Fondatorul PIMCO, "regele bondurilor”: Toate activele sunt la niveluri artificial ridicate, trendul actual duce către o nouă criză financiară

Fondatorul PIMCO, "regele bondurilor”: Toate activele sunt la niveluri artificial ridicate, trendul actual duce către o nouă criză financiară

Sursa foto: Kathrine Martin / dreamstime.com

scris 17 apr 2017

Bill Gross, cel care la PIMCO (Pacific Investment Management Company) a avut în administrare active de aproape 2.000 de miliarde dolari, spune că Administrația Trump nu va reuși să genereze creștere economică de 3% pe an, citând un raport al FMI. Pentru astfel de ritmuri ar fi nevoie de descoperiri tehnologice cu impactul introducerii automobilelor acum 100 de ani. Piețele de acțiuni și cele ale obligațiunilor corporative au prețuri care iau în calcul astfel de rate de creștere aproape imposibil de atins.

Trendul actual ne duce către o nouă criză financiară, spune Bill Gross, cel care și-a câștigat în piețele financiare renumele de „rege al bondurilor” când, ca manager al PIMCO, avea cele mai mari plasamente pentru instrumentele obligatare. Argumentul său este un raport recent al Fondului Monetar Internațional care relevă că sunt greu de susținut rate de creștere ridicate pentru următorii ani.

Ciclul de business și de comerț global a încetinit, iar perioada extinsă de dobânzi zero are ca rezultat alocări greșite de capital. Tendințele demografice seculare iarăși vor pune frână pe consum. Populația îmbătrânește, iar cei de vârste mai înaintate se apropie de perioada în care nu vor dori să consume nimic altceva decât produse de îngrijiri medicale. Este motivul pentru care Gross nu crede că economia SUA va putea genera o medie de creștere de 3% în mandatul prezidențial al lui Donald Trump, potrivit ultimei note către investitori preluată de Zero Hedge de la Janus Capital, compania înregistrată în statul american COlorado pentru care lucrează acum investitorul legendar.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

Prețurile acțiunilor pe burse și cele ale obligațiunilor corporative înglobează, însă, un scenariu al unei creșteri economice ridicate, posibil de obținut doar în cazul unor salturi tehnologice consistente, cu impact precum l-a avut introducerea pe scară largă a automobilului acum 100 de ani. „Toate prețurile activelor sunt ridicate la niveluri artificiale”, spune Gross, managerul de fonduri în vârstă de 73 de ani care la PIMCO a avut în administrare, pe vârful din anul 2014, active în administrare de aproape 2.000 miliarde dolari.

Acesta nu este primul avertisment al lui Gross. Încă înainte de a pleca de la PIMCO, el avertiza că am intrat în era randamentelor mici, iar hârtiile de valoare au puțin de adus investitorilor.

În ultimii 2 ani și jumătate de când a părăsit PIMCO, vocea sa a devenit tot mai stridentă. În toamna trecută, managerul de fonduri afirma că băncile promovează politici de cazino și riscă să distrugă capitalismul.

viewscnt
Afla mai multe despre
bill gross
pimco
bonduri
actiuni
burse
sua
donald trump
criza
balon speculativ