Profit.ro Piața de Capital.forum – Horia Gustă, președinte Consiliul Director AAF, despre listarea Hidroelectrica: Este un succes necesar pentru piața de capital românească. Investitorii să pregătească banii

Profit.ro Piața de Capital.forum – Horia Gustă, președinte Consiliul Director AAF, despre listarea Hidroelectrica: Este un succes necesar pentru piața de capital românească. Investitorii să pregătească banii
Profit.ro
Profit.ro
scris 13 iun 2023

Horia Gustă, președintele Consiliului Director al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), spune, la conferința Piața de Capital.forum - Soluțiile dezghețării piețelor și depășirea crizelor, ediția a III-a, organizată de Profit.ro, că listarea Hidroelectrica, preconizată a avea loc în luna iulie a acestui an, după cum a anunțat compania recent, „va atrage privirile și din piețele externe”, dar și foarte mulți investitori de retail, nu numai instituționali.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Evenimentul a fost organizat cu sprijinul Banca Transilvania, Bursa de Valori București și ING Bank, fiind transmis în direct și la PROFIT NEWS TV

„Așa pare, că investitorii trebuie să pregătească banii. E perioada de dinaintea anunțului de ofertă, care se așteaptă să vina zilele următoare. Este o listare foarte importantă, care nu numai că va atrage privirile din piețele externe, dar trebuie să atragă și retailul. E nevoie ca retailul să reprezinte o pondere mai mare din piața de capital. E un succes necesar pentru piața de capital românească”, mai spune acesta.

Horia Gustă le recomandă celor care vor să devină investitori și să facă bani în următoarea perioadă să apeleze la specialiști în acest domeniu. 

„Cine vrea să facă bani să apeleze la un administrator de fonduri. Bani poți să faci din mai multe variante. Dacă vrei să faci bani din dobânzi, e clar că trebuie să te gândești puțin dacă din dobânzi de la titluri de stat, de la depozite, și trebuie să compari să vezi dacă nu cumva sumele astea pe care le obții sunt sub inflație. Dar cel mai bine e să economisești cât îți permiți și să pui bani lună de lună în instrumente care ți se potrivesc și trebuie să te consulți cu cineva care se pricepe”, explică președintele Consiliului Director al Asociației Administratorilor de Fonduri (AAF), care observă că oamenii au început să conștientizeze necesitatea economisirii, prin fonduri de investiții sau prin acțiuni în mod direct.

Profit.ro Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, director general BVB: Ne așteptăm ca operaționalizarea pieței derivatelor să fie la finalul anului. Din evaluarea anticipată, Hidroelectrica va fi cel mai mare deal la Bursa București și unul din cele mai CITEȘTE ȘI Profit.ro Piața de Capital.forum - Adrian Tănase, director general BVB: Ne așteptăm ca operaționalizarea pieței derivatelor să fie la finalul anului. Din evaluarea anticipată, Hidroelectrica va fi cel mai mare deal la Bursa București și unul din cele mai

În primele patru luni ale acestui an, numărul investitorilor din industrie a crescut cu 35.000, de la 461.000 la finalul anului trecut la 495.000 la finalul lunii aprilie anul acesta.

„Investitorul se uită la titluri de stat sau depozite de azi înainte, iar la fonduri nu ai voie să faci previziuni. Și atunci, singurul reper pe care îl ai este de azi înapoi, ce a făcut în ultimele 12 luni. Și sigur că impactul este să compari viitorul cu trecutul și atunci întotdeauna marea majoritate a investitorilor aleg viitorul care arată mai bine pe depozite și pe titluri de stat.

Când piețele de obligațiuni încep să scadă ar trebui să crească piețele de acțiuni. Dar în anii trecuți nu a fost așa. Au crescut piețele de titluri, dobânzile și piețele de acțiuni au stagnat. Dacă ne uităm la indicele BET el a rămas la aceeași valoare de 12-14 luni, nu s-a mișcat aproape deloc. Nici nu sunt volume.

Pe de altă parte, dobânzile au început să scadă, inflația, la fel, și ne așteptăm să continue trendul descrescător al dobânzilor și al inflației și să avem acest impuls pe care Hidroelectrica să-l dea pieței de capital. Cred ca suntem pe drumul cel bun, dar lucrurile merg un pic mai încet, ca multe altele din țara noastră”, precizează Horia Gustă, adăugând că Asociația Administratorilor de Fonduri poartă discuții cu ASF legate de cum fondurile de investiții locale pot atrage investitori străini.

„Sperăm ca în următorul proiect legislativ să vedem această modalitate implementată”, subliniază el. 

viewscnt
Afla mai multe despre
horia gustă
aaf
hidroelectrica