Managerul FP Greg Konieczny este mulțumit de tranzacția OMV Petrom din octombrie 2016. A ridicat valoarea deținerii la compania petrolieră

Managerul FP Greg Konieczny este mulțumit de tranzacția OMV Petrom din octombrie 2016. A ridicat valoarea deținerii la compania petrolieră

Sursa foto: Wrangler / dreamstime.com

scris 26 apr 2017

Conducerea Fondului Proprietatea miza pe creșterea acțiunilor OMV Petrom după vânzarea pachetului de 6,4% din titluri. Managerul Greg Konieczny afirmă că a fost o tranzacție bună în măsura în care a ridicat valoarea deținerii. Câștigul FP este de 21,80% dacă adăugăm valorii pachetului păstrat suma de 760,6 milioane lei obținută în octombrie 2016.

Titlurile OMV Petrom (SNP), la prețul de închidere al sesiunii de tranzacționare de ieri de 0,3230 lei/acțiune, marchează un avans de 23,75% față de ultima valoare de tranzacționare de 0,2610 lei/acțiune a anului trecut, în timp ce randamentul investitorilor instituționali care au achiziționat pachete în oferta de vânzare accelerată a Fondului Proprietatea (FP) derulată în octombrie 2016 la 0,2100 lei/acțiune este de 53,81%.

Vânzătorul din toamnă, managerul FP Greg Konieczny, nu este deloc surprins de această evoluție. Spune chiar că a fost unul dintre motivele plasamentului privat. OMV Petrom se tranzacționează încă la multiplii mici pentru sector și performanța este normală. Ba chiar, era demult așteptată („long overdue”).

Greg Konieczny (Fondul Proprietatea): Numai un miracol poate aduce Hidroelectrica anul acesta la bursă CITEȘTE ȘI Greg Konieczny (Fondul Proprietatea): Numai un miracol poate aduce Hidroelectrica anul acesta la bursă

Majorarea free-float-ului la OMV Petrom a ajutat la creșterea interesului investitorilor și a valori companiei. Fondul trage linie și nu vede că a dat din mână acțiuni care s-au apreciat cu aproape 54%, ci că valoarea deținerii s-a apreciat consistent.

Astfel, dacă la data de 14 octombrie 2016 valoarea întreguui pachet deținut de Fond la OMV Petrom era de 2,51 miliarde lei, acum, prin creșterea cotației, pachetul rămas după înstrăinarea în toamnă a 64% din titlurile OMV Petrom are o valoare de piață de 2,29 miliarde lei (echivalent pentru o capitalizare bursieră de 18,29 miliarde lei – 4,04 miliarde euro), căruia dacă îi adăugăm cei 760,6 milioane lei încasați în octombrie din ofertă, aduce valoarea pentru Fond în contul deținerii inițiale la 3,05 miliarde lei, adică una cu 21,80% mai mare decât înainte de plasamentul accelerat.

În pofida creșterii consistente, Konieczny susține că acțiunea OMV Petrom mai păstrează spațiu de apreciere prin prisma indicatorilor fundamentali. Un grafic prezentat astăzi în conferința de presă care a urmat Adunării Generale Ordinare a Acționarilor FP, indică faptul că titlurile OMV Petrom, la o bază de calcul care are punct de plecare începutul anului 2016 subperformează atât prețului țițeiului brut și a indicelui sectorial pentru emergente, cât și acțiunii companiei-mamă OMV sau a unei societăți de referință la nivel regional precum Mol.

Managerul FP Greg Konieczny este mulțumit de tranzacția OMV Petrom din octombrie 2016. A ridicat valoarea deținerii la compania petrolieră

 

Profit.ro organizează, în 15 mai, la Hotel Intercontinental, cu începere de la ora 9.00, Profit Energy.forum, un eveniment în care sunt invitați reprezentanții autorităților și asociațiilor de reglementare din domeniul energiei, șefi de companii care activează în sectorul energetic, avocați și consultanți, pentru a dezbate provocările actuale și viitorul sectoarelor energetice. Pentru detalii și înregistrări, AICI.

viewscnt
Afla mai multe despre
omv petrom
fondul proprietatea
bvb
bursa
greg konieczny