Producătorul de ape minerale Perla Covasnei, controlat de omul de afaceri Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, a intrat în insolvență

Producătorul de ape minerale Perla Covasnei, controlat de omul de afaceri Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, a intrat în insolvență
Thomas Dincă
Thomas Dincă
scris 24 nov 2017

Producătorul de ape minerale Perla Covasnei, controlat de omul de afaceri Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, astăzi în faliment, a intrat în insolvență, la cererea BRD, a unui dezvoltator imobiliar, acționar minoritar și la Azuga Waters, o altă companie din portofoliul familiei Moraru, și a unei firme de consultanță.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Tribunalul a decis, prin hotărâre executorie, deschiderea procedurii de insolvență, compania având însă dreptul la apel, care trebuie depus în 7 zile.

Insolvența a fost cerută de BRD, Roua Development (care deține 11,8% din acțiunile Azuga Waters și este asociat la Perla Covasnei) și firma de consultanță Global Agents&Consulting SRL.

Conform termene.ro, compania a avut anul trecut afaceri de 18,2 milioane lei, o pierdere de 168.513 lei și datorii totale de 6,1 milioane lei.

EXCLUSIV THR Marea Neagră, deținută de SIF Transilvania, continuă vânzările: pune pe piață un teren cât Cișmigiul CITEȘTE ȘI EXCLUSIV THR Marea Neagră, deținută de SIF Transilvania, continuă vânzările: pune pe piață un teren cât Cișmigiul

La 30 septembrie acest an, datoriile către buget însumau 1,8 milioane lei.

Recent, Profit.ro a relatat că Asociația Investitorilor pe Piața de Capital a trimis Autorității de Supraveghere Financiară (ASF) un act în care reclamă „abateri grave și repetate” ale producătorului de ape minerale, susținând că firma ar remite raportări întârziate și contradictorii către Bursa București, unde este listată, ce pot induce în eroare investitorii.

Kasparov vine în premieră în România. Detalii AICI

EXCLUSIV Valerii Moraru, Fathi Taher sau Fiscul pot prelua brandul și palmaresul Rapidului din Giulești fără să scoată niciun ban din buzunar CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Valerii Moraru, Fathi Taher sau Fiscul pot prelua brandul și palmaresul Rapidului din Giulești fără să scoată niciun ban din buzunar

Contactată atunci de Profit.ro, Violeta Moraru, președintele Consiliului de Administrație de la Perla Covasnei, a declarat că raportările pe bursă au fost realizate de îndată ce ASF a făcut solicitări în acest sens. Aceasta sugerează că supraveghetorul pieței a mai fost notificat de acționari cu privire la întârzirea de către emitent a unor informări către piață.

Fără linie de producție

O altă nemulțumire a investitorilor de portofoliu o reprezintă faptul că Perla Covasnei și-a mutat activitatea de producție pe firma acționarului majoritar, ceea ce ar fi contrar prevederilor dispuse prin bugetul de venituri și cheltuieli votat de acționari în AGA de bilanț. Astfel, conform acestuia, compania ar fi trebuit să înregistreze în 2017 o cifră de afaceri de 9 milioane lei și un profit net de aproximativ 650.000 de lei. Anterior, la 15 martie, investitorii au fost informați, printr-un raport curent publicat pe portalul Bursei de Valori București, că ambele linii de producție deținute au fost închiriate către Roua Development.

Producătorul de ape minerale Perla Covasnei, controlat de omul de afaceri Valerii Moraru, proprietar al clubului de fotbal Rapid București, a intrat în insolvență

Tabloul arată cu totul diferit acum față de ce știau acționarii minoritari în primăvară. În raportarea la semestrul I, publicată pe 22 septembrie, emitentul informează că linia de producție au fost vândute către acționarii majoritari, familia Moraru și Roua Development, iar societatea nu mai are producție vândută. Singurele venituri sunt din chirii, în valoare de aproape 249.000 de lei. Reclamanții menționează și prezumtive inadvertențe în bilanț în ceea ce privește activele între diversele perioade de raportare.

Bugetul de venituri și cheltuieli avea în vedere obținerea unor finanțări care ulterior nu s-a materializat, explică Violeta Moraru. Fără sumele de bani pe care se conta înainte de AGA de bilanț, Perla Covasnei nu a fost în măsură să susțină activitatea care să genereze veniturile bugetate pe care acționarii le-au aprobat în primăvară.

Amenzi și penalități mai mari decât veniturile

Reclamanții au mai arătat că societatea are o pierdere semestrială de 2,2 milioane lei, iar până la 30 iunie plătise amenzi și penalități în valoare de 307.000 de lei, mai mari decât toate vânzările și chiriile. 

Perla Covasnei este listată pe sistemul alternativ de tranzacționare AeRO al Bursei de Valori București, având o capitalizare de aproximativ 1 milion de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
aipc
perla covasnei. rapid
bursa
bvb
aero
brd
romcab
valerii moaru