Raliul acțiunilor bancare a continuat și astăzi. Indicele principal a câștigat 1,5%

Raliul acțiunilor bancare a continuat și astăzi. Indicele principal a câștigat 1,5%
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 5 feb 2019

Tendința de apreciere de ieri s-a manifestat și în sesiunea de astăzi de la Bursa de Valori București, chiar dacă amplitudinea mișcării a fost mai mică. Ziua favorabilă activelor de risc la nivel european a susținut raliul de pe piața de capital românească.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

După șocul bursier din decembrie precipitat de o ordonanță de urgență cu modificări drastice pentru mediul corporativ și o etapă de stres în ianuarie, condițiile s-au aliniat favorabil pentru acțiunile românești la acest debut de săptămână. Un ricoșeu puternic din minime ale indicilor a survenit în contextul unui context de relaxare în piețele financiare internaționale și demersuri pentru găsirea unei rezoluții privind calculul dobânzilor astfel încât băncilor românești să nu le fie percepută taxa pe activele bancare recent introdusă în legislație.

Ca și în sesiunea precedentă, acțiunile bancare au fost cele care au tractat piața. Chiar și după aprecierile de 11% de ieri, cotațiile au mai avut forța să urce pe o activitate de tranzacționare semnificativă pe acest segment, reprezentând 70,18% din rulajul de 52,41 milioane lei (11,05 milioane euro).

Astfel, titlurile Băncii Transilvania (TLV) au avansat cu 2,78%, până la prețul de 1,8500 lei/acțiune, pe tranzacții de 23,96 milioane lei, iar titlurile BRD Groupe Société Générale (BRD) au închis cu1,79% peste referință, la prețul de 11,40 lei/acțiune, pe fondul unor schimburi de 12,82 milioane lei. Intraday, cotațiile au testat chiar și niveluri superioare.

CONFIRMARE Valorile mobiliare din programul de răscumpărare SIF Transilvania sunt acțiuni COMCM. Acționarii - invitați să subscrie acțiuni la o firmă maculată chiar de șeful SIF3, Mihai Fercală: „Era praf și pulbere” CITEȘTE ȘI CONFIRMARE Valorile mobiliare din programul de răscumpărare SIF Transilvania sunt acțiuni COMCM. Acționarii - invitați să subscrie acțiuni la o firmă maculată chiar de șeful SIF3, Mihai Fercală: „Era praf și pulbere”

Suflul s-a transmis întregii piețe. Indicele compozit BET Plus a avansat cu 1,44%, iar indicele reprezentativ BET a urcat cu 1,52%, până la nivelul de 7.404,75 de puncte. Din punct de vedere tehnic, după ce a testat un suport solid în zona de 6.930-6.940 de puncte, indicele s-a înscris pe un impuls pozitiv și a depășit media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), așa cum se vede pe graficul atașat.

Raliul acțiunilor bancare a continuat și astăzi. Indicele principal a câștigat 1,5%

O continuare a mișcării ascendente va avea în față o aglomerare de 3 niveluri de rezistențe: 1) maximul relativ precedent unde s-a oprit raliul din ianuarie, 2) retragerea Fibonacci de 38,2% a picajului din decembrie, 3) media mobilă exponențială de 55 de zile (EMA55).

Contextul internațional a favorizat revenirea acțiunilor românești. Anticiparea de către jucătorii din piață a unei înțelegeri între SUA și China care să detensioneze relația comercială dintre cele 2 țări a impulsionat cotațiile din piețele de equities. Europa a fost pe un „verde” aprins: +1,57% pentru indicele Euro Stoxx 50, +2,04% pentru indicele FTSE100 de la Londra, +1,66% pentru indicele CAC40 de la Paris, +1,71% pentru indicele DAX de la Frankfurt, +0,81% pentru indicele WIG de la Varșovia, -0,94% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,76% pentru indicele PX de la Praga.

Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro CITEȘTE ȘI Ianuarie 2019 – Când leul „a făcut ca dracul”. Ce se va întâmpla pe termen scurt. De ce au apărut „binevoitorii” care să ne spună că vom ajunge la cursul de 5 lei pentru un euro

Perioada de apetit la risc s-a reflectat și pe piața petrolului unde cotația internațională a țițeiului de tip Brent a oscilat reperele între nivelurile de 62 dolari/baril și 63 dolari/baril. La București, indicele energetic BET-NG a avut un avans în linie cu media pieței, de 1,52%, cu evoluții divergente pentru titlurile din structura sa.

Astfel, titlurile Transgaz Mediaș (TGN) au suferit un declin de 0,15%, până la prețul de 329,50 lei/acțiune, pe transferuri de 4,19 milioane lei, în timp ce titlurile Romgaz (SNG) au avut un ricoșeu de 3,84%, până la prețul de 29,75 lei/acțiune, pe volume echivalente cu 3,38 milioane lei, iar titlurile Nuclearelectrica (SNN) au urcat cu 2,94%, până la prețul de 8,41 lei/acțiune, pe un rulaj de 1,22 milioane lei.

Aprecieri au fost și pe segmentul fondurilor închise de investiții al căror indice BET-FI a închis cu 1,69%, până la nivelul de 34.398,97 de puncte. Cel mai important emitent din componența acestuia, Fondul Proprietatea (FP), a câștigat 0,49% la nivelul capitalizării bursiere, pe tranzacții de 2,84 milioane lei, prețul de închidere fiind de 0,8190 lei/acțiune.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
fondul proprietatea
romgaz
transgaz
nuclearelectrica