Lucian Anghel, încă un mandat în fruntea Bursei de Valori București

Lucian Anghel, încă un mandat în fruntea Bursei de Valori București
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 14 dec 2015

Președintele BCR Pensii a primit 77,8% din voturile acționarilor prezenți într-o Adunare Generală a Acționarilor care a durat  aproximativ 10 ore din cauza unor erori tehnice în sistemul de vot și a unor numărători greșite.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Înțelepciunea din piețele financiare spune că una dintre principalele calități ale investitorilor este răbdarea. Pentru acționarii operatorului de piață Bursa de Valori București aceasta a fost greu încercată astăzi. Abia în pragul orei 20.00 au reușit să dea un președinte al Consiliului de Administrație în persoana lui Lucian Anghel, deținătorul mandatului anterior, care și-a recâștigat poziția cu un vot covârșitor.

"77,8% mă onorează și ne obliga ca și Consiliu de Administrație să lucrăm pentru dezvoltarea pieței de capital", a declarat Anghel pentru Profit.ro, după aflarea rezultatelor. În opinia sa, structura actuală a Consiliului de Administrație va permite continuarea demersurilor de capacitare a decidenților în vederea luării unor măsuri care să ajute ca România să dobândească statutul de piață emergentă.

În afară de președinte, Consiliul de Administrație al BVB va mai fi format din alți opt membrii, respectiv Otto Naegeli, din partea Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD), Robert Pană din partea Swiss Capital, Dan Paul de la Asociația Brokerilor, Cristian Micu de la NBG Securities, Valerian Ionescu, brokerul independent Gabriel Marica, Octavian Molnar de la IFB Finwest și fostul lucrător al reglementatorului pieței Radu Toia, ales în principal cu voturile societăților de investiții financiare.

Alegerile au fost anevoioase, introducerea votului cumulativ punând problemă atât pentru procesarea tehnică a mandatelor electronice, cât și pentrzu numărarea voturilor. Într-o primă fază, câștigătorul de astăzi citise o listă eronată a componenței CA, care era alcătuită pe baza a aproape numai o treime din voturile cvorumului de 75% existent.

Suma bâlbelor întâi în procesarea voturilor electronice, apoi în numărarea voturilor și comunicarea rezultatelor i-a exasperat pe mulți acționari. "Nu mai vorbești despre o societate de stat. Aici este o companie cu pretenție de corporație. Nu știu să se fi întâmplat așa ceva la o AGA la vreo companie listată", delara o praticipantă.

Un manager de fonduri spunea că i se pare că s-a întors înapoi în timp cu 20 de ani. "Și atunci Adunările Generale se prelungeau până seara, dar atunci măcar erau haioase", comentează un broker.

Lucian Anghel se uită, însă, către viitor. Operaționalizarea unei contrapărți centrale, explicarea acționarilor a oportunității unei fuziuni cu Sibex, educația financiară, creșterea participării retailului, continuarea proiectelor cu BERD și cooperarea cu brokerii în vederea atragerii pe Bursă a companiilor private reprezintă obiective în noul mandat al președintelui BVB.
 

viewscnt
Afla mai multe despre
bvb
bursa
lucian anghel
bcr