Lichiditatea de la BVB primește ajutor din țări de limbă germană

Lichiditatea de la BVB primește ajutor din țări de limbă germană

Acțiunile Erste, cu piață principală la Viena, au fost, inedit, pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor de la BVB. Sursa foto: dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 nov 2020

Pe primul loc în clasamentul tranzacțiilor de pe bursa românească s-au aflat titlurile grupului bancar austriac Erste, listate, dar secundar la București, în timp ce schimburi semnificative s-au mai realizat și pe titlurile Commerzbank, care au piață principală la Frankfurt.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Bursa de Valori București traversează o etapă de cuplare la bursele dezvoltate, însă astăzi piața locală s-a corectat după ce a copiat aprecierile furibunde din prima ședință de tranzacționare a săptămânii. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au ajustat cu 2,14%, până la prețul de 2,0600 lei/acțiune, pe transferuri de 7,71 miloane lei și au atârnat greu în traiectoria la nivelul ansamblului pieței.

Indicele compozit BET Plus a pierdut 0,68% și indicele reprezentativ BET a coborât cu 0,70%, până la nivelul de 9.065,88 puncte. Sub aspect tehnic, mișcarea nu echivalează decât cu o simplă corecție, lumânarea aferentă zilei fiind de tip „range contrition bar” în partea superioară a lumânării verzi lungi care desemnează creșterea explozivă de luni și care a adus indicele celor mai lichide acțiuni românești peste media mobilă exponențială de 200 de zile (EMA200), cea care definește trendul.

Lichiditatea de la BVB primește ajutor din țări de limbă germană

Temperarea cumpărărilor s-a reflectat și la nivelul volumelor care s-au retras ușor. Rulajul pieței de acțiuni este de 40,95 milioane lei (8,41 milioane euro), la acesta contribuind însă decisiv schimburile însumând 12,93 milioane lei pe titlurile grupului bancar austriac Erste (EBS), care au avut un salt de 5,03%. Pe același segment bancar și tot pe un emitent listat doar secundar la BVB, Commerzbank AG (CBKN), am consemnat tranzacții de 1,87 milioane lei.

Jeff Bezos a vândut acțiuni Amazon în valoare de 3 miliarde de dolari CITEȘTE ȘI Jeff Bezos a vândut acțiuni Amazon în valoare de 3 miliarde de dolari

Tot inedit, lichiditatea de la BVB a fost salvată, în afară de acțiunile străine, și de activitatea de 10,54 milioane lei pe segmentul titlurilor de stat. Aceasta a fost uniform distribuită pe 3 emisiuni care au conntrat ordinele investitorilor. Astfel, titlurile scadente în anul 2022 (R2208A) au adunat tranzacții de 3,60 milioane lei, cele cu maturitate în anul 2024 (R2408A) au adunat volume echivalente cu 3,38 milioane lei și pe emisiunea denominată în euro (R2508AE) s-au realizat transferuri de 3,30 milioane lei.

Lichiditatea chiar nu a fost mare a fost destul de bine dispersată și la capitolul acțiuni.  Pe un rulaj de 2,82 milioane lei, titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) s-au apreciat cu 1,40%, până la prețul de 13,00 lei/acțiune.

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au staționat la prețul de 1,3300 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,35 milioane lei. Raiffeisen Centrobank a anunțat lansarea unor warrant-uri care au ca activ suport aceste titluri, după cum instrumente financiare similare sunt promovate și pentru BRD, Electrica (EL), OMV Petrom (SNP) și Banca Transilvania.

Surpriză: Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători agribusiness din România, având alături BERD, vine la bursă pentru 40 milioane euro CITEȘTE ȘI Surpriză: Grupul Agricover, controlat de omul de afaceri iranian Jabbar Kanani, unul dintre principalii jucători agribusiness din România, având alături BERD, vine la bursă pentru 40 milioane euro

La același sector al fondurilor închise de investiții al cărui indice BET-FI s-a retras cu 0,40%, până la nivelul de 39.714,13 puncte, titlurile SIF Muntenia (SIF4) au avansat cu 0,58%, până la prețul de 0,6960 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,01 milioane lei.

Interes a existat și pe acțiunile de energie unde indicele BET-NG a subperformat ușor pieței, cu un declin de 0,82%. Aici, titlurile OMV Petrom au stagnat la prețul de 0,3365 lei/acțiune, pe o activitate de 2,19 milioane lei, titlurile Electrica s-au corectat cu 0,41%, până la prețul de 12,10 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,13 milioane lei și titlurile Romgaz Mediaș (SNG) s-au depreciat cu 1,06%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe transferuri de 1,20 milioane lei.

Titlurile TeraPlast Bistrița (TRP) au suferit un recul de 3,07%, până la prețul de 0,4420 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 1,64 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
omv petrom
fondul proprietatea
romgaz
electrica