Raliul de la BVB primește vânt din față de pe bursele lumii. Ultima sesiune a săptămânii este negativă, dar indicele BET închide peste reperul de 8.000 de puncte

Raliul de la BVB primește vânt din față de pe bursele lumii. Ultima sesiune a săptămânii este negativă, dar indicele BET închide peste reperul de 8.000 de puncte
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 22 mar 2019

Indicii principali de la Bursa de Valori au coborât cu 0,20%, într-un context de aversiune la risc în piețele financiare internaționale. Chiar și impulsul pozitiv pe acțiunile Băncii Transilvania antrenat de repartizările de câștiguri excepționale s-a opintit într-un climat nefaorabil în care bursele europene au pierdut aproximativ 2 procente.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

O așteptată amplă revizuire a așa-numitei „taxe pe lăcomie” care a declanșat cutremurul bursier de la cumpăna dintre ani și convocatoare de AGA cu repartizări consistente din profituri au alimentat raliul bursier început încă din februarie. Ultima ședință de la Bursa de Valori București a început în aceeași notă, cu cea mai mare parte a cotațiilor peste referință.

În ultimele 2 ore de tranzacționare, cumpărătorii au capitulat, iar indicii au alunecat sub nivelurile de închidere ale ședinței precedente. Este rezultatul unui impuls descendent pe bursele lumii antrenat de temeri în creștere fațâ de o frânare a economiei globale. În Europa, tabloul a fost de un „roșu” aprins: -1,83% pentru indicele Euro Stoxx 50, -2,01% pentru indicele FTSE100 de la Londra, -2,03% pentru indicele CAC40 de la Paris, -1,61% pentru indicele DAX de la Frankfurt, -1,69% pentru indicele WIG20 de la Varșovia, -0,06% pentru indicele BUX de la Budapesta și +0,09% pentru indicele PX de la Praga.

Consiliul de Administrație al Transgaz propune distribuirea a jumătate din profitul net sub formă de dividende. Anul trecut, statul a cerut mai mult CITEȘTE ȘI Consiliul de Administrație al Transgaz propune distribuirea a jumătate din profitul net sub formă de dividende. Anul trecut, statul a cerut mai mult

Impactul a fost mult mai atenuat la București. Indicii BET Plus și BET au coborât deopotrivă cu 0,20%, ultimul închizând la nivelul de 8.031,50 de puncte. Sub aspect tehnic, indicele acțiunilor lichide românești a suferit o respingere, cel puțin temporar, la retragerea Fibonacci de 61,8% a mișcării de scădere de la finalul anului trecut. Raliul nu este compromis, cu mediile mobile scurte susținând cotațiile și o intersecție cu conotații pozitive între media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21) și media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA55).

Raliul de la BVB primește vânt din față de pe bursele lumii. Ultima sesiune a săptămânii este negativă, dar indicele BET închide peste reperul de 8.000 de puncte

Peste jumătate din rulajul de 40,13 milioane lei (8,45 milioane euro) al pieței de acțiuni a fost asigurat de acțiunile bancare. Titlurile Băncii Transilvania (TLV) s-au corectat cu 0,70%, până la prețul de 2,1150 lei/acțiune, după avansul semnificativ din ultimele sesiuni, susținut de propunerea din convocatorul pentru AGA care include o distribuție de cash echivalentă aproximativ cu întregul câștig net de 1,22 miliarde lei anul trecut. În piața reglementată, titlurile Băncii Transilvania au adunat schimburi de 10,47 milioane lei, iar pe piața deal s-a realizat un transfer cu 1,50 milioane titluri ale băncii, cu o valoare de 3,19 milioane lei.

Cealaltă acțiune bancară lichidă de la cota BVB, cea a BRD Groupe Société Générale (BRD), a staționat la prețul de 12,82 lei/acțiune, pe fondul unor transferuri de aproximativ 919.000 de lei. Pe același emitent s-au realizat cele mai mari tranzacții speciale din piața deal însumând 6,45 milioane lei.

Oil Terminal, o propunere de dividend cât o șicană și o mică pagubă pentru investitorii de pe bursă CITEȘTE ȘI Oil Terminal, o propunere de dividend cât o șicană și o mică pagubă pentru investitorii de pe bursă

Tot pe segmentul financiar, titlurile Fondul Proprietatea (FP) au coborât cu 1,00%, până la prețul de 0,8950 lei/acțiune, pe al 2-lea rulaj al zilei din piața reglementată, de 7,73 milioane lei, ceea ce a tras în jos indicele fondurilor închise de investiții BET-FI care s-a depreciat cu 0,53%, până la nivelul de 35.697,86 de puncte.

Prin contrast, indicele energetic BET-NG a supraperformat pieței, cu un avans de 0,65%, favorizat și de creșterea cu 2,08% a titlurilor Romgaz Mediaș (SNG), care au închis la prețul de 31,90 lei/acțiune, pe tranzacții de 2,66 milioane lei.

Transferuri peste media obișnuită a respectivilor emitenți am consemnat pe 2 acțiuni cu evoluții în oglindă. Astfel, titlurile Sphera Franchise Group (SFG), compania care deține lanțurile de restaurante Pizza Hut și KFC, au scăzut cu 5,26%, până la prețul de 18,00 lei/acțiune. Prin contrast, susținute de propunerea de dividend, titlurile Turbomecanica (TBM) au crescut cu 4,09%, până la prețul de 0,2930 lei/acțiune, pe volume echivalente cu aproximativ 981.000 de lei.

viewscnt
Afla mai multe despre
banca transilvania
bvb
bursa
brd
sphera franchise
fondul proprietatea
romgaz
turbomecanica