Interesul scade brusc la bursă

Interesul scade brusc la bursă

Sursa foto: Lext / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 ian 2024

După câteva sesiuni cu volume sporite și deviații mai mari față de nivelurile de referință, la BVB am consemnat o ședință anemică, care, în oglindă, a arătat o inerție la nivelul indicilor și o reducere consistentă a volumelor.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După puseul de vânzare recent, bursele mari ale lumii au avut un ricoșeu semnificativ. Indicele DAX40 de la Frankfurt a revenit peste nivelul de 16.500 de puncte, după un avans de aproape 1%, o dinamică similară având-o, peste Atlantic, indicele de tehnologie Nasdaq100, de asemenea, cu volatilitate sporită peste media piețelor la acest început de an.

La BVB, ziua de tranzacționare a început prin consumarea poveștii locale, listarea obligațiunilor municipale denominate în euro ale Consiliului Județean Cluj cu maturitate la 10 ani (CJC33E), emisiune cu valoare de 75,68 milioane euro.

AVERTISMENT JP Morgan: România se decuplează de vecinii din Europa Centrală. Banca americană recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Riscuri de deteriorare a condițiilor fiscale CITEȘTE ȘI AVERTISMENT JP Morgan: România se decuplează de vecinii din Europa Centrală. Banca americană recomandă investitorilor reducerea expunerii pe titlurile de stat românești. Riscuri de deteriorare a condițiilor fiscale

Dincolo de acest eveniment, piața a fost dominată de apatie, cu fluctuații infime la nivelul indicilor: -1,12% pentru indicele compozit BET-XT, -0,46% pentru indicele financiar BET-FI, ce a închis la nivelul de 59.095,95 puncte, -0,04% pentru indicele energetic BET-NG și -0,05% pentru indicele reprezentativ BET care la nivelul de 15.555,40 de puncte a ajuns pentru testarea mediei mobile exponențiale de 21 de zile (EMA21), după atingerea maximelor istorice, așa cum se vede pe graficul atașat.

Interesul scade brusc la bursă

La drept vorbind, nici nu au fost ordinele care să miște piața. Rulajul pe segmentul acțiuni a fost de 32,48 milioane lei (6,52 miliane euro), inclusiv prin aportul unui transfer special din piața deal în valoare de 1,36 milioane lei, realizat pe titlurile One United Properties (ONE).

În piața reglementată, cea mai mare lichiditate, în echivalent 9,37 milioane lei, s-a înregistrat pe titlurile Hidroelectrica (H2O), care au câștigat 0,23%, până la prețul de 129,50 lei/acțiune, după corecția severă din ședința precedentă antrenată de recomandarea de vânzare a americanilor de la Citi.

GRAFICE Pilonul II a făcut plăți de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, dintre care aproape jumătate doar în 2023 CITEȘTE ȘI GRAFICE Pilonul II a făcut plăți de peste 2 miliarde de lei către beneficiari, dintre care aproape jumătate doar în 2023

Pe a 2-a activitate a zilei, de 4,39 milioane lei, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 0,08%, până la prețul de 24,78 lei/acțiune. Acțiunile producătorilor de gaze naturale, care ambele au depășit cu puțin reperul unor tranzacții de 2,50 milioane lei, au avut evoluții divergente, în nota de indecizie a sesiunii: +0,70%, până la prețul de 0,5740 lei/acțiune, pentru titlurile OMV Petrom (SNP), -0,98%, până la prețul de 50,50 lei/acțiune, pentru titlurile Romgaz (SNG).

În rest, pragul unor schimburi de 1 milion de lei a mai fost depășit doar de 3 simboluri, respectiv unitățile de fond ale ETF-ului administrat de Patria Asset Management și SSIF TradeVille (TVBETETF), titlurile Nuclearelectrica (SNN), ce s-au corectat cu 0,78%, până la prețul de 51,20 lei/acțiune, și titlurile Electrica (EL), ce s-au depreciat cu 1,21%, până la prețul de 11,40 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
hidroelectrica
romgaz
nuclearelectrica