Investitorii fug cu banii din piețele emergente

Investitorii fug cu banii din piețele emergente
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 11 nov 2015

Un studiu al băncii americane JP Morgan indică fluxuri negative de capital din țările în curs de devoltare de aproximativ 570 miliarde dolari în intervalul aprilie - septembrie, dintre care 360 miliarde dolari sunt banii care au părăsit China.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Repatrierile masive de capital din China nu mai sunt o noutate pentru piețele financiare, însă vești noi surprind în ceea ce privește anvergura fluxurilor negative dinspre celelalte țări emergente. Un studiu al băncii americane JP Morgan Chase & Co. preluat de Zero Hedge spune că în trimestrele doi și trei ale acestui an, pe lângă cele 360 miliarde dolari care au părăsit China, mai sunt și 210 miliarde dolari ce reprezintă echivalentul exodului investitorilor din alte țări în curs de dezvoltare.

Fuga capitalurilor este caracterizată ca fiind "fără precedent" de către JP Morgan. Nu este prima afirmație de acest fel. Atunci când menționa repatrierile investitorilor din China în valoare de 224 miliarde dolari pe vârful din treimestrul al doilea, Robin Brooks, chief FX strategist la banca americană de investiții Goldman Sachs spuneau că este  "dincolo de ce s-a văzut vreodată în istorie". Fluxurile negative de capital din China s-au ridicat la 800 miliarde dolari anul trecut, potrivit lui Charles Dumas de la Lombard Street Research.

Studiul publicat la începutul acestei săptămâni de JP Morgan spune că nu este doar o poveste a Chinei. Afectate de replierea investitorilor sunt mai multe țări din Extremul Orient, dar și economii relativ mari precum Brazilia, Turcia și Africa de Sud.

În efortul de a contracara slăbirea încă și mai accentuată a monedelor naționale, țările emergente au cheltuit împreună în perioada iunie 2014 - iunie 2015 peste 300 miliarde dolari din rezervele valutare, potrivit datelor centralizate de la FMI și Haver Analytics de Goldman Sachs. Efortul Chinei s-a ridicat la 170 miliarde dolari, iar Rusia și-a văzut rezervele diminuate cu 120 miliarde dolari în apărarea rublei, la 371 miliarde dolari de la aproape 500 miliarde dolari. Rezerva internațională a Africii de Sud a pierdut aproape 70 miliarde dolari, acest clasament continuând cu țări precum Malaiezia, Turcia, Ungaria, România, Thailanda, Ucraina, Brazilia și Peru.

viewscnt
Afla mai multe despre
jp morgan
china
capital
fluxuri negative
turcia
africa de sud
brazilia
ungaria
thailanda