Restricțiile impuse de SUA investițiilor americanilor în companii chineze pot afecta obligațiuni de până la 60 de miliarde de dolari

Restricțiile impuse de SUA investițiilor americanilor în companii chineze pot afecta obligațiuni de până la 60 de miliarde de dolari
scris 23 ian 2021

Restricțiile impuse de Statele Unite investițiilor americanilor în acțiuni ale unor companii din China ar putea afecta obligațiuni în valoare de până la 60 de miliarde de dolari și ar putea provoca ieșiri masive de fonduri din cauza vânzărilor forțate, potrivit unei note a JPMorgan adresată clienților, transmite Reuters.

Administrația Trump a aprobat un decret care interzice americanilor să investească în companii despre care Departamentul Apărării afirma că au legături cu armata chineză, o afirmație negată de multe firme, în timp ce guvernul de la Beijing a susținut că nu există dovezi, scrie News.ro.

FOTO Bucureștiul trece peste atenționarea Ministerului Sănătății și redeschide restaurantele, teatrele și cinematografele CITEȘTE ȘI FOTO Bucureștiul trece peste atenționarea Ministerului Sănătății și redeschide restaurantele, teatrele și cinematografele

În timp ce un număr de 44 de companii aflate pe lista Departamentului de Apărare au fost excluse din diverși indici de acțiuni sau au fost delistate de la New York Stock Exchange, piețele instrumentelor financiare cu venituri fixe încă suportă impactul, multe obligațiuni fiind emise prin intermediul filialelor, nu al companiilor mamă.

Într-o notă adresată clienților, înainte de publicarea listei de filiale care sunt deținute în proporție de cel puțin 50% de companii militare chineze, JPMorgan a estimat că vor fi afectate obligațiuni în valoare de circa 55-60 de miliarde de dolari.

Președintele democrat Joe Biden, învestit miercuri, nu și-a prezentat planurile privind decretul predecesorului său Donald Trump care obligă investitorii să își vândă deținerile la companiile respective, dar îl poate revoca cu ușurință.

O atenție mare se îndreaptă asupra obligațiunilor emise de China National Chemical Corporation (ChemChina), potrivit JPMorgan.

ChemChina a fost deja afectată de vânzarea forțată a unor acțiuni de 1 miliard de dolari în urma decretului și ar putea consemna retrageri de fonduri de 1,3 miliarde de dolari din partea investitorilor afectați, potrivit calculelor efectuate de JPMorgan.

viewscnt
Afla mai multe despre
restricții
sua
china
obligatiuni