ASF putea scăpa de șicana executării silite încă de acum 8 ani printr-o măsură preconizată chiar de un actual oficial al Autorității. Guvernul a respins atunci propunerea

ASF putea scăpa de șicana executării silite încă de acum 8 ani printr-o măsură preconizată chiar de un actual oficial al Autorității. Guvernul a respins atunci propunerea
scris 2 oct 2017

Autoritatea de Supraveghere Financiară a primit o hotărâre de executare de silită în instanță, anunțată în premieră de Profit.ro, pentru un proces intentat de păgubiții de la FNI, deși obligațiile stau în sarcina fostei Autorități de Valorificare a Activelor Statului. Vicepreședintele ASF Mircea Ursache a propus acum 8 ani, în calitate de președinte AVAS, ca instituția pe care o conducea să facă instantaneu plățile, dar premierul de atunci Emil Boc a respins decizia.

După o decizie a Tribunalului Sector 5 din București în favoarea Asociației Naționale pentru Protecția Consumatorului care grupează mai mulți reclamanți ai fraudei de la FNI, Autoritatea de SUpraveghere Financiară (ASF) ar urma să se trezeacă la ușă cu executorul judecătoresc. Reprezentanții reglementatorului piețelor financiare nebancare spun că decizia nu va fi aplicată întrucât nu este în acord cu legea, succesorul obligațiilor de plată ale Comisiei Naționale a Valorilor Mobiliare (CNVM) în contul pagubelor de la FNI fiind Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului (AAAS), urmașa fostei Autorități de Valorificare a Activelor Statului (AVAS).

Neplăcerea de a avea un verdict de executare silită ar fi putut fi evitată de ASF, dacă un actual oficial al instituției ar fi avut câștig de cauză pentru o decizie în sensul ca AVAS să achite obligațiile de plată încă de acum 8 ani.

Mircea Ursache, vicepreședinte pentru sectorul de piețe de capital al ASF, în anul 2009, când conducea AVAS, a venit cu o propunere pentru a achitarea instant a sumelor dispuse a fi plătite de instanță către păgubiți, cu bani împrumutați de Autoritate, urmând ca suma datorată să fie returnată din veniturile ulterioare ale AVAS.

Și totuși se crede că va fi desființat. În industria fondurilor de investiții, cel mai probabil scenariu luat deja în calcul este că Pilonul 2 nu va mai fi obligatoriu din 2018 CITEȘTE ȘI Și totuși se crede că va fi desființat. În industria fondurilor de investiții, cel mai probabil scenariu luat deja în calcul este că Pilonul 2 nu va mai fi obligatoriu din 2018

Varianta avea în vedere respectarea imediată a deciziei din justiție, despăgubirea rapidă a celor îndreptățiți la reparații și evitarea de către Autoritate a plății sumelor întârziate cu penalitățile aferente. Era un model care fusese deja folosit pe alte instituții ale statului pentru plata pe loc a unor obligații și aceasta a fost considerată atunci de fostul șef al AVAS Ursache ca cea mai rapidă metodă de descărcare de o sarcină financiară asupra instituției.

Au fost efectuate toate demersurile și a fost întocmit actul normativ care a primit toate avizele din guvernul de atunci, inclusiv pe cel al ministrului Justiției de atunci, Cătălin Predoiu. Ursache susține că a existat o anumită rumoare și că i s-ar fi spus "Ce faci?! Vrei să-l îmbogățești pe Vîntu?!”, deși banii ar fi urmat să meargă nu către acesta, ci către "victimele" lui.

Documentul a ajuns inclusiv în ședința de guvern, însă a fost respins. Premierul de atunci Emil Boc a considerat că nu este oportun ca AVAS să se împrumute pentru a efectua plăți către păgubiții de la FNI. De atunci, aceștia s-au îndreptat în Justiție iarăși împotriva ASF, iar Autoritatea unde acum lucrează Ursache s-a trezit cu o decizie a instanței de executare silită în contul acestei povești mai vechi ce a avut o ocazie să se tranșeze în 2009.

viewscnt
Afla mai multe despre
asf
aaas
mircea ursache
executare silita
fni