Promateris, unde fondatorii Dedeman dețin aproape un sfert din acțiuni, începe anul cu o pierdere de aproape 1 milion de lei. Compania își propune să intre pe piețe noi din regiune

Promateris, unde fondatorii Dedeman dețin aproape un sfert din acțiuni, începe anul cu o pierdere de aproape 1 milion de lei. Compania își propune să intre pe piețe noi din regiune
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 16 mai 2023

Compania Promateris a înregistrat la T1 un declin de 32,76% al câștigului pretaxare EBITDA, la 3,14 milioane lei, de la 4,67 milioane lei în perioada similară a anului trecut.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

1 aprilie - Profit Health.forum Radiografia cheltuielilor din sănătate - cu sprijinul: Arpim, Bristol Meyers Squibb, Roche, Stada, MSD, UCB Pharma Romania
9 aprilie - Eveniment Profit.ro - Investiții vs Deficit: Provocări și riscuri sub impactul datoriei și deficitelor publice în creștere
23 aprilie - Maratonul de Educație Financiară

Promateris (PPL) a realizat în primul trimestru o cifră de afaceri de 36,31 milioane lei, în scădere cu 15,14% față de cea de 42,79 milioane lei din exercițiul financiar precedent. În același interval de raportare, cheltuielile cu materiile prime s-au redus cu 31,38%, la 24,69 milioane lei, de la 35,98 milioane lei, și cheltuielile cu personalul au urcat cu 10,43%, la 4,13 milioane lei, de la 3,74 milioane lei.

În aceste condiții, rezultatul net a fost negativ, respectiv o pierdere de aproximativ 921.000 de lei, față de profitul net de 1,25 milioane lei de la T1 2022. „În 2023, compania își propune să intre pe piețe noi din regiune și să își consolideze poziția pe piețele cheie din CEE, în care activează”, spune în raportarea trimestrială directorul general Tudor Georgescu.

Biofarm își majorează cu un sfert afacerile la T1 CITEȘTE ȘI Biofarm își majorează cu un sfert afacerile la T1

Promateris promovează proiectul Bio Compounds, ce are ca scop producția de materie primă provenită din surse parțial regenerabile, destinată realizării de ambalaje biodegradabile și compostabile și își va consolida astfel poziția de lider regional, construind cea mai mare capacitate integrată de producție bio-based din Europa Centrală și de Est. Proiectul de investiție are o valoare de peste 1,65 milioane de euro, incluzând și un grant în valoare de 744.000 de euro, oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2021, în cadrul programului "Creșterea IMM-urilor din România."

Alte resurse externe sunt atrase printr-un nou grant din partea EEA & Norway Grants în cadrul proiectului „Energie verde pentru producția de ambalaje biodegradabile și compostabile”. Promateris dezvoltă proiectul în parteneriat cu compania norvegiană Norsk Energi. Proiectul constă în implementarea unui sistem fotovoltaic de 1 MWP la fabrica din Buftea, județul Ilfov. Acest proiect va ajuta Promateris în tranziția către utilizarea energiei regenerabile, prin înlocuirea energiei din combustibili fosili cu energie solară. Valoarea investiției se ridică la aproximativ 1 milion de euro, din care 597.000 de euro reprezintă un grant oferit de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin mecanismele financiare SEE și Norvegian 2014-2022. Proiectul va fi finalizat în prima jumătate a anului 2023.

Profit net trimestrial de aproape 4 milioane lei pentru Electromagnetica CITEȘTE ȘI Profit net trimestrial de aproape 4 milioane lei pentru Electromagnetica

Active totale ale Promateris erau la data de 31 martie de 196,85 milioane lei, în creștere cu 2,02% de la 192,95 milioane lei la sfârșitul anului trecut. Din acestea 35,83 milioane lei îl reprezintă creanțe. Istoricul bilanțurilor a indicat în trecut în special în creanțe în raport cu firma Biodeck, controlată integral de Promateris, și prin care compania vinde ambalaje biodegradabile către mari lanțuiri de retail.

Societatea menționa în raportarea anuală preliminară că are în vedere tatonări pentru eventuale demersuri de fuziuni și achiziții pentru anii 2023-2025.

Alro Slatina își reduce cu un sfert vânzările la T1 și afișează din nou pierderi CITEȘTE ȘI Alro Slatina își reduce cu un sfert vânzările la T1 și afișează din nou pierderi

Fosta Prodplast, companie de producție de mase plastice relocată și pe al cărei teren a fost construit mall-ul Veranda, este controlată de persoane și vehicule de familia omului de afaceri Florin Pogonaru, însă cu o diluare semnificativă după primirea în acționariat a Pavăl Holding, entitatea de plasamente bursiere a fondatorilor Dedeman, frații Dragoș și Adrian Pavăl și care a dobândit un pachet de acțiuni reprezentând 24,03% din capitalul social.

La BVB, titlurile companiei se tranzacționează pe volume foarte mici, uneori de doar câteva sute de lei pe sesiune și la ultimul preț de de închidere, de 10,40 lei/acțiune, compania are o capitalizare bursieră de 298,45 milioane lei (60,32 milioane euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
promateris
bvb
bursa
paval holding
dedeman
biodeck
florin pogonaru