La BVB nu s-a auzit de Marine Le Pen

La BVB nu s-a auzit de Marine Le Pen

Marine Le Pen, candidata Frontului Național la alegerile prezidențiale din Franța.

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 24 apr 2017

Piața românească de capital nu s-a conectat la raliul consistent al burselor europene antrenat de primul tur al alegerilor din Franța în care investitorii au interpretat că șansele candidatului naționalist Marine Le Pen s-au redus. Singurul element de sincronizare a fost reprezentat de aprecierea cu 4,32% a titlurilor grupului bancar austriac Erste, listat secundar la BVB.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară. Parteneri: 123 Credit, ARB, BCR, BRD, CEC Bank, PAID, UNSAR, XTB
25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Investitorii de pe piețele financiare au răsuflat ușurați după primul tur al scrutinului prezidențial din Franța. Euro s-a apreciat în raport cu dolarul, deschizând cu „gap” în zona de 1,09 dolari pentru un euro, iar bursele au crescut furibund, în condițiile în care jucătorii au interpretat în scădere șansele de victorie în cel de-al 2-lea tur ale candidatei Frontului Național, de orientare eurosceptică, Marine Le Pen.

Indicele Euro Stoxx 50, al titlurilor lichide de pe continent, a crescut cu 3,99%, potrivit Bloomberg. Cel mai important salt a avut-o, așa cum era de așteptat, indicele CAC40 de la Paris, care a închis cu 4,14% peste ultimul nivel de tranzacționare al săptămânii prededente. Deși mai atenuate, și celelalte burse mature au avut aprecieri consistente: +2,11% pentru indicele FTSE100 de la Londra și +3,37% pentru indicele DAX de la Frankfurt.

Mihai Nichișoiu (TradeVille): BVB e atractivă prin prisma dividendelor. Pe piețele mature prețurile sunt mari, iar posibilitățile de câștig foarte limitate CITEȘTE ȘI Mihai Nichișoiu (TradeVille): BVB e atractivă prin prisma dividendelor. Pe piețele mature prețurile sunt mari, iar posibilitățile de câștig foarte limitate

La București această efervescență nu s-a resimțit. Investitorii ezită să ia poziții decisive înainte de publicarea rezultatelor financiare la primul trimestru, iar rezultatul este un relativ gripaj al pieței. Rulajul pieței de acțiuni abia s-a situat la 14,64 milioane lei (3,23 milioane euro).

În absența ordinelor mai consistente, nici indicii de la BVB nu au avut deviații majore. Astfel, indiele reprezentativ BET a urcat cu 0,78%, până la nivelul de 8.296,75 puncte, în timp ce indicele compozit BET Plus a câștigat 0,76%.

Sub acest aspect, piața locală a fost mai aproape de parcursul burselor regionale decât de tonul principal al acțiunilor lichide europene. Indicii WIG20 de la Varșovia și PX de la Praga au avut creșteri de 1,45% și, respectiv 1,50%, în timp ce indicele BUX de la Budapesta a avut un avans similar cu cel al indicelui BET, de 0,78%.

Tranzacții de 1 milion de euro cu acțiunile Băncii Transilvania

Cel mai mare rulaj al zilei, de 4,55 milioane lei, reprezentând aproape o treime din activitatea de tranzacționare pe segmentul acțiuni, l-au avut titlurile Băncii Transilvania (TLV), care au crescut cu 2,21%, până la prețul de 2,7800 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare bursieră de 10,13 miliarde lei (2,23 miliarde euro). La acest nivel, Banca Transilvania este mai valoroasă cu 15,56% decât BCR care, conform evaluării Deloitte realizată în vederea derulării unei oferte de retragere și care situează cea mai mare bancă din sistem din punctul de vedere al activelor la 8,76 miliarde euro (1,93 miliarde euro).

Evoluții încă și mai timide pentru indicii sectoriali

Pe locul 2 în clasamentul tranzacțiilor, cu transferuri de 1,88 milioane lei în piața reglementată și un transfer special pe piața deal de aproape 932.000 de lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG), care s-au apreciat cu 0,82%, până la prețul de 30,85 lei/acțiune, în zona maximelor ultimelor 18 luni. Dinamica pe acest emitent a fost mai mult decât dublă față de aprecierea de 0,31% a indicelui energetic BET-NG.
Prin contrast, indicele financiar BET-FI abia a închis cu 0,04% peste referință, la nivelul de 31.497,56 puncte. Cel mai important emitent din structura sa, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,56% la nivelul capitalizării bursiere, prețul de închidere fiind de 0,8990 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 922.000 de lei.

Paris-Viena-București

Tranzacții peste media obișnuită a respectivelor titluri la BVB, cu puțin peste 1 milion de lei, am consemnat pe acțiunile grupului bancar austriac Erste (EBS). Este singurul ecou al raliului piețelor europene de după alegerile din Franța, avansul cotației fiind de 4,32%, în acord cu evoluția acestor acțiuni pe piața principală a lor de la Viena.

viewscnt
Afla mai multe despre
marine le pen
bvb
bursa
fondul proprietatea
romgaz
banca transilvania
erste
franta
deloitte
bcr