EXCLUSIV Mesaj de la ANRP: Despăgubiții să nu capituleze, vor încasa până la ultimul ban

EXCLUSIV Mesaj de la ANRP: Despăgubiții să nu capituleze, vor încasa până la ultimul ban
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 apr 2017

Șeful Autorității Naționale pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), George Băeșu, spune că persoanele despăgubite pentru imobile naționalizate ar trebui să aibă răbdare și să nu vândă cu discount punctele de restituire, deoarece statul se va achita de obligații. „Nu avem niciun motiv să ne îndoim că procesul va fi dus la capăt”.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Profit News TV - Maratonul de Educație Financiară

O parte dintre cei care au primit puncte de restituire în contul reperațiilor pe care statul s-a angajat să le achite pentru persoanele victime ale exproprierilor regimului socialist au ales să le înstrăineze cu discount. Pe site-urile de anunțuri sunt publicate solicitări de cumpărări de puncte, iar entitatea care a acumulat cele mai multe astfel de instrumente, Alpha Quest, derulează până la finalul acestei luni o ofertă de achiziționare cu un discount de 50% a punctelor de restituire.

George Băeșu, președinte din anul 2012 al emitentului punctelor, Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (ANRP), spune, însă, că oamenii nu ar trebui să capituleze, ci să păstreze întreaga deținere pentru o primire integrală a banilor. El nu are îndoieli că Ministerul Finanțelor va achita până la ultimul ban obligațiile de plată către păgubiți. „La momentul acesta, nu avem niciun motiv să ne îndoim că procesul va fi dus până la capăt”, a declarat acesta pentru Profit.ro.

EXCLUSIV Guvernul amână din nou termenul pentru adoptarea euro CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Guvernul amână din nou termenul pentru adoptarea euro

Din 13 martie, timp de 5 săptămâni, Comisia Națională pentru Compensarea Imobilelor din cadrul ANRP a emis aproape 3.000 de titluri de plată în contul cererilor de cash formulate pe baza deciziilor de despăgubire ale instituției.

Statul va plăti. Să nu se lanseze alarme false!

Plățile sunt efectuate în anumite procente din totalul sumelor suvenite, în aproximativ 5 ani. Pentru cei care orizontul de așteptare este îndepărtat, vin cu banii gheață cumpărătorii de titluri.

Fenomenul nu este privit cu ochi buni de Băeșu. Totuși, nuanțează: „Nu sunt un dușman al celor care cumpără puncte.” În măsura în care aceștia cumpără punctele de restituire pentru că oamenii vor banii acum, este de acord, însă nu poate fi de acord ca să se inducă în rândul proprietarilor „un element de alarmă falsă” potrivit căruia statul nu va plăti.

EXCLUSIV Noul șef al Fiscului transmite firmelor: Termenul de modificare a domiciliului fiscal va fi respectat, altfel angajații ANAF riscă sancțiuni CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Noul șef al Fiscului transmite firmelor: Termenul de modificare a domiciliului fiscal va fi respectat, altfel angajații ANAF riscă sancțiuni

Reprezentanții Alpha Quest, cel mai mare cumpărător de puncte, afirmă că au o viziune similară și că fondul înregistrat în Malta și având investitori din Europa Centrală și de Est este o alternativă pentru deținătorii de puncte și nicidecum nu un substituent al statului.

"Apreciem munca depusă, în special in ultimii ani, de către ANRP care a mărit semnificativ ritmul soluționării dosarelor. Alpha Quest oferă o alternativă a așteptării plăților de la stat, intr-un mod transparent și legal. Avem o mare încredere în statul roman și în capacitatea sa de a-și onora obligațiile, însă suntem conștienți că nu toți deținătorii doresc să aștepte an de an aprobarea bugetului și includerea sumelor”, a declarat pentru Profit.ro Ovidiu Fer, reprezentant al fondului.

La începutul anului, el afirma că, deși acționează ca un fond de „distressed debt” în sensul că achiziționează obligațiile de plată cu discount, totuși ei sunt colectori pasivi ai creanței de stat, cumpărători de flux numerar discountat. „Avem o atitudine foarte pasivă de cum statul gestionează proiectul ăsta”, spunea Fer.

Cumpărătorii ar vrea o mini-bursă a punctelor

Șeful ANRP spune că Ministerul Finanțelor Publice preia titlurile de plată, iar sincope în procesul de achitare a obligațiilor nu vor apărea. El mizează pe o respectare a calendarului, iar institușia pe care o conduce lucrează cu un ritm de soluționare a dosarelor de 7.000 unități pe an, astfel încât în termen de 5-6 ani toate cererile de despăgubiri să primească soluții. Din acest punct de vedere, Băeșu apreciază chiar a fi o defăimare la adresa României un raport al Corpului de Control al Guvernului publicat la începutul acestui an potrivit căruia procesul ar urma să se prelungească pentru 24 de ani. „O prostie cu papion”, a declarat președintele Autorității făcând trimitere la vetsimentația fostului șef al Corpului de Control al Guvernului Valentin Mircea.

DOCUMENT Legea vaccinării: Vaccinul obligatoriu, factor pentru garantarea dreptului la educație. Autoritățile, sesizate pentru rele tratamente aplicate minorului pentru lipsa vaccinului CITEȘTE ȘI DOCUMENT Legea vaccinării: Vaccinul obligatoriu, factor pentru garantarea dreptului la educație. Autoritățile, sesizate pentru rele tratamente aplicate minorului pentru lipsa vaccinului

Dincolo de mersul procesului de plăți, tranzacțiile de puncte trebuie să fie susținute și să primească un cadru organizat, chiar dacă nu ANRP trebuie să fie platforma, spune Fer. "Ne-am dori o instituiționalizare și o încurajare a tranzacționării punctelor, pentru ca astfel, persoanele care nu doresc să aștepte ani de zile pentru a-și primii banii, să-și poată valorifica punctele macar parțial, în condiții legale și transparente”, susțin cei de la Alpha Quest care au în vedere experiențe similare din Europa Centrală.

Ei își mențin ofertele în piață și la acestea pot participa inclusiv deținători care au primit bani în contul titlurilor de plată emise în 2017. Ei pot vinde punctele rămase, după ce în prealabil primesc certificatul de deținător aferent punctelor care încă nu au făcut obiectul plăților din acest an. „Cel mai mare risc este ca deținătorii nici să nu depună deciziile pentru conversie și nici să nu le vândă, pentru că în acest fel, dreptul pentru care s-au luptat ani de zile, este pierdut", conchide Fer.

viewscnt
Afla mai multe despre
anrp
george baesu
retrocedari
alpha quest