Ne-a părăsit Traian Stan, cel mai dedicat cronicar al bursei românești

Ne-a părăsit Traian Stan, cel mai dedicat cronicar al bursei românești

Sursa foto: Dorlies Fabri / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 15 mai 2017

După o îndelungată luptă cu boala, Traian Stan, autor al ghidului bursier și al buletinelor zilnice despre evoluțiile de la BVB, s-a stins din viață, lăsând piața de capital românească fără unul dintre cei mai dedicați susținători ai dezvoltării ei.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

„Bună dimineața FORUM MATINAL.” Este salutul postat la fiecare început al zilei de tranzacționare în anii 2006-2007, cei cu cel mai mare interes pentru piața de capital, pe forumul bursier agf.ro de Traian Stan, investitor și autor de materiale pe teme economice și bursiere și care a menținut o activitate intensă și în cei mai grei ani pentru BVB, prin buletinul zilnic publicat pe blogul său.

Nu vom mai auzi respectivul salut. Traian ne-a părăsit după o îndelungată luptă cu boala și o suferință pe măsură. A fost îngropat ieri la cimitirul Bellu ortodox cu onoruri militare, recunoștință a Armatei Române pentru că în tinerețe a lucrat la transmisiuni. A fost condus pe ultimul drum de rude și de câțiva apropiați, dar nu au lipsit și cei din lumea bursieră de care Traian și-a legat activitatea intens în ultimii 15 ani de viață.

Laviniu Beze, președinte al Asociației Investitorilor pe Piața de Capital (AIPC), spune că a fost exemplar prin dedicația sa față de piața de capital pentru care a realizat ghidul bursier și a scris numeroase materiale și buletine bursiere în publicații economice, pe forumul agf.ro și pe blogul său.

EXCLUSIV AGA-șoc la Zentiva: Acuzații de conflict de interese și deturnare a profiturilor către majoritarul Sanofi. Dragnea, invocat ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste CITEȘTE ȘI EXCLUSIV AGA-șoc la Zentiva: Acuzații de conflict de interese și deturnare a profiturilor către majoritarul Sanofi. Dragnea, invocat ca bau-bau al multinaționalelor evazioniste

Traian a fost preocupat de atragerea unui număr cât mai mare de persoane cu disponibilități bănești către bursă și a avut o activitate importantă în informarea și educarea investitorilor care au făcut pasul către piața de capital. A militat în permanență pentru listarea unui număr cât mai mare de companii.

Dovadă a implicării sale, Traian Stan și-a făcut timp – între 2 spitalizări – chiar înainte cu câteva săptămâni de a muri, pentru a formula o petiție către Ministerul Energiei astfel încât instituția să aducă la cota BVB Hidroelectrica cu un pachet de minium 20%. Documentul scris de Stan și însușit de un grup de mici investitori împreună cu AIPC a fost remis chiar la sfârșitul lunii trecute.

Beze își amintește că îl suna în zilele imediat următoare să îi spună că a aranjat întâlnire pentru Asociația Investitorilor pe această temă la Ministerul Energiei. Știa că nu se poate duce pentru că deja era în spital, dar se îngrijea ca întrevederea să aibă loc.

Soția sa spune că munca legată de bursa românească a fost cea care l-a ținut activ în ultimii ani, în care boala sa era tot mai apăsătoare. Familia a încurajat această pasiune.

Un fleac: retailul a fost ciuruit. Micii investitori reclamă abuz de subscrieri „cu pixul” în oferta Digi CITEȘTE ȘI Un fleac: retailul a fost ciuruit. Micii investitori reclamă abuz de subscrieri „cu pixul” în oferta Digi

Chiar și în momente foarte grele pentru el, redacta buletinul zilnic al blogului său privind ședința de tranzacționare de la BVB. Cadența și continuitatea rivalizează cu cea a clopoțelului bursei. A avut calitatea de a conferi un caracter neîntrerupt eforturilor sale.

La fel a fost și în ceea ce privește demersurile pe lângă instituții sau proiectele pentru dezvoltarea bursei. Pentru unii părea chiar pisălog, dar nimeni nu se putea supăra pe el. Combinând fericit stăruința cu delicatețea, Traian a fost el însuși factor de propulsie pentru cei care au vrut să impulsioneze piața.

Nu renunța la proiecte. Urma ca după rezultatele financiare trimestriale ale companiilor listate – pe care le anticipa a fi slabe – să facă o recapitulare și o analiză pe care să o expunem pentru cititorii Profit.ro. S-a despărțit, însă, prematur de noi.

Înmormântarea a coincis cu prima zi a evenimentului organizat de Bursa de Valori București la Promenada Mall, în scopul atragerii investitorilor de retail, un obiectiv urmărit de Traian pe tot parcursul activității sale.

Investitorii se întorc „la butoane” la acest început de săptămână, iar marți intră la în ringul bursier acțiunile Digi Communications (DIGI), prilej pentru o activitate sporită de tranzacționare. Traian le-ar fi transmis mesajul său pe care îl posta la fiecare încheiere a intervenției sale zilnice pe forumul agf.ro: „GOOD SWING TRADING! Bye all!”

viewscnt
Afla mai multe despre
traian stan
aipc
laviniu beze
ministerul energiei
bvb
bursa
hidroeelctrica