La BVB, cotațiile în derivă și tranzacțiile reduse. Brokerii reclamă o „atitudine estivală”

La BVB, cotațiile în derivă și tranzacțiile reduse. Brokerii reclamă o „atitudine estivală”

Sursa foto: Marilyn Volan / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 iul 2017

Indicii principali au pierdut aproximativ 0,4%, iar unele acțiuni au avut evoluții intraday neconcludente. „Nu e o direcție clară în piață”, spune Simion Tihon, broker la Prime Transaction, care pune acest lucru pe seama lipsei investitorilor din piață.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După 5 ședințe consecutive de aprecieri, astăzi, Bursa de Valori București a traversat o zi de corecții. „Piața a trecut pe minus după săptămâna trecută de creșteri”, a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction. „Atitudine estivală pe piață, fără tranzacții prea mari și prea multe”, a adăugat acesta.

Rulajul pieței de acțiuni a fost de 26,71 milioane lei (5,85 milioane euro). Tihon subliniază că nu sunt ordine mari în piață, nici de vânzare și nici de cumpărare: „Nu e o direcție clară în piață. Deocamdată, investitorii sunt oarecum absenți și asta se simte și pe bursă.”

EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Repere de tranzacționare pentru acțiunile Electrica. „Este graficul pe care să faci bani!”, spune un broker

Indicele reprezentativ BET s-a corectat cu 0,41%, până la nivelul de 8.340,23 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a pierdut 0,39%. Nu este susținere nici din piețele financiare internaționale. În sesiunea europeană, închiderile au fost divergente: ”: +0,04% pentru indicele Euro Stoxx 50, -1,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -+0,20% pentru indicele CAC40 de la Paris, -0,25% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -0,36% pentru indicele WIG 20 de la Varșovia, -0,76% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,35% pentru indicele PX de la Praga.

Doar două schimburi au făcut din SIF Banat Crișana cel mai tranzacționat emitent

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor, cu o valoare rulată de 8,40 milioane lei, s-au situat titlurile SIF Banat Crișana (SIF1), care s-au apreciat cu 0,10%, până la prețul de 1,9860 lei/acțiune. Tihon ne atrage atenția că peste 90% din cele 4,23 milioane acțiuni cu simbolul SIF1 transferate au trecut dintr-o mână în alta în doar 2 tranzacții. Astfel, la ora 16:37 au fost tranzacționate 3 milioane titluri SIF Banat Crișana la prețul de 1,9840 lei/acțiune, în timp ce la ora 14:49 a mai fost transferat un pachet de 1 milion de acțiuni. „Și asta a fost tot”, sintetizează brokerul.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței CITEȘTE ȘI Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, absolvit de răspundere de către ASF pentru declarațiile privind desființarea fondurilor de pensii: nu a fost manipulare a pieței

Al doilea rulaj al zilei, de 5,59 milioane lei, a fost consemnat pe titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au staționat pe nivelul de preț al sesiunii precedente, de 14,18 lei/acțiune. Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a Băncii Transilvania (TLV), s-a corectat cu 1,01%, până la prețul de 2,9400 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,57 milioane lei.

Volatilitate intraday pe unii emitenți, însă pe fondul unor volume mici

Informațiile cu privire la construirea secțiunii ungare a conductei internaționale BRUA par a fi influențat activitatea de tranzacționare pe titlurile Transgaz (TGN), care s-au corectat cu 0,51%, până la prețul de 392,00 lei/acțiune, pe transferuri de 2,68 milioane lei. Titlurile au tins să se aprecieze încă din primele minute de tranzacționare, apoi s-au corectat chiar sub nivelul de preț de 386,00 lei/acțiune, pentru ca pe final să aibă un nou rally. Tihon afirmă că a fost într-atât de neconcludent încăt este greu să spunem că evoluțiile intraday au fost influențate de știri: „E greu de zis asta pe o lichiditate așa de slabă.”

Semnalizează și faptul că titlurile Digi au avut un parcurs aproximativ similar în piață, cu apreciere consistentă la deschidere, în încercarea de a îngloba știrea cu privire la achiziția pentru 140 milioane euro a unui operator telecom din Ungaria. „Pe piață, Digi a pornit cu dreptul. Nu au închis la fel de bine cum au deschis.” Ulterior, titlurile au revenit pe o tendință descendentă, pentru o închidere la prețul de 41,00 lei/acțiune, într-o sesiune în care rulajul a fost modest, de aproape 408.000 de lei.

La BVB, cotațiile în derivă și tranzacțiile reduse. Brokerii reclamă o „atitudine estivală”

O activitate de tranzacționare mai consistentă, de 2,33 milioane lei, am avut pe titlurile MedLife (M) care s-au apreciat cu 0,27%, până la prețul de 36,70 lei/acțiune, unul cu 41,15% peste cel de 26,00 lei/acțiune al ofertei publice care a adus acest emitent la cota Bursei în luna decembrie a anului trecut.

Transferuri de 2,25 milioane lei s-au înregistrat pe titlurile OMV Petrom (SNP), care s-au corectat cu 0,47%, până la prețul de 0,3185 lei/acțiune, reper cu 22,03% peste ultima valoare de tranzacționare a anului trecut, de 0,2610 lei/acțiune. O dinamică asemănătoare, de -0,49%, a avut-o indicele energetic BET-NG.

Tranzacții mai mici de 200.000 de lei pe acțiunea-vedetă a bursei din anii trecuți

Prin contrast, indicele financiar BET-FI s-a apreciat ușor, cu 0,02%, până la nivelul de 33.535,19 puncte. Remarcabil pentru interesul redus din piață, emitentul cu cea mai mare pondere în structura sa, Fondul Proprietatea (FP), abia au adunat schimburi de aproximativ 195.000 de lei. Astăzi, Fondul a raportat că săptămâna trecută a achiziționat în cadrul programului de răscumpărări un număr de 3,07 milioane acțiuni proprii, în valoare de 2,68 milioane lei.

Faptul că cel mai tranzacționat emitent al anilor 2011-2014 a ajuns la aceste cote de avarie în ceea ce privește lichiditatea, chiar susținut de programul de buy-back, denotă etapa de interes scăzut pentru bursa din această perioadă. “Nu e ceva deosebit pe piață în momentul ăsta”, conchide Tihon de la Prime Transaction.

viewscnt
Afla mai multe despre
simion tihon
prime transaction
brd
sif banat crisana
transgaz
digi
bvb
omv petrom