Inima bursei s-a oprit preț de 10 minute

Inima bursei s-a oprit preț de 10 minute
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 mai 2016

Sistemul de tranzacționare Arena al Bursei de Valori București a picat astăzi în orele prânzului, însă și-a revenit numai după 10 minute, ordinele rămânând încărcate. Investitorii și-au văzut mai departe de tranzacționare până la finalul unei sesiuni bursiere marcată de deprecieri moderate.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Portalul Bursei de Valori București a mai fost inaccesibil în ultimul an, absență a interfeței pieței de acțiuni cu lumea. Acum a fost însăși „inima” bursei, sistemul de tranzacționare Arena, cea care s-a oprit pentru aproximativ 10 minute.

Defecțiunea tehnică a apărut cu puțin după ora 12:30, iar la ora 12:43 era deja remediată. Confirmată de Profit.ro de pe 4 platforme de tranzacționare, sincopa sistemului de introducere a ordinelor urmează să primească o explicație din partea operatorului de piață, conform unei precizări pentru publicația noastră făcută de departamentul de comunicare al BVB.

La reactivarea paltformelor, ordinele au rămas introduse și încă din primele secunde principalii market-makeri pe piața produselor derivate - BCR, Raiffeisen, BRK Financial Group - deja cotau, astfel încât impactul a fost minor pentru investitori. „Având în vedere închiderea pieței, episodul nu a avut pregnanță”, a comentat Marcel Murgoci, director de tranzacționare la SSIF Estinvest Focșani.

Câți investitori sunt la BVB CITEȘTE ȘI Câți investitori sunt la BVB

Fără vreo legătură, probabil, cu blocajul de la orele prânzului, volumele de astăzi de la BVB au fost reduse. Pe piața de acțiuni au fost realizate schimburi în valoare de 23,47 milioane lei (5,22 milioane euro). „A fost o lichiditate sub media acestui an, plasată la 8-9 milioane euro”, spune Murgoci.

Dintre acestea, cea mai mare parte a fost pe piața reglementată. Transferurile din piața deal au avut „o contribuție infimă”, după cum a caraterizat-o interlocutorul nostru. Două dintre aceste tranzacții speciale au fost pe titlurile OMV Petrom (SNP), valoarea lor însumată fiind cu puțin sub 840.000 de lei. Celălalt schimb, de aproximativ 687.000 lei, s-a realizat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV), la prețul de 2,75 lei/acțiune. A fost în apropierea maximului de 2,765 lei/acțiune, punctează traderul de la Estinvest.

Titlurile băncii au fost cele mai lichide și în piața reglementată, unde au însumat 7,67 milioane lei și au închis la prețul de 2,74 lei/acțiune, același cu referința de marți. Cealaltă acțiune bancară blue-chip de la cota BVB, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a urcat cu 0,51%, până la prețul de 9,78 lei pe titlu, pe al treilea rulaj al zilei, de 2,11 milioane lei.

Indicii, de cluoare „roșie”

Titlturile bancare au avut un comportament bun față de restul pieței, care a suferit un declin moderat. Cei mai importanți indici, BET și BET Plus, au avut deprecieri de 0,24% și, respectiv, 0,29%. Valoarea de închidere de 6.458,99 puncte este în zona minimelor ultimelor două luni. A fost o depreciere mai atenuată față de cea de 0,50% a indicelui CAC40 de la Paris și de 0,70% a indicelui german DAX.

Indicele reper pentru industria fondurilor mutuale BET-BK a suferit un declin, de 0,61%, indicele energetic BET-NG a pierdut 0,52%, în timp ce indicele financiar BET-FI, a scăzut cu 0,43%, până la valoarea de 25.650,28 puncte. Dinamica acestuia a fost influențată de o evoluție contradictorie a titlurilor SIF și o depreciere de 0,55% a titlurilor Fondul Proprietatea (FP), care au închis pe nivelul de 0,723 lei/acțiune o ședință în care pe acest emitent au fost volume echivalente cu 6,17 milioane lei.

Investitorii așteaptă raportările financiare

„Piața așteaptă rezultatele financiare pentru primul trimestru”, a explicat contextul Murgoci. El atrage atenția că raportarea Băncii Transilvania a determinat o reacție pozitivă în piață atât din punctul de vedere al prețului, cât mai ales pe volume.

Pentru vineri sunt așteptate rezultatele financiare la Romgaz Mediaș (SNG). Titlurile producătorului de gaze au coborât astăzi cu 0,22%, până la prețul de 23,20 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,81 milioane lei. Luni vin rezultatele la Transelectrica și Transgaz amintește Murgoci care îi avertizează că rulajul în prima zi a săptămânii viitoare ar putea fi mai slab în condițiile în care piețele europene sunt închise cu ocazia sărbătorii Rusaliilor la catolici. Mai degrabă, atenția pieței ar urma să fie îndreptată către rezultatele financiare ale emitenților locali. „E un sezon de raportări care ar putea să aibă un efect asupra pieței”, a conchis directorul de tranzacționare de la Estinvest.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bursa
bvb
banca transilvania
fondul proprietatea
romgaz
brd
marcel murgoci
estinvest