Mihai Chișu (Swiss Capital): Conferințele aduc investitori

Mihai Chișu (Swiss Capital): Conferințele aduc investitori
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 30 oct 2015

Astăzi la am consemnat la Bursa de Valori București o ședință cu volume de aproape 20 milioane euro, mult peste media acestui an. Mihai Chișu, trader la Swiss Capital, pune această creștere a lichidității pieței pe seama investitorilor străini, atrași de conferințele recente organizate pe teme investiționale.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Transferuri deal de peste 20 milioane lei și un rulaj de 60 milioane lei în piața reglementată pe primii cinci emitenți au adus astăzi volume mult peste media acestui an la Bursa de Valori București, un interes remarcabil chiar dacă acesta nu s-a răsfrânt decât printr-o apreciere de 0,72% a indicelui BET, al celor mai lichide titluri. "A fost o ședință de tranzacționare bună, cu un apetit clar pentru bănci", a declarat pentru Profit.ro Mihai Chișu, Sales & Trading, Swiss Capital. "A fost închidere de lună, ceea ce a reprezentat un motiv suplimentar pentru un volum crescut", a continuat acesta.

Banca Transilvania (TLV) a fost prima în clasamentul tranzacțiilor, cu schimburi însumând 23,96 milioane lei, care au avut forța de a aprecia cotația cu 2,42%, până la prețul de 2,535 lei/acțiune. La aceeași cotație s-au realizat și transferuri deal cu 7,5 milioane acțiuni, valoarea acestora ridicându-se la 19,01 milioane lei. Cealaltă acțiune bancară lichidă, cea a BRD Groupe Societe Generale (BRD), a crescut cu 3,91%, până la prețul de 11,7 lei/acțiune pe al patrulea rulaj al pieței, de 7,59 milioane lei. Acestuia i se mai adaugă și o tranzacție specială cu 100.000 de acțiuni, realizată la prețul de 11,42 lei/acțiune. "Băncile, cu precădere au fost cele mai tranzacționate", spune Chișu.

Reprezentant al casei de brokeraj cu cele mai multe tranzacții intermediate la BVB, el are și o explicație pentru volumele sporite de astăzi: sunt intrări ale investitorilor nerezidenți, după ce aceștia au făcut cunoștință cu România și cu emitenții de la cota pieței locale la recentele conferințe organizate pe teme investiționale. "Au mai intrat niște bani în România. Investitorii chiar au venit cu banii după ce au fost la conferințele acestea", a spus Chișu.

Ultimul eveniment mediatic de acest tip a fost Romanian Investors' Summit organizat în zilele de 26-28 octombrie la București și la care au paticipat atât reprezentanți ai pieței de capital și a companiilor listate, cât și oficialități ale instituțiilor publice și executivi ai unor corporații majore nelistate, active în România. Conferința a fost organizată de compania Franklin Templeton, administratorul Fondului Proprietatea. “Suntem încântați să vedem un interes atât de mare din partea investitorilor instituționali străini pentru Romania", declara după eveniment, potrivit unui comunicat remis redacției, Greg Konieczny, managerul FP.

Este ceva ce a resimțit și Chișu: "Lichiditatea poate fi pusă pe seama asta. După ce au loc astfel de conferințe sunt oameni care au în administrare sute de milioane de euro, iar procente ajung în România. Se crează un mediu propice pentru intrările de bani."

Titlurile Romgaz SA Mediaș (SNG), aflate în zona minimelor de la listare, au adunat transferuri de 8,24 milioane lei, iar pe locul doi în topul rulajelor, cu transferuri însumând 18,36 milioane lei, s-au situat acțiunile Fondului Proprietatea (FP), care au coborât cu 0,24% față de sesiunea precedentă, la prețul de 0,82 lei/acțiune. "FP a fost extrem de tranzacționat, având un vârf de 0,834 lei/acțiune, după care, în a doua parte a ședinței, a fost o presiune la vânzare", spune Chișu. Acțiunile SIF Moldova (SIF2) s-au apreciat cu 1,53%, până la prețul de 0,797 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 2,09 milioane lei, dublu față de cel de 0,94 milioane lei al titlurilor Electrica SA (EL), care au pierdut 0,34%, până la prețul de 11,76 lei/acțiune.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
mihai chisu
swiss capital
fondul proprietatea
greg konieczny
romgaz