Marius Moldovan acceptă poziția de director la SIF Transilvania, după ce a primit avizul ASF, și demisionează din Consiliul de Supraveghere. Contestări în instanță din partea lui Mihai Fercală, înlocuit

Marius Moldovan acceptă poziția de director la SIF Transilvania, după ce a primit avizul ASF, și demisionează din Consiliul de Supraveghere. Contestări în instanță din partea lui Mihai Fercală, înlocuit

Marius Moldovan

scris 21 mai 2020

După ce Autoritatea de Supraveghere Financiară i-a avizat ca membri în Directoratul de la SIF Transilvania pe fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan, și Cristian Răduță pentru un mandat pe 4 ani, cele 2 persoane au acceptat mandatul, iar primul și-a dat demisia din Consiliul de Supraveghere. Profit.ro a comunicat în premieră mutarea de la jumătatea lunii aprilie, după votul din board. Acțiunile societății au rămas suspendate de la tranzacționare, iar următorul pas ar fi preluarea nemijlocită a sediului unde în prezent fostul director Mihai Fercală încă ocupă spațiul și se acționează de ca și când ar fi pe mai departe șef. Șir de litigii în care este implicat emitentul.

Într-un răstimp în care acțiunile SIF Transilvania (SIF3) sunt suspendate de la tranzacționare până la clarificarea aspectelor legate de conducere, fostul președinte al Depozitarului Central, Marius Moldovan, a acceptat poziția de membru al Directoratului pentru un mandat de 4 ani pentru care primise votul Consiliului de Supraveghere încă dinainte de Paști, dar și avizul Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), iar acesta ar urma urma să-l înlocuiasă pe șeful de peste un sfert de secol Mihai Fercală care fusese revocat și al cărui mandat oricum expira pe data de 19 aprilie, așa cum a prezentat știrea în premieră Profit.ro.

Este încă un câștig al boardului în care s-a conturat o majoritate de 4 membri din 7, pentru debarcarea lui Fercală. Acestora încă le lipsește controlul de facto asupra societății, adică accesul în sediu, la documente și colaborarea personalului tehnic, în prezent fidel fostului director. Primirea avizului ASF atât pentru Moldovan, cât și pentru colaboratorul său Cristian Răduță creează premisele intrării în sediul în care nu a fost primit în calitate de supraveghetor de peste o lună. Al 3-lea membru votat de board, Radu Roșca, încă se află în procedurile de verificare și avizare la ASF.

EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Senatorul Daniel Zamfir, inițiatorul Legii dării în plată, are un vot intern în PSD pentru preluarea șefiei ASF. Care sunt raporturile de forțe în Parlament și la ce să ne așteptăm

Compania încă se află în echivoc, deși un verdict, încă atacabil cu recurs, al Curții de Apel București a respins ca neîntemeiată o cerere din partea lui Fercală și a membrilor fostului directorat de atacare a deciziilor ASF care au stat la baza formării componenței Consiliului de Supraveghere care a făcut posibilă debarcarea vechii conduceri. Pe de altă parte, această tabără a inițiat luna aceasta un noi litigii care atacă hotărârile recente ale Consiliului de Supraveghere.

Până la decizii de instanță, cei validați de ASF ca având controlul SIF-ului nu pot prelua reduta fizică. Conform unei comunicări către bursă a Consilului de Supraveghere, membrilor acestuia nu li se permite accesul în sediu, fiind respinși de firma de securitate Euroguard Security prezumtiv la solicitarea lui Fercală. De asemenea, departamentele SIF-ului nu remit boardului documentele solicitate și nu le respectă hotărârile.

Potrivit notificării respective către piață, Fercală și Ștefan Szitas se află zilnic în sediul din Brașov al societății și angajează patrimonial SIF Transilvania în contracte cu case de avocatură. Consiliul de Supraveghere consideră că nu are acest drept după ce a fost revocat înainte de Paști, iar pe data de 19 aprilie oricum a expirat mandatul său anterior. Ei spun că Fercală și Szitas „interpretează discreționar hotărârile instanțelor de judecată, deciziile ASF, hotărârile CS și transmit în mod public informații nereale”.

EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19 CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Listarea anul acesta a Hidroelectrica - compromisă din cauza COVID-19

Departamentului economic al SIF-ului i s-a cerut transmiterea spre semnare către board a situațiilor financiare pe anul 2019, dar și efectuarea plăților aferente contractelor semnate până la 19 aprilie, data expirării mandatului fostului Directorat, urmând ca după acest reper să nu mai poată inița tranzacții la dispoziția lui Fercală sau a colaboratorilor săi.

Moldovan este deținător al unei diplome MBA la Universitatea din Viena. Imediat după absolvire, în februarie 2017, întrebat de Profit.ro unde se vede peste 10 ani, acesta răspundea că își leagă viitorul de bursa românească.  „Vreau să pun umărul la dezvoltarea ei. Încă nu e totul pierdut”, afirma acesta. 

El va prelua societatea într-o poziție precară, fără vânzări importante pe creștere, cu achiziții pe scăderile recente care au secătuit-o de cash și suferind șocul de a nu primi dividende de la BRD Groupe Société Générale (BRD), unde are una din cele mai importante participații la o societate listată. Mai grav, deținerile istorice în domeniul turismului, unde SIF Transilvania a derulat programe de investiții importante în ultimii ani cu bani obținuți din vânzarea pachetului deținut la BCR acum un deceniu, sunt blocate complet în contextul epidemiei de coronavirus.

Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7% CITEȘTE ȘI Acționarii Electrica aprobă un dividend cu randament net de 7%

Boardul notificase piața că publicarea raportului trimestrial al societății va fi amânată pentru că documentul nu a fost prezentat la solicitarea supraveghetorilor spre a fi analizat.

De peste o lună, membrii Consiliului de Supraveghere reclamă faptul că nu sunt primiți în sediu. Lui Moldovan nici măcar nu i s-ar fi permis accesul în sediu în prezența unui executor judecătoresc, însă acum ca director executiv are un atuu în plus pentru a prelua nemijlocit frâiele societății.

De facto, septuagenarul Fercală este stăpân în sediul din Brașov al SIF-ului, are ștampilele, documentele și acces la personalul societății. Totul se întâmplă ca și când principalul său argument de a rămâne pe poziție este pentru că a fost primul acolo și locul este deja ocupat.

viewscnt
Afla mai multe despre
sif transilvania
bvb
bursa
asf
mihai fercala
constatin fratila
marius moldovan