Programul Fidelis – o nouă participare-record

Programul Fidelis – o nouă participare-record

Sursa foto:Neeraj Charurvedi / dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 18 apr 2024

A 2-a ediție a ofertei de titluri de stat din acest an pentru populație a depășit nivelurile de subscriere din primăvara anului trecut, când Ministerul Finanțelor a pus în vânzare emisiunile cu cea mai mare valoare agregată, relevă datele analizate de Profit.ro.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente
27 mai - Eveniment Profit.ro: Piaţa imobiliară românească sub spectrul crizei occidentale. Ediţia a IV-a
30 mai - Maratonul Fondurilor Europene
6 iunie - Maratonul Energiei
13 iunie - Eveniment Profit: Piața de Capital.forum - Provocări pentru dezvoltarea piețelor și creșterea lichidității, Ediția a IV-a. Parteneri BCR, CEC Bank, Sphera, Teraplast

Cum investești pe bursă și alte subiecte de educație financiară vor fi discutate la Maratonul Profit News TV - DETALII AICI

În sistemul Bursei de Valori București în cadrul operațiunii de piață promovată în programul Fidelis s-au strâns cu puțin peste 19.000 de ordine pentru achiziția de obligațiuni guvernamentale dematerializate, în echivalent 638,85 milioane euro. Este un nivel care depășește cu 3,31% prcedentul record de 618,39 milioane euro, consemnat în ediția de primăvară a anului trecut.

De asemenea, suma atrasă este cu 76,67% mai mare decât cea de 361,61 milioane euro din primul exercițiu al acestui an și cu 27,11% mai ridicată decât cea de 502,60 milioane euro al ultimei oferte a anului trecut.

KJK solicită dividende din rezerve la Rompetrol Well Services care ar aduce randamentul într-o zonă cu 2 cifre. Demersuri pentru analizarea unor tranzacții și pentru atragerea răspunderii legate de un prezumtiv prejudiciu CITEȘTE ȘI KJK solicită dividende din rezerve la Rompetrol Well Services care ar aduce randamentul într-o zonă cu 2 cifre. Demersuri pentru analizarea unor tranzacții și pentru atragerea răspunderii legate de un prezumtiv prejudiciu

Participarea este cu atât mai remarcabilă cu cât Ministerul Finanțelor a strâns ecartul acestor operațiuni de piață, abandonând frecvvența strict trimestrială cu care obișnuise piața din vara anului 2020 și până la debutul acestui an.

Pentru a pune aceste exerciții de finanțare ale statului în perspectiva istorică a dezvoltării României se poate observa că Guvernul reușește să atragă numai de la populație la o singură eiție de acest fel echivalentul unei tranșe de la FMI de la sfârșitul anilor ’90.

GRAFICE Bursa de la Varșovia atinge un maxim al ultimilor 6 ani. Indicele principal de la BVB supraperformează masiv, de la începutul deceniului, pieței de acțiuni din Polonia. România – Polonia, un meci bursier în care am recuperat mult CITEȘTE ȘI GRAFICE Bursa de la Varșovia atinge un maxim al ultimilor 6 ani. Indicele principal de la BVB supraperformează masiv, de la începutul deceniului, pieței de acțiuni din Polonia. România – Polonia, un meci bursier în care am recuperat mult

Preferința merge către instrumentele pe termen scurt și către cele denominate în moneda unică europeană, acestea reprezentând 59,79% din valoarea ordinelor. Cele mai mari plasamente, de 254,00 milioane euro, s-au adunat pentru titlurile de stat denominate în euro și scadente anul viitor (R2504AE) ce au o dobândă de 4,00%.

Prin contrast, emisiunea în euro cu maturitate în aprilie 2029 (R2904AE) și având un cupon de 5,00% a cumulat subscrieri mai mici de 128,00 milioane euro.

TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023 CITEȘTE ȘI TABEL Producția și vânzările trimestriale ale OMV Petrom - în scădere față de primele 3 luni ale anului trecut, în creștere față de cele din ultimul trimestru din 2023

La titlurile în lei, pentru emisiunea cu scadența la 1 an și care poartă o dobândă de 6,00% (R2504C) s-au cumulat subscrieri în valoare de 634,00 milioane lei (127,42 milioane euro), în timp ce pentru titlurile cu maturitate similară dar care adaugă criteriul nefinanciar al donării de sânge (R2504B) interesul a fost mai mic de jumătate, în pofida dobânzii bonificate de 7,00%. Volumul ordinelor a fost echivalent cu 266,00 milioane lei (53,46 milioane euro).

Interesul a fost ceva mai limitat pentru scadența lungă. Astfel, emisiunea cu maturitate în aprilie 2027 (R2704A) și care poartă un cupon al dobânzii de 6,85%, a strâns subscrieri de 378,00 milioane lei (75,97 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis