Națională a României.

OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom? CITEȘTE ȘI OMV vrea să acorde același dividend ca anul trecut: 5,05 euro/acțiune. Ce va face Petrom?

Pe de altă parte, activele fondurilor de investiții românești au atins la finalul anului 2021 un vârf de 51,60 miliarde lei, cu 89,30% mai mare decât nivelul de 27,26 miliarde lei din 2014.

Inflația și șocul facturilor din energie au afectat capacitatea de a economisi a românilor cu salarii sub medie. Cum s-au văzut schimbările în comportamentul de investiții de la firul ierbii

Valul inflaționist precipitat de lichiditatea pompată de băncile centrale, coroborat cu măsurile de închidere a economiei (lockdown) a condus, însă, la o deteriorare semnificativă a puterii de cumpărare începând cu anul 2020.

Este un șoc ce s-a resimțit nu numai în nivelul de trai, dar și în capacitatea de cumpărare, în special în rândul lucrătorilor cu venituri sub media generală.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

Mihai Purcărea, CEO la BRD Asset Management, spune, răspunzând la o întrebare a Profit.ro, că nu poate releva în cifrele pentru contributorii la fondurile de investiții, pentru că datele nu sunt defalcate pentru a surprinde o mediană, dar că anecdotic a putut fi surprins un astfel de comporatament.

Au fost clienți care undeva în iulie-august 2022 – atunci când au fost primele informații despre scumpirile masive ale costurilor cu energia – au sistat contribuțiile către planurile lor de investiții și au aruncat prosopul: „Nu mai pot... trebuie să plătesc factura!”

DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979 CITEȘTE ȘI DECIZII Toți membrii board-ului Hidroelectrica au scăpat de provizorat. Cine reprezintă acționarii minoritari. Aprobare pentru o investiție demarată în 1979

Este ceva care s-a întâmplat la românii cu venituri mici sau în zona salariului mediu pe economie, însă aceștia au revenit treptat pe măsură ce la agenții economici a venit un val de măriri salariale.

Industria de asset management a avut, într-adevăr, un an 2023 de revenire. După secvența de ieșiri nete care a survenit încă de la începutul anului 2022, odată cu declanșarea conflictului din Ucraina, fondurile de investiții au reușit să atragă din nou resurse.

Recordul de intrări nete de 691 milioane lei a venit în ultimul trimestru al anului trecut, după un flux pozitiv de 299 milioane lei la T3 și de 169 milioane lei la T2.

Compania de stat strategică Romaero, în insolvență, a consemnat un eșec previzibil la a 8-a tentativă consecutivă de a scoate bani de capital de lucru de la acționarii săi minoritari privați CITEȘTE ȘI Compania de stat strategică Romaero, în insolvență, a consemnat un eșec previzibil la a 8-a tentativă consecutivă de a scoate bani de capital de lucru de la acționarii săi minoritari privați

Horia Braun, CEO la Erste Asset Management, menționează că de multe ori chiar și românii cu venituri mici au rezistat și nu au întrerupt plățile recurente către fonduri, pentru că era vorba de sume mici, de 100 de lei, 500 de lei sau 1.000 de lei, care puteau fi suportate. Este un efort lunar mic, dar care, pe termene mai lungi, poate conduce la acumularea unor sume semnfiicative.

Purcărea de la BRD AM afirmă că, în cazul românilor cu venituri peste medie, nu a fost o schimbare de comportament și aceștia nu au oprit programele de economisire. Mai degrabă au ales să se restrângă de la consumul discreționar. Nu s-au mai dus cu avionul în Spania, ci s-au dus cu mașina în Grecia, dar au făcut în așa fel încât să rămână cu venituri disponibile.

viewscnt
Afla mai multe despre
erste am
brd am
mihai purcarea
inflatie
horia braun