Romgaz și restul lumii

Romgaz și restul lumii
Adrian Panaite
Adrian Panaite
scris 23 iul 2018

Într-o ședință de aprecieri la BVB, piața a fost acaparată de activitatea de tranzacționare pe acțiunile Romgaz, care au reprezentat peste 70% din lichiditatea bursieră.

Urmărește-ne și pe Google News
Evenimente

25 aprilie - MedikaTV - Maratonul Sănătatea Digestiei
23 mai - Maratonul Fondurilor Europene
27 mai - Eveniment Profit.ro Real Estate (ediţia a IV-a) - Piața imobiliară românească sub aspectul crizei occidentale

Săptămâna de tranzacționare a debutat în nota în care s-a încheiat precedenta. Piața a fost dominată de transferurile cu acțiuni Romgaz Mediaș (SNG) în reverberația unor informații contradictorii cu privire la perspectiva plafonării prețului gazelor naturale la 55 lei/MWh, un nivel inferior chiar celui de dinainte de liberalizarea pieței de profil în primăvara anului trecut.

Titlurile Romgaz au însumat schimburi de 19,72 miloane lei, reprezentând 72,43% din rulajul de 27,22 milioane lei (5,85 milioane euro) al pieței de acțiuni. Titlurile producătorului de gaze naturale și-au continuat parcursul de revenire, cu un avans de 0,80%, până la prețul de 31,35 lei/acțiune, după ricoșeul de 2,98% de vineri din minimele locale atinse pe fondul știrii potrivit căreia guvernul a pregătit un proiect de act normativ în vederea plafonării prețului gazelor naturale care a intrat în piață joi, provocând un recul de 5,03% al cotației.

Piața încearcă o reajustare a cotației, după ce proiectul a fost retras de pe portalul Ministerului Finanțelor Publice unde era postat pentru dezbatere, iar ministrul de resort a afirmat că discuțiile pe acest subiect vor fi reluate doar „când vom fi cu toții pregătiți”, „chiar și peste ani”. Dacă declinul de joi a survenit pe volume record cu excepția primei zile în ringul bursier, echivalente cu 41,57 milioane lei, cele 2 zile de revenire nu au cumulat încă schimburi de aceeași anvergură. Rulajul de vineri s-a ridicat la 10,92 milioane lei.

Guvernul a acceptat, prin memorandum confidențial, revizuirea Strategiei pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica obține mână liberă în negocierile cu partea chineză CITEȘTE ȘI Guvernul a acceptat, prin memorandum confidențial, revizuirea Strategiei pentru reactoarele 3 și 4 de la Cernavodă. Nuclearelectrica obține mână liberă în negocierile cu partea chineză

Piața în ansamblul ei a urmat traiectoria acțiunii care a marcat activitatea de tranzacționare. Astăzi, indicele compozit BET Plus a urcat cu 0,55%, iar indicele reprezentativ BET a câștigat 0,65%, până la nivelul de 7.949,39 puncte. Din punct de vedere tehnic, indicele titlurilor blue-chip se află pe o mișcare de respingere după testarea în prima parte a săptămânii trecute a unei confluențe de rezistențe: 1) pragul psihologic de 8.000 de puncte, 2) minimul relativ precedent de la finalul lunii mai, 3) media mobilă exponențială de 21 de zile (EMA21), în coborâre, 4) retragerea Fibonacci a ultimului impuls ascendent.

Romgaz și restul lumii

Al 2-lea rulaj al zilei, de 2,94 milioane lei, l-am consemnat pe titlurile Fondul Proprietatea (FP) care au avansat cu 0,34%, până la prețul de 0,8900 lei/acțiune. Emitentul a anunțat astăzi că săptămâna trecută a realizat achiziții în valoare de aproape 887.000 de lei în cadrul programului de răscumpărări ale acțiunilor proprii aprobat de acționari. Indicele financiar unde titlurile FP dețin ponderea a avut o dinamică apropiată, +0,27%, nivelul de închidere fiind de 37.681,44 de puncte.

Indicele energetic BET-NG a avut o dinamică superioară, +0,61%. Din structura sa, titlurile Transgaz (TGN) au staționat la prețul de 325,00 lei/acțiune, pe tranzacții de 1,21 milioane lei.

Cel mai lichid emitent de la BVB din ultimi ani, Banca Transilvania (TLV), a predat ștafeta în clasamentul tranzacțiilor, astăzi însumând schimburi numai cu puțin peste 929.000 de lei. Cotația a urcat cu 0,81%, până la nivelul de 2,4900 lei/acțiune, care conferă instituției de credit o capitalizare de piață de 10,81 miliarde lei (2,32 miliarde euro).

viewscnt
Afla mai multe despre
romgaz
banca transilvania
bvb
bursa
fondul proprietatea
transgaz