Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, suprasubscrisă de aproape 10 ori

Oferta de răscumpărare de la Fondul Proprietatea, suprasubscrisă de aproape 10 ori
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 20 mar 2017

În cadrul ofertei publice de buy-back derulată de Fondul Proprietatea la prețul de 0,9100 lei/acțiune au fost introduse ordine de vânzare pentru 6,13 miliarde titluri, rata de suprasubscriere fiind de aproape 10 ori, având în vedere că dimensiunea pachetului răscumpărat este de 640 milioane acțiuni.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Indicele BET, al acțiunilor blue-chip de la Bursa de Valori București, a fost aproape inert în prima sesiune de tranzacționare, închizând cu 0,03% sub referința de vineri, respectiv la nivelul de 7.967,09 puncte. „Piața a mers mai mult lateral astăzi, cu variații modeste”, a declarat pentru Profit.ro Simion Tihon, broker la Prime Transaction.

Indicele compozit BET Plus a suferit, de asemenea, un recul de 0,08%, într-o zi preponderent negativă și pentru piețele europene. Indicele Euro Stoxx 50 a pierdut 0,32%, potrivit Bloomberg, deprecieri de amplitudini apropiate, de 0,34% și 0,35% pentru indicii CAC40 de la Paris și, respectiv DAX de la Frankfurt. Singurul indice al burselor mature cu închidere verde (+0,07%) a fost FTSE100 de la Londra. La nivel regional ziua a fost deopotrivă „roșie”: -0,68% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -1,28% pentru indicele BUX de la Budapesta și -0,10% pentru indicele PX de la Praga.

Companiile se trag la bursă una pe alta. Președintele de la MedLife spune că a fost contactat de șefii unor firme care vor să se listeze CITEȘTE ȘI Companiile se trag la bursă una pe alta. Președintele de la MedLife spune că a fost contactat de șefii unor firme care vor să se listeze

Piața va avea de digerat impactul trecerii ofertei publice de răscumpărare derulată de Fondul Proprietatea (FP) pentrun un număr de 640 milioane acțiuni proprii. Conform datelor publicate de Fond la finalul sesiunii de tranzacționare, au fost introduse ordine pentru vânzarea a 6,13 miliarde titluri (3,55 miliarde titluri la BVB și 2,58 miliarde titluri incluse în certificatele de depozit listate la Londra), ceea ce indică un nivel de suprasubscriere de 9,58 ori a ofertei. Indicele de alocare este de 0,1043975501. Pe piața reglementată, titlurile Fondul Proprietatea au staționat la prețul de 0,8800 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei, de 1,66 miloane lei.

Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani CITEȘTE ȘI Mesaj din Polonia: Bursele sunt supraevaluate. O prăbușire a acțiunilor este probabilă pentru următorii 2 ani

De altfel, chiar și emitentul pe primul loc în topul tranzacțiilor, Banca Transilvania (TLV), abia a adunat schimburi de 2,35 milioane lei într-o sesiune în care cotația s-a corectat cu 0,55% până la prețul de 2,7250 lei/acțiune, care dă instituției de credit o capitalizare bursieră de 9,93 miliarde lei (2,18 miliarde euro).

Tihon explică volumele mici, echivalentul a 13,74 milioane lei (3,01 milioane euro) în piața de acțiuni, prin faptul că investitorii sunt în așteptarea convocatoarelor pentru adunările generale ale acționarilor la principalii emitenți din sectorul energetic unde ar trebui să fie prinse și propunerile de dividende.

Acesta este contextul în care și astăzi, într-o zi în care indicele sectorial BET-NG a închis cu 0,12% peste referință, niciunul dintre titlurile Transgaz (TGN), Transelectrica (TEL), Romgaz Mediaș (SNG) și OMV Petrom (SNP) nu au depășit o valoare a ranzacțiilor de 1 milion de lei. Cel mai mare transfer în domeniul energetic a fost efectuat pe piața deal cu acțiuni Electrica (EL) și s-a ridicat la 1,73 milioane lei.

EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Cum arată „câmpul” bătăliei pentru șefia SIF Oltenia

O altă tranzacție de tip deal, în valoare de aproximativ 925.000 de lei, s-a realizat pe titlurile de SIF Transilvania (SIF3). Cel mai lichid emitent de la categoria SIF a fost astăzi, însă, cel al SIF Moldova (SIF2), care a cumulat volume echivalente cu 1,17 milioane lei în piața reglementată, cotația apreciindu-se marginal, cu 0,12%. În ansamblu, indicele financiar BET-FI, a urcat cu 0,06%, până la nivelul de 32.093,57 puncte.

Reținem pentru sesiunea de azi scăderea cu 7,20%, până la prețul de 1,12 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproximativ 131.000 de lei, a titlurilor Compa Sibiu (CMP). Tihon spune că este este reacția investitorilor față de convocatorul publicat azi dimineața pentru Adunarea Generală Ordinară a Acționarilor și în care nu există propunere de dividend. Producătorul de componente auto a raportat pentru anul trecut obținerea unui profit net de 51,63 milioane lei (0,236 lei/acțiune), cu 90% mai mare decât cel din 2015.

viewscnt
Afla mai multe despre
fondul proprietatea
simion tihon
prime transaction
bvb
bursa
banca transilvania
electrica
sif moldova