Chimcomplex numește un britanic ca CEO. Plan de reducere costuri după căderea din 2023

Chimcomplex numește un britanic ca CEO. Plan de reducere costuri după căderea din 2023
Profit.ro
Profit.ro
scris 10 apr 2024

Chimcomplex Borzești l-a numit pe britanicul Steve Hunt în postul de director general, cu un mandat de 4 ani.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Cu 40 de ani de experiență în domeniul executiv, Hunt a ocupat diverse poziții de conducere în Europa, Asia și America, printre care Vicepreședinte pentru Dezvoltare și Strategie Comercială la Nouryon Technology Solutions în Regatul Unit, Director de Marketing pentru Polymer Chemicals la AkzoNobel în SUA și Vicepreședinte pentru Organic Peroxides la AkzoNobel în China.

Greenpeace acuză IKEA că ar fi implicat în \ CITEȘTE ȘI Greenpeace acuză IKEA că ar fi implicat în "distrugerea pădurilor din România". Mesajul companiei

Experiența sa include și managementul cu succes al unor proiecte de expansiune și restructurare, precum relocarea unei fabrici de producție în China și închiderea unei unități de producție în Olanda

În paralel va fi aplicat un plan carevizează reduceri de costuri și accelerarea investițiilor. Programul de reduceri de costuri pentru 2024, în urma rezultatelor din 2023, începe de la indemnizațiile membrilor Consiliului de Administrație și cele ale directorilor, fără a afecta drepturile salariaților.

Indemnizațiile administratorilor acordate în 2023 au fost deja în scădere cu 71% față de 2022 și vor continua să se reducă și în 2024 cu încă 10%. Indemnizațiile sunt strâns legate de rezultatele companiei, care a înregistrat un regres semnificativ în 2023 față de 2022.

Principalele aspecte ale "Planului de Măsuri de Precauție și Dezvoltare Accelerată" pentru anul 2024 includ:

Hilton deschide primul hotel Curio Collection din România CITEȘTE ȘI Hilton deschide primul hotel Curio Collection din România

• Redimensionarea structurii de administrare a societății, prin reducerea numărului de administratori de la 7 la 5 și de comisii de la 5 la 3.

• Redimensionarea organigramei și structurii de management prin desființarea și/sau comasarea a 11 poziții de conducere, printre care se numără Director Financiar Adjunct, Director Tehnic Dezvoltare Adjunct, Director General Adjunct, Director Operațiuni Vâlcea, Director Comercial Adjunct, Director Producție Adjunct, 3 Directori de Divizie, 2 Directori de Departamente.

• Celelalte drepturi salariale nu vor fi afectate de planul de precauție ce se va implementa în acest an.

• Accelerarea investițiilor în 5 proiecte strategice începute în urmă cu 3 ani și care au ajuns la maturitate.

• Nu se acordă dividende iar profitul rămâne la dispoziția companiei pentru investiții și asigurarea lichidității.

Prefectul Bucureștiului cere în instanță anularea titlului de proprietate pentru menajeria Circului, retrocedată în 2006 CITEȘTE ȘI Prefectul Bucureștiului cere în instanță anularea titlului de proprietate pentru menajeria Circului, retrocedată în 2006

• În același timp, GreenComplex va accelera activitățile de producție în domeniul chimiei verzi și reciclării chimice, iar Chimcomplex lansează un studiu de fezabilitate pentru primul combinat de bio-chimie din România, cu activități de producție la Iași și de cercetare la București și Buzău.

Profit.ro a anunțat luna trecută că, într-un sector afectat de tăierea de la gazele ieftine rusești, afacerile Chimcomplex Borzești au coborât în 2023 cu 38,04%, la 1,40 miliarde lei, de la 2,26 miliarde lei în 2022.

Chimcomplex Borzești (CRC), societatea care a preluat activele Oltchim Râmnicu Vâlcea, raportează pentru 2023 venituri totale de 1,36 miliarde lei, în scădere cu 43,42% față de cele de 2,41 miliarde din exercițiul financiar precedent. "Suntem peste indicatori în contextul în care industria chimica europeană se confruntă cu cea mai gravă recesiune economică din ultimele 6 decenii: cererea scade, investiții care se mută în alte regiuni, iar prețurile energiei și gazului sunt cu 400% mai mari decât în SUA, China și Țările Arabe”, spune în mesajul către investitori Ștefan Vuza, președintele Chimcomplex.

Acesta a semnat, pe 20 februarie, împreună cu alți 72 de lideri din industrie, „Declarația de la Anvers” - un apel urgent pentru revitalizarea industriei europene, consolidarea sectoarelor industriale de bază și asigurarea competitivității și rezilienței acestora în contextul schimbărilor geopolitice.

Rompetrol a revenit pe pierdere. Devalorizare puternică inclusiv de la suprataxare. Se gândește în continuare s-o atace CITEȘTE ȘI Rompetrol a revenit pe pierdere. Devalorizare puternică inclusiv de la suprataxare. Se gândește în continuare s-o atace

„Trendul de scădere a consumului început în a doua parte a anului 2022 s-a menținut până spre finalul anului 2023”, spune Vuza. Este o dinamică negativă ce vine într-un context general european unde cobinatele chimice, pentru a-și continua activitatea funcționează la jumătate din capacitate, iar 26 dintre ele s-au închis definitiv, cu 75.000 de salariați disponibilizați-

Este un șoc ce a afectat în primul rând Germania, cu o industrie chimică foarte puternică, dar care este aruncată în necompetitivitate, după ce i s-a tăiat accesul la gazele ieftine rusești. Economia germană a intrat anul trecut în recesiune, cu efect asupra activității din mai multe țări din UE.

Cu Portul Odesa închis, Socep Constanța și-a triplat profitul net în 2023 CITEȘTE ȘI Cu Portul Odesa închis, Socep Constanța și-a triplat profitul net în 2023

Impactul este resimțit în România de Chimcomplex. Compania și-a redus cheltuielile cu 38,65%, la 1,29 miliarde lei, de la 2,10 miliarde lei în 2022, dar aceasta nu a putut împiedica o cădere de 71,47% a rezultatului net, la 75,90 milioane lei, de la 266,06 milioane lei.

Industria chimică europeană a fost puternic afectată de creșterile costurilor la energie din anii 2021-2022, exacerbate în contextul sancțiunilor împotriva Federației Ruse, însă promisiunile a fost că Europa va putea surmonta deficitul energetic, prin importurile de gaz lichefiat din SUA. Este un scenariu care nu s-a materializat. „S-a înțeles acum, după 2 ani de dezinformare, că fără industrie Europa se va prăbuși!", spune Vuza, care prin compania CRC Alchemy Holding, înregistrată în Olanda, deține 84,99% din acțiunile Chimcoplex.

Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFIC CITEȘTE ȘI Cemacon, deținută de fondatorii Dedeman, și-a înjumătățit profitul net. Prima tendință negativă într-un ciclu multianual de creștere - GRAFIC

Semnalarea acestuia nu este unică. La ediția de anul trecut a Forumul Economic Mondial de la Davos, Ilham Kadri, CEO la gigantul franco-belgian al industriei chimice Solvay, atrăgea atenția asupra problemelor de competitivitate de pe continent. „Europa are o provocare uriașă și un risc uriaș de dezindustrializare”, afirma aceasta făcând trimitere că industria chimică este mama tuturor industriilor. „Fără industrie chimică nu există baterii pentru mașinile electrice, nu există hidrogen verde, nu sunt semiconductori.”

La data de 31 decembrie 2023, Chimcomplex avea active totale de 2,86 miliarde lei, cu 4,54% mai mici decât cele de 2,73 miliarde lei de la sfârșitul anului 2022. În același interval de raportare, datoriile pe termen lung au fost tăiate cu 14,30%, la 551,24 milioane lei, de la 643,20 milioane lei, și datoriile curente au urcat cu 13,99%, la 442,99 milioane lei, de la 388,61 milioane lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
chimcomplex
bv
bursa
europa
stefan vuza
germania
industria chimica
solvay