Marea Britanie rămâne, BVB stagnează

Marea Britanie rămâne, BVB stagnează
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 iun 2016

Sentimentul general în piețele internaționale încă de la începutul acestei săptămâni este că britanicii vor spune NU la referendumul privind ieșirea țării din Uniunea Europeană. BVB nu este conectată la euforia de afară, observă analistul financiar Radu Ciofu.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene. Parteneri: BCR, BRD, CEC
4 iunie - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a. Parteneri: 123Credit
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Infinity Capital Investments, Sphera, Teraplast

Ziua referendumului din Marea Britanie a paralizat Bursa de Valori București. Investitorii nu au vrut să riște, ceea ce s-a resimțit la nivelul oscilațiilor cotațiilor. Cu excepția titlurilor SIF Oltenia (SIF5), niciunul dintre simbolurile de la BVB nu au înregistrat oscilații mai mari de 1% într-o cu închidere indecisă. „Ca lichiditate a fost OK. Ca fluctuații, pur și simplu stagnare. Stagnare efectivă”, a declarat pentru Profit.ro Radu Ciofu, analist financiar cu 10 ani de experiență pe piețele de capital.

El atrage atenția că niciun indice nu a avut o oscilație mai mare de 0,10%: „Asta înseamnă stagnare crâncenă.” Indicele BET, al titlurilor blue-chip, s-a depreciat cu 0,08%, până la nivelul de 6.495,34 puncte, în timp ce indicele BET Plus a pierdut 0,07%. Ciofu spune că aceste oscilații minore denotă jucătorii mari nu se angrenează în tranzacții: „Pare că cineva mută din stânga în dreapta pachete.”

Într-adevăr, în piața deal nu au fost trranzacții, în timp ce pe segmentul regular rulajul a fost de 18,40 milioane lei, concentrat pe titlurile Băncii Transilvania (TLV) ce au însumat volume marginal peste 8 milioane lei într-o zi în care s-au apreciat cu 0,21%, până la prețul de 2,21 lei/acțiune.

Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos CITEȘTE ȘI Bursa ar putea să-și caute de drum cu 14% mai jos

Pe locul 2 în topul tranzacțiilor, cu transferuri de 6,033 milioane lei, s-au situat titlurile Romgaz Mediaș (SNG) care s-au depreciat cu 0,20%, până la prețul de 24,45 lei/acțiune. „Piața e decuplată de ce e pe afară”, spune Ciofu care punctează că încă de luni a fost euforie, investitorii incluzând în prețuri un vot negativ al alegătorilor britanici față de ieșirea țării din Uniunea Europeană. „Sentimentul general e pozitiv pe afară”, mai spune analistul financiar care în prezent lucrează pentru furnizorul de servicii de tranzacționare forex Admiral Markets.

Aceasta nu s-a resimțit și la BVB unde al treilea emitent din punctul de vedere al tranzacțiilor, Fondul Proprietatea (FP) abia a reunit schimburi cu puțin peste 850.000 de lei. „Nimeni nu s-a aventurat prea mult pe la noi”, zice Ciofu care se așteaptă la un parcurs pozitiv al piețelor după un referendum care să lase Marea Britanie în UE. Acesta este contextul în care indicele BET-XT ar avea puterea de a atinge reperul de 600 de puncte, cu 2,39% perste închiderea acestuia de astăzi de 585,97 puncte.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
radu ciofu
admiral markets
brexit
bvb
bursa
banca transilvania
romgaz
ue