Puțini investitori sunt gata să-și dea sângele pe altarul datoriei publice. Emisiunea specială Fidelis cu bonificație 1% pentru donatori a avut cea mai mică participare

Puțini investitori sunt gata să-și dea sângele pe altarul datoriei publice. Emisiunea specială Fidelis cu bonificație 1% pentru donatori a avut cea mai mică participare

Sursa foto: Sudok1 | Dreamstime.com

Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 10 apr 2023

Cea mai mică participare în oferta de titluri de stat pentru populație este pentru emisiunea specială destinată donatorilor de sânge, deși aceasta oferă o bonificație de 1 punct procentual.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Finanțăm guvernul, dar nu mergem atât de departe încât să ne dăm și sângele. Este pulsul pieței așa cum reiese în ediția de primăvară a programului Fidelis, în care Ministerul Finanțelor Publice vinde obligațiuni guvernamentale către populație.

Numai 5,10% din totalul celor peste 13.000 de ordine introduse în sistemul Bursei pentru cumpărarea de titluri de stat au mers către emisiunea în lei scadentă în luna aprilie a anului viitor, având rată de 7,70% (R2404B), bonificată pentru donatorii de sânge.  Raportate la valoarea totală a subscrierilor, plasamentele însumând 135,44 milioane lei (27,44 milioane euro), indică un procent de participare pe acest instrument de 5,87%.

Purcari, companie ale cărei acțiuni au căzut cu 50% în contextul conflictului de la Est, propune un dividend cu randament de 5% CITEȘTE ȘI Purcari, companie ale cărei acțiuni au căzut cu 50% în contextul conflictului de la Est, propune un dividend cu randament de 5%

Prin contrast, titlurile de stat pe aceeași scadență (R2404A), dar care nu solicită expres o dovadă a donării de sânge, au adunat un număr de 2.400 de ordine, de peste 3 ori mai mare, și o valoare aproape dublă, de 259,59 milioane lei (52,58 milioane euro), deși oferă o dobândă de 6,7%, cu 1 punct procentual mai mică decât emisiunea donatorilor.

Cum aceasta, pe de o parte, este sub ultima rată raportată a inflației, și pe de altă parte atingerea ștachetei scumpirilor cere procedura medicală a donării de sânge, aceasta a adus o atitudine refractară a investitorilor față de maturitățile scurte, fapt fără precedent la exercițiile precedente.

Titlurile de stat cu scadența de 3 ani (R2604A) și având un cupon anual al dobânzii de 7,35% au cumulat aproximativ 1.400 de ordine cu o valoare totală de 137,75 milioane lei (27,90 milioane euro), însă în primele zile au fost cele mai licitate din instrumentele denominate în lei, semnal al confuziei sau chiar frustrării induse inițial de criteriul donării de sânge.

EXCLUSIV Operațiune surpriză - Pink Post, principal concurent al Poștei Române, și Inform Lykos, lider în România la produse tipărite, au fost integrate într-o companie unde grecii au 50,1% și care va fi listată la Bursa București CITEȘTE ȘI EXCLUSIV Operațiune surpriză - Pink Post, principal concurent al Poștei Române, și Inform Lykos, lider în România la produse tipărite, au fost integrate într-o companie unde grecii au 50,1% și care va fi listată la Bursa București

Lucrurile au mers mai lin pentru emisiunile denominate în moneda unică europeană și unde nu a fost vreun criteriu medical sau de comportament social. Aici plasamentele s-au adunat constant, valoarea agregată a acestora de 359,53 milioane euro reprezentând 76,91% din totalul în echivalent 467,45 milioane euro al subscrierilor.

Astfel, pentru titlurile de stat cu scadența la 1 an (R2404BE), având o dobândă de 3,70%, au fost introduse cu puțin peste 3.400 de ordine pentru un număr de 1,46 miliioane unități, echivalentul unor subscrieri de 146,84 milioane euro. Atracția a fost încă și mai mare pentru emisiunea cu maturitate în aprilie 2028 (R2804AE) și având un cupon anual de 5,80%, pe aceasta fiind cumulate peste 5.200 de plasamente cu o valoare agregată de 2,12 milioane euro.

PROFIT NEWS TV Alexandra Smedoiu, CFA România: Există o încredere că societățile listate vor reuși să capitalizeze această inflație. Companiile din energie vor rămâne pe radarul investitorilor CITEȘTE ȘI PROFIT NEWS TV Alexandra Smedoiu, CFA România: Există o încredere că societățile listate vor reuși să capitalizeze această inflație. Companiile din energie vor rămâne pe radarul investitorilor

La precedentul exercițiu din decembrie în programul Fidelis, în special după o forțare de final, investitorii au reușit să aducă sume în echivalent 336,34 milioane euro pentru exercițiul Ministerului Finanțelor Publice. Valoarea a fost cu 62,87% peste operațiunea similară din toamnă, când plasamentele agregate în programul Fidelis s-au ridicat la 206,50 milioane euro și cu 15,36% mai mare decât subscrierile de 291,55 milioane euro din vară.

Totuși, participarea a fost mai mică decât la exercițiul din primăvară, când investitorii activi la BVB au cumpărat obligațiuni guvernamentale în valoare de 397,95 milioane euro.

viewscnt
Afla mai multe despre
titluri de stat
bursa
bvb
dobanzi
mfp
fidelis