O tranzacție deal pe Banca Transilvania și schimburile pe FP au ridicat rulajul de la BVB la 10 milioane euro

O tranzacție deal pe Banca Transilvania și schimburile pe FP au ridicat rulajul de la BVB la 10 milioane euro
scris 15 dec 2015

Traiectoria a fost divergentă astăzi pentru indicii principali ai Bursei de Valori București, însă indicele BET, al celor mai tranzacționate acțiuni, este la cea de-a șasea ședință consecutivă de scădere.

După aproximativ două săptămâni marcate de o lichiditate mai slabă, astăzi am consemnat la Bursa de Valori București o ședință de tranzacționare în care volumele au revenit, transferurile din piața de acțiuni ridicându-se la 44,62 milioane lei (aproape 10 milioane euro).

Nu este vorba, însă, de o revenire a interesului investitorilor la nivelul întregii piețe. Acest lucru se vede atât din evoluția neconcludentă la nivelul indicilor, cât și din faptul că transferurile sporite au fost debalansate către anumiți emitenți.

Practic, rulajul pe acțiunile Fondului Proprietatea (FP) de 14,58 milioane lei într-o zi în care titlurile s-au apreciat cu 0,13% până la prețul de 0,791 lei/acțiune și o tranzacții deal în valoare de 13,98 milioane lei pe Banca Transilvania (TLV) au reprezentat aproape două treimi din rulajul pieței. Acțiunile băncii au avut al doilea rulaj al zilei și pe segmentul regular, echivalentul a 4,35 milioane lei, titlurile staționând pe referința ședinței precedente de 2,38 lei/acțiune.

Prin contrast, cu patru excepții, ceilalți emitenți nu au izbutit să adune transferuri de un milion de lei. Cine a mai ieșit din front? Romgaz Mediaș (SNG) care, pe o activitate de tranzacționare de 2,73 milioane lei, s-a adâncește în noi minime de la listarea companiei, în noiembrie 2013. Declinul astăzi a fost de 1,1%, până la prețul de 27 lei/acțiune. O scădere încă și mai drastică (-2,25%), pe volume echivalente cu 1,72 milioane lei, au înregistrat-o titlurile BRD Groupe Societe Generale (BRD), care au închis sesiunea bursieră la prețul de 11,30 lei/acțiune. Romgaz și BRD au fost și pe segmentul deal protagonistele unor transferuri care însumate s-au ridicat la 2,7 milioane lei, realizate, de asemenea, sub referința luni.

După Adunarea Generală a Acționarilor de pomină care a avut loc ieri și în care erori în procesarea tehnică a voturilor și în numărătoare au prelungit la 10 ore timpul până în care Lucian Anghel a fost reales președinte al Consiliului de Administrației, acțiunile Bursei de Valori București (BVB) au scăzut astăzi cu 2,44%, până la prețul de 28,00 lei/acțiune, pe un rulaj depășind cu puțin 310.000 lei.

Indicele BET, al celor mai tranzacționate titluri, este astăzi la cea de-a șasea zi consecutivă de scăderi, valoarea de închidere fiind de 6.861,73 puncte. Indicele compozit BET Plus a avut un recul ceva mai atenuat, de 2,23%, iar cel al indicelui financiar BET-FI a fost nesemnificativ (-0,08%), acesta ajungând la nivelul de 29.717,47 puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG și indicele benchmark al fondurilor de investiții BET-BK au urcat cu 0,27% și, respectiv 0,16%.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
fondul proprietatea
banca transilvania
brd
romgaz