Hidroelectrica anticipează o scădere ușoară a profitului, în pofida creșterii semnificative a încasărilor

Hidroelectrica anticipează o scădere ușoară a profitului, în pofida creșterii semnificative a încasărilor
Adi Mosoianu
Adi Mosoianu
scris 29 mar 2023

Compania de stat Hidroelectrica, cel mai mare și mai rentabil producător de energie electrică din România, estimează pentru anul în curs o reducere ușoară a profitului net, cu 8,5%, de la 4,006 miliarde lei în 2022 la 3,663 miliarde lei în 2023.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

În același timp, compania anticipează o majorare semnificativă a veniturilor, de peste 27%, de la 9,121 la 11,63 miliarde lei.

Grupul german Knauf trimite în România peste 35 milioane euro și pregătește cea mai mare investiție din domeniu a ultimilor ani CITEȘTE ȘI Grupul german Knauf trimite în România peste 35 milioane euro și pregătește cea mai mare investiție din domeniu a ultimilor ani

Astfel, compania se bazează pentru anul acesta pe vânzări mai mari de energie electrică din producția proprie comparativ cu 2022, sperând la o hidraulicitate mai bună, care să-i asigure o producție superioară, prin comparație cu seceta care a afectat o bună parte a anului trecut.

Totodată, însă, spre deosebire de 2022, Hidroelectrica este nevoită în 2023 să-și vândă o bună parte din producție la preț reglementat de 450 lei/MWh, în baza mecanismului de achiziție obligatorie administrat de OPCOM. Anul trecut, compania a reușit să-și vândă energia produsă la un preț mediu de 560 lei/MWh.

BCR a primit o \ CITEȘTE ȘI BCR a primit o "factură" de încă 389 de milioane de lei de la Guvern pentru cazul Băncii pentru Locuințe

Hidroelectrica și-a bugetat pentru 2023 distribuirea de dividende către acționari în sumă totală de 3,118 miliarde lei, în scădere cu peste 18% față de 2022 (3,83 miliarde lei).

Compania este controlată de Ministerul Energiei, cu 80% din capital, restul acțiunilor fiind în posesia Fondului Proprietatea, care intenționează să-și vândă cel puțin o parte din deținere printr-un IPO așteptat în vara acestui an.

Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația CITEȘTE ȘI Portugalia introduce TVA zero la alimentele de bază pentru a combate inflația

Hidroelectrica prognozează cheltuieli pentru investiții în sumă de aproape 995 milioane lei în 2023, față de numai 194,1 milioane lei anul trecut.

Societatea intenționează ca, pe termen scurt, până în 2026, să pună în funcțiune capacități noi de producție, atât hidro, cât și regenerabile alternative, de 1.800 MW, a anunțat Emil Crișan, Manager Departament Dezvoltare Hidroelectrica, la Maratonul Economia Verde, conferință organizată de Profit News TV.

viewscnt
Afla mai multe despre
dividende hidroelectrica
profit hidroelectrica
listare hidroelectrica
supraimpozitare hidroelectrica
pret reglementat energie
hidroelectrica fondul proprietatea