ULTIMA ORĂ Fitch înrăutățește perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generate de noua taxă pe activele bancare

ULTIMA ORĂ Fitch înrăutățește perspectivele de rating pentru BCR și BRD, ca urmare a riscurilor în creștere generate de noua taxă pe activele bancare
Oana Osman
Oana Osman
scris 25 ian 2019

Fitch Ratings a revizuit de la stabil la negativ perspectiva de rating pentru Banca Comercială Română (BCR) și BRD – Groupe Societe Generale, menținând ratingul pentru riscul de default la datoria pe termen lung a celor două bănci la 'BBB+'. Pentru UniCredit Bank și Banca Transilvania, bănci cu ratinguri mai slabe decât BCR și BRD, agenția a menținut neschimbate nivelurile actuale: 'BBB-' cu perspectivă negativă pentru UniCredit, respectiv 'BB+' cu perspectivă stabilă la Banca Transilvania.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 iulie - Maraton Medika TV - Sanatatea Aparatului Urinar
30 iulie - Maraton Profit News TV: Inteligența Artificială în Economie

Revizuirea perspectivelor de rating pentru BCR și BRD indică probabilitatea semnificativă ca Fitch să impună o limită superioară a ratingurilor pentru băncile românești cu doar o treapă peste ratingul suveran al României (BBB- cu perspectivă stabile), față de două trepte în prezent. Aceasta reflectă riscul potential mai mare al unei intervenții guvernamentale în sectorul bancar românesc, în cazul unui default suveran, care ar afecta negativ capacitatea băncilor de a face față obligațiilor.

Această schimbare posibilă în viziunea Fitch este determinată de seria de măsuri legislative recente propuse și adoptate, care pot avea un impact semnificativ asupra băncilor, cea mai serioasă fiind nou introdusa taxă pe activele bancare.

Fitch se așteaptă ca băncile să rămână profitabile în 2019, chiar dacă noua taxă le va înghiți mare parte din profituri. Agenția estimează că la un nivel trimestrial de 0,3% din activele financiare, taxa ar diminua profiturile anualizate înainte de impozitare cu 44% la Banca Transilvania, cu 56% la BCR și 68% la UniCredit.

Fitch amintește să, anul acesta, perspectivele de creștere ale băncilor sunt afectate și de limitările impuse de BNR penru gradul de îndatorare al clienților, cu impact în activitatea de creditare.

viewscnt
Afla mai multe despre
fitch
rating
bcr
brd
banca transilvania
unicredit
taxa pe active