EXCLUSIV Sancțiuni pentru persoanele cu funcții-cheie din piața de capital, propuse să fie incluse în Legea prevenției

EXCLUSIV Sancțiuni pentru persoanele cu funcții-cheie din piața de capital, propuse să fie incluse în Legea prevenției

Sursa foto:Patrick Breig/Dreamstime.com

scris 13 mar 2017

Vicepreședintele ASF Mircea Ursache propune ca regimul sancțiunilor pentru încălcarea contravențională a regulamentelor pieței de capital să facă obiectul unei secțiuni a Legii prevenției.

Profit.ro a prezentat AICI, în exclusivitate, draftul Legii prevenției.

În urmă cu jumătate de an, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară declara că piața de capital „nu trebuie să fie o piață de sancționați din orice”. Are și în prezent aceeași viziune, că accentul trebuie pus pe implementarea planurilor de măsuri dispuse de supraveghetorul pieței în urma controalelor și nu pe amenzi și sancțiuni disciplinare.

Acesta este contextul în care Ursache are în vedere să semnaleze parlamentarilor posibilitatea ca, la votul privind Legea prevenției, care urmează să fie avizată de Guvern, să includă și prevederi referitoare la regimul de sancționare a persoanelor cu funcții-cheie din piața de capital.

Fostul manager de la MF Global va apărea într-un proces în care PwC riscă să plătească 3 miliarde dolari pentru neglijență CITEȘTE ȘI Fostul manager de la MF Global va apărea într-un proces în care PwC riscă să plătească 3 miliarde dolari pentru neglijență

Oficialul ASF a precizat că obiectul Legii prevenției pe acest segment ar urma să-l facă numai elementele care țin de derapajele de la regulamente, de neîndeplinirea unor obligații prin neglijență, toate în sfera contravențională. Pe de altă parte, infracțiunile, cazurile de abuz de piață sau manipulare sunt grave și nu pot intra sub incidența Legii prevenției.

Mircea Ursache

Mircea Ursache

În funcție și de cum vor prelua parlamentarii propunerile, Ursache vede că proiectul ar urma să prevadă că planurile de măsuri dispuse de supraveghetorul pieței în vederea remedierii problemelor identificate trebuie să fie puse în aplicare de cei care nu erau conformi cu regulamentele, pentru ca abia apoi, dacă sarcinile nu sunt îndeplinite, să se treacă la o aplicare a sancțiunilor.

În cadrul ultimei ședințe de guvern, primul ministru Sorin Grindeanu a solicitat urgentarea finalizării Legii prevenției, amintind că este parte în programul de guvernare.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
mircea ursache
legea preventiei
sorin grindeanu
guvern
sanctiuni
amenzi