Investiția în Palplast din Basarabia – vârf de lance pentru ca TeraPlast să atace piața din Ucraina. „Alt ordin de mărime!”

Investiția în Palplast din Basarabia – vârf de lance pentru ca TeraPlast să atace piața din Ucraina. „Alt ordin de mărime!”
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 feb 2024

Achiziționată în luna decembrie a anului trecut de grupul român TeraPlast, fabrica de țevi Palplast, din localitatea basarabeană Călărași, va urma să deservească o piață în creștere pe măsură ce Republica Moldova va accesa fonduri pre-aderare ale Uniunii Europene. O altă țintă a investiției o reprezintă conexiunea pe care piața locală o are cu Ucraina, unde sunt de așteptat investiții majore în infrastructura de apă-canal la încheirea conflictului.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Palplast – fabrică de producție de țevi de polietilenă de înaltă densitate pe o suprafață de 6.700 de metri pătrați și cu o capacitate de 3.800 de tone, situată în localitatea Călărași din centrul Republicii Moldova – a fost achiziționată la sfârșitul anului trecut de TeraPlast Bistrița (TRP) într-o tranzacție de 1,8 milioane euro din care 800.000 de  euro a fost plătită acționarilor existenți și 1 milion de euro parte într-un program de investiții.

„Moldova a obținut statutul de țartă candidată la Uniunea Europeană, ceea ce înseamnă că ne așteptăm ca parcursul Republicii Moldova să fie unul similar cu cel al României în faza de pre-aderare”, explică rațiunea investiției directorul general al TeraPlast, Alexandru Stânean.

EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA” CITEȘTE ȘI EXCLUSIV MFP se opune vânzării participațiilor mari încă deținute de Fondul Proprietatea, inclusiv pachetul Engie, și răscumpărării de acțiuni proprii. Boloș: “Vom vota împotrivă în AGEA”

Astfel, noua candidată ar urma să aibă la dispoziție fonduri pentru dezvoltarea infrastructurii de mediu. Dacă România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană, cu o branșare în proporție de 60% a localităților la rețelele de apă-canal, în Basarabia numai 2% din zona rurală are o astfel de infrastructură.

„Ne așteptăm să urmeze investiții semnificative pentru infrastructura de apă-canal a Republicii Moldova”, mai spune directorul Stânean, invocând planul de investiții de 1 milion care are în vedere diversificarea gamei de produse fabricate la Palplast. În ultima parte a acestui an vor deveni deja operaționale o serie de facilități de producție.

GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni CITEȘTE ȘI GRAFICE Fondurile de investiții deschise au reușit să inverseze trendul declanșat la debutul conflictului din Ucraina. Creștere semnificativă a interesului românilor pentru investițiile indirecte în acțiuni

Ținta este, însă, și dincolo de Nistru. „Piața din Republica Moldova este apropiată din multe puncte de vedere – geografic, cultural – de Ucraina, unde considerăm, în continuare, că, odată cu finalizarea conflictului, va exista un necesar de investiții care va avea, pur și simplu, un alt ordin de mărime față de ceea ce suntem noi obișnuiți”, spujne Stânean de la TeraPlast.

Palplast are un număr de 60 de angajați, din care 25 lucrează la fabrica propriu-zisă din Călărași care mai are un potențial de extindere pe alți 6.000 de metri pătrați.

GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!” CITEȘTE ȘI GRAFICE Mesaj de la Davos: Vin falimente de 700 miliarde dolari. „Va fi o piață foarte urâtă să deții proprietăți imobiliare. Trenul vine!”

De aici există potențialul de a fi atacată piața din Ucraina. „Dacă pe zona de apă, canal, gaz, preponderentă pentru produsele noastre, în România 1 miliard de euro, 2-3 miliarde euro în exercițiul bugetar european sunt sume foarte mari, în Ucraina planurile de reconstrucție se măsoară în sute de miliarde de euro”, afirmă Stânean.

Palplast produce țevi pentru rețelele de alimentare cu apă potabilă, rețelele de distribuție de gaze naturale, sisteme de irigații, canalizare și sisteme de transport fluide, precum și țeavă de protecție pentru comunicații.

EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Nouă mișcare importantă pregătită pe bursă, după Hidroelectrica. Premier Energy tatonează piața pentru o listare, avizată de 2 ani. Primele demersuri pe lângă potențialii investitori

„Proximitatea geografică, plus acordurile vamale care există între Moldova și Ucraina, sunt oportunități pentru fluxuri logistice mai line pe relația cu Ucraina”, spune diectorul TeraPlast. „Este un considerent pentru care am decis să facem această achiziție.”

TeraPlast a fost adusă la cota Bursei de Valori București în vara anului 2008, în pragul șocului financiar care a condus la căderea băncii americane de investiții Lehman Brothers, iar acționarul principal Dorel Goia, În prezent, cu o participație de 46,83% din titluri, recunoștea că „majoritatea lucrurilor bune s-au întâmplat după listare”. La ultimul preț de închidere, de 0,5910 lei/acțiune, capitalizarea bursieră a societății se ridică la 1,29 miliarde lei (258,63 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
teraplast
bvb
bursa
palplast