Dividendele pot fi impozitate cu aproape 10%, dacă Finanțele nu modifică proiectul impozitului pe gospodărie

Dividendele pot fi impozitate cu aproape 10%, dacă Finanțele nu modifică proiectul impozitului pe gospodărie
Marius Oncu
Marius Oncu
scris 10 mai 2017

Veniturile din dividende ar putea fi impozitate cu rate care s-ar apropia chiar și de 10% de anul următor, față de 5% în acest an și de 0% potrivit promisiunii din programul de guvernare al PSD, dacă autoritățile nu clarifică unele modificări avute în vedere la Codul Fiscal pentru trecerea de anul următor la impozitul pe venitul global, astfel încât să fie clar că aceste venituri sunt excluse din venitul global la care, după scăderea venitului neimpozabil și a deducerilor, va fi aplicată în noul sistem o cotă de impozitare de 10%, afirmă consultanții PwC.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Ministerul Finanțelor lucrează la modificarea Codului Fiscal și analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Profit.ro a prezentat în premieră documentul de lucru care stă la baza analizei de specialitate a grupului care lucrează la acest concept.

Potrivit consultanților, veniturile din dividende sunt scutite de impozit, însă nu sunt explicit eliminate din venitul global, ceea ce ridică posibilitatea să fie incluse în venitul global și astfel să fie impozitate după eliminarea plafonului neimpozabil care depinde doar de numărul de membri ai unei gospodării.

În proiectul prezentat de Profit.ro, confirmat public ulterior de Ministerul de Finanțe,  scrie că veniturile din dividende sunt scutite de la plata impozitului pe venit.  Veniturile din dividende nu ar mai fi impozitate separat, însă, ca urmare a globalizării veniturilor pe gospodărie, acestea ar intra în venitul gospodăriei și prin aplicarea unei cote de 10% la ceea ce trece de plafonul neimpozabil și deduceri, s-ar putea ajunge în situația de a se plăti impozit și pe veniturile din dividende.

"Venitul global înseamnă veniturile impozabile mai puțin veniturile neimpozabile și veniturile obținute de persoanele scutite, nicidecum veniturile scutite. Deci dividendele, care sunt scutite, ar însemna că intră în veniturile globale, alea care sunt impozabile", a declarat pentru Profit.ro Irina Nistor, senior manager consultanță fiscală la PwC.

Situația aceasta, care contrazice mesajele foarte clare transmise de partidul aflat la guvernare, este cel mai probabil o scăpare, determinată de faptul că venitul global se află încă la stadiul de concept chiar și la Ministerul Finanțelor. Această chestiune, ar putea fi corectată ulterior.

"Eu cred că este o greșeală, o scăpare. În formula actuală, venitul taxabil nu exclude veniturile scutite”, afirmă Mihaela Mitroi, liderul departamentului de consultanță fiscală și juridică din cadrul PwC România.

Astfel, la veniturile mari din dividende, care ar urca astfel venitul semnificativ peste plafonul neimpozabil și deduceri, rata efectivă de impozitare a veniturilor  din dividende ar putea fi peste 5%, cea din prezent, afirma Irina Nistor.

CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Lista deducerilor. Cum vom calcula venitul net anual global pe gospodărie

Pentru anul viitor, Ministerul Finanțelor are în vedere modificarea sistemului actual de impozitare a veniturilor obținute de persoane fizice, prin renunțarea la cota actuală de impozitare de 16% și introducerea unui impozit diferențiat de 0% sau 10% în funcție de venitul anual global pentru fiecare gospodărie din România. Sistemul propus are în vedere trecerea de la impozitarea individuală a veniturilor obținute de persoanele fizice la impozitarea globală a veniturilor obținute într-un an fiscal în cadrul unei gospodării formate din membrii care administrează împreună un patrimoniu comun.

Venitul global impozabil va ține cont de un plafon neimpozabil și de lărgirea sistemului actual de deduceri. De asemenea, familiile cu copii care înregistrează venituri sub un anumit prag vor beneficia de un sprijin financiar anual, pentru fiecare copil aflat în întreținere.

viewscnt
Afla mai multe despre
pwc
irina nistor
mihaela mitroi
impozit venit global
gospodarie
dividende